W świecie ryżu – czy warto sięgać po jaśminowy ryż?
  • Opublikowano:

    3 grudnia 2019

  • Komentarze:

    0

Ryż to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Wśród jego wielu odmian znajduje się również jaśminowy. Choć ryż jaśminowy jest częścią rodzaju białego ryżu, są one pomiędzy sobą rozróżniane. Dlaczego? Jaki ryż jaśminowy jest najzdrowszy?

Ryż ryżowi nierówny

Biały ryż na etapie przetwarzania pozbawiany jest łuski, otrębów oraz zarodków. Niestety w procesie tym pozbawiony zostaje wielu składników odżywczych. W kategorii „biały ryż”, znajdują się między innymi: basmati, jaśminowy, arborio czy originario.

Biały ryż może mieć krótkie, średnie i długie ziarna. Jaśminowy jest typem długoziarnistym, rosnącym głownie w Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie w Tajlandii. Jest puszysty i lekko lepki po ugotowaniu.

Biały ryż może mieć różną konsystencję – bardziej sypką nadającą się choćby do sushi, czy kleistą, stosowaną w wielu azjatyckich deserach.

W ryżu jaśminowym znajduje się również cząsteczka nazywająca się 2-acetylo-1-pirolina, nadająca mu charakterystyczny aromat. Większość typów białego ryży nie ma wyraźnego zapachu. Niektóre rodzaje białego ryżu zawierają niewiele: cynku, magnezu, manganu, miedzi oraz witamin z grupy B. Z kolei żelazo, witamina B1, B3 i folian często dodawane są do ryżu sztucznie, z powodu ich utraty w czasie przetwarzania.

Szacuje się, że w 140 g porcji gotowanego ryżu znajduje się:

  • kalorie: 160 w ryżu białym i 181 w ryżu jaśminowym,
  • białko: 4 g w białym i 4 g w jaśminowym,
  • węglowodany: 36 g w białym i 39 g w jaśminowym,
  • błonnik: 1 g w białym i 1 g w jaśminowym,
  • wapń: 2% zalecanego dziennego spożycia w białym i 2% zds w jaśminowym,
  • żelazo: 0% zds w białym i 2% zds w jaśminowym.

Ryż jaśminowy występuje również w odmianie pełnoziarnistej, która jest mniej przetworzona. Jak w przypadku większości tego typu ryżu, ziarna pozbawione są jedynie zewnętrznej łuski, mają zaś otręby i zarodki. Dzięki temu ryż nie traci składników odżywczych, w tym błonnika.

Około 100 g niegotowanego brązowego ryżu jaśminowego zawiera:

  • kalorie: 360,
  • białko: 8 g,
  • tłuszcz: 3 g,
  • węglowodany: 76 g,
  • błonnik: 4 g,
  • żelazo: 4% zalecanego dziennego spożycia,
  • witamina B1: 10% zds,
  • witamina B3: 15% zds.

Ten typ ryżu zawiera więcej błonnika, ma mniej kalorii i węglowodanów niż biały. Zawiera również nieco potasu.W czerwonych, fioletowych i czarnych odmianach pełnoziarnistego ryżu jaśminowego znajduje się sporo fitoskładników, o przeciwutleniających właściwościach.

Który rodzaj jest zdrowszy?

Jak pokazują badania, pełnoziarnisty ryż jaśminowy jest lepszym wyborem, niż biały lub biały ryż jaśminowy.

Biały i jaśminowy ryż należą do ziaren rafinowanych, ponieważ są przetworzone i tracą część swoich właściwości odżywczych.

Jedno duże badanie z udziałem ponad 197 000 osób wykazało, że codzienne spożywanie brązowego zamiast białego ryżu, wiązało się z 16% zmniejszeniem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. To jednak nie koniec. U niektórych osób chorujących już na ten typ cukrzycy, zmiana z białego na brązowy ryż, ma szansę wpłynąć korzystnie na naczynia krwionośne. Może to wynikać z faktu, że nierafinowany ryż pełnoziarnisty (jak np. brązowy ryż jaśminowy) zawierają błonnik, który może spowolnić wchłanianie cukru i zmniejszyć jego nagromadzenie w krwiobiegu.

W brązowym ryżu znajdziemy również flawonoidy, antocyjany i fenole, które wspierają układ odpornościowy oraz serce.

Smacznego!

Źródło:

https://www.healthline.com/nutrition/jasmine-rice-vs-white-rice

Opracowała Ewa Wysocka

Brak komentarzy
Napisz komentarz