16 czerwca, 2022

Prozdrowotne właściwości granatu

Granat, a właściwie znajdujące się w jego wnętrzu nasionka, to skarbnica składników odżywczych. Łagodzą stan zapalny, hamują wzrost komórek rakowych i wspomagają pracę mózgu. A to dopiero początek listy!

Granatowe (a właściwie bordowe) zdrowie

Granaty rosną na liściastym krzewie lub niewielkim drzewie, charakteryzuje je intensywna barwa, zwykle ciemno-czerwonej, czasami również brązowo-żółtej. Pod grubą skórą kryje nawet 600 drobnych i chrupiących nasion, o słodkim smaku. Można spożywać je w surowej formie, często też przetwarzane są na soki i przeciery, a także olej. Co ciekawe, kremowa błona otaczająca nasionka jest również jadalne, jednak jej gorzki smak bywa skutecznym odstraszaczem.

Uważa się, że granat pochodzi oryginalnie z Iranu, uprawiano go w krajach śródziemnomorskich, w Afganistanie, Indiach, na Półwyspie Arabskim. Dziś uprawiany jest powszechnie w cieplejszych częściach Ameryki Północnej i Południowej.  

Jakie właściwości posiadają nasiona granatu?

  • Wspierają zdrowie serce

Sok z pestek granatu bogaty jest w przeciwutleniacze, pomagając zapobiegać gromadzeniu się cholesterolu w tętnicach. To szczególnie ważne dla osób zagrożonych rozwojem chorób serca.

Jedno z badań opublikowane na łamach Clinical Nutrition skupiło się na wpływie soku granatowego na zwężenie tętnic szyjnych, przez które krew trafia z serca bezpośrednio do mózgu. Jak się okazało, spożywanie soku przez rok obniżyło ciśnienie krwi o 12% i zmniejszyło nagromadzone blaszki miażdżycowe aż o 30%. Z kolei u osób które nie piły soku pojawił się 9% wzrost blaszki.

  • Pomagają obniżyć ciśnienie krwi

Zawarte w nasiona z granatu przeciwutleniacze i polifenole pomagają skutecznie obniżyć ciśnienie krwi.

Jak wykazało badanie z 2013 roku, picie soku z granatów może obniżyć ciśnienie skurczowe i rozkurczowe u osób borykających się z wysokim ciśnieniem, o – odpowiednio – 7% i 6%. Badanie opublikowane w Phytotherapy Research  wykazało, że sok obniża ciśnienie krwi nawet już po 2 tygodniach codziennego przyjmowania.

  • Walczy z infekcjami bakteryjnymi

Jak wynika z badań opublikowanych na łamach Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, granaty stymulują pożyteczne bakterie w jelitach, co pomaga im skuteczniej walczyć z infekcjami bakteryjnymi.

Nic dziwnego, że granaty stosowane były już w czasach starożytnych w przypadkach infekcji pasożytniczych, biegunek, wrzodów, owrzodzeń, krwotoków oraz problemów oddechowych.

  • Łagodzi zapalenie i ból stawów

Granaty zawierają dużą dawkę flawonoli, które mają przeciwzapalne właściwości i pomagają zmniejszyć objawy zapalenia stawów. Jak pokazują badania na modelach zwierzęcych, ekstrakt z nasion granatu może łagodzić rozwój choroby, a także częstość jej występowania
w powiązaniu z kolagenem. Badania te wykazują również, że spożywanie ekstraktu znacząco zmniejsza nasilenie zapalenia stawów.

Osoby przyjmujące leki w związku z zapalenie stawów, powinny skonsultować z lekarzem wprowadzenie granatów do swojej diety.

  • Poprawia pamięć

Jak wykazały badania, polifenole – jak te zawarte w granacie – mogą znacznie poprawić funkcje poznawcze.

Jedno z badan opublikowane na łamach Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine wykazało, że związki te pomagają chronić przed zaburzeniami pamięci osoby, które przeszły operację serca. Inne badanie z kolei wykazało, że wypijanie codziennie, przez 4 tygodnie, ok. 250 ml soku z granatów, poprawia markery pamięci werbalnej i wzrokowej u osób starszych. Warto również wspomnieć o badaniu przeprowadzonym na Department of Psychology w Loma Linda University. Wykonane na modelu zwierzęcym wykazało, że włączenie granatów do diety może pomóc spowolnić postęp choroby Alzheimera.

  • Działa jak naturalny afrodyzjak

Badanie przeprowadzone przez Queen Margaret University w Edynburgu wykazało, że spożywanie czystego soku z granatów zwiększyło poziom testosteronu w ślinie, średnio o 24%. Może to wpływać na polepszenie nastroju oraz zwiększenie pożądania.

W badaniach na zwierzętach wykazano również, sok z granatów pomaga zwiększyć przepływ krwi oraz usprawnić erekcję.

  • Pomaga walczyć z rakiem

Jak wykazało wiele badań in vitro, ekstrakt z granatu może skutecznie hamować wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka piersi. Ponadto, olej z nasion granatu zawiera kwas punikowy, czyli wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-5 o długim łańcuchu. Jak wykazano, blokuje on podział komórek raka piersi.

Jak sugerują kolejne badania, picie soku z granatów może spowolnić też rozwój raka prostaty. W badaniu mężczyzn u których doszło do nawrotu choroby oraz wzrostu poziomu antygenu specyficznego dla prostaty wykazano, że przyjmowanie ekstraktu z soku z granatów znacznie spowolniło wzrost tego antygenu.

Inne badania in vitro wykazały, że niektóre związki zawarte w soku mają silne działanie przeciwnowotworowe, mogące spowolnić wzrost komórek raka prostaty w warunkach laboratoryjnych.

Wiedza tajemna – jak otworzyć owoc granatu?

Dobywanie nasion potrafi sprawić nie lada trudności, co sprawia, że rezygnujemy czasami z wybierania tego owocu. Niesłusznie!

Jak otworzyć więc owoc?

  • Najpierw przetaczamy go kilkukrotnie (po stole czy kuchennym blacie), by poluzować znajdujące się wewnątrz nasiona.
  • Nacinamy środek owocu i rozrywamy na dwie połówki. Staramy się naciąć tylko skórę, bez uszkadzania nasion.
  • Połowę granatu kierujemy nasionami w dół, nad czystą miskę. Stukamy drewnianą łyżką w skórę, delikatnie ściskając połówkę owocu, by wypuścić nasiona.
  • Powtarzamy z drugą połówką.

Nierozcięte, całe granaty można przechowywać w temperaturze pokojowej ok. 7 dni lub owinięte w folię w lodówce, do 2 miesięcy. Świeże nasiona przechowujemy w lodówce, nie dłużej niż 3 dni.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Jeżeli w przypadku spożywania granatów pojawią się reakcje alergiczne, należy skonsultować się z lekarzem/rką.

Ponieważ granat wpływa na ciśnienie krwi, osoby przyjmuje leki lub mające problemy z ciśnieniem przed włączeniem go do diety, powinny skonsultować się z lekarzem/rką.

Z uwagi na powyższe należy porozmawiać z lekarzem/rką przed lub po zabiegach chirurgicznych.

Sok z granatów może wchodzić w interakcję w niektórymi lekami na receptę, np. warfaryną oraz inhibitorami konwertazy angiotensyny, w tym kaptoprylem, enalaprylem i lizynoprylem. W przypadku ich stosowania należy skonsultować się z lekarzem/rką przed spożywaniem granatu.

Granat może powodować rozstrój żołądka u psów.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/pomegranate-seeds/

Zapisz się do newslettera

Zapisz się do Programu Długowieczności Doktora Pokrywki

Wyślij komentarz