16 czerwca, 2022

Prozdrowotne właściwości granatu

Granat, a właściwie znajdujące się w jego wnętrzu nasionka, to skarbnica składników odżywczych. Łagodzą stan zapalny, hamują wzrost komórek rakowych i wspomagają pracę mózgu. A to dopiero początek listy!

Granatowe (a właściwie bordowe) zdrowie

Granaty rosną na liściastym krzewie lub niewielkim drzewie, charakteryzuje je intensywna barwa, zwykle ciemno-czerwonej, czasami również brązowo-żółtej. Pod grubą skórą kryje nawet 600 drobnych i chrupiących nasion, o słodkim smaku. Można spożywać je w surowej formie, często też przetwarzane są na soki i przeciery, a także olej. Co ciekawe, kremowa błona otaczająca nasionka jest również jadalne, jednak jej gorzki smak bywa skutecznym odstraszaczem.

Uważa się, że granat pochodzi oryginalnie z Iranu, uprawiano go w krajach śródziemnomorskich, w Afganistanie, Indiach, na Półwyspie Arabskim. Dziś uprawiany jest powszechnie w cieplejszych częściach Ameryki Północnej i Południowej.  

Jakie właściwości posiadają nasiona granatu?

  • Wspierają zdrowie serce

Sok z pestek granatu bogaty jest w przeciwutleniacze, pomagając zapobiegać gromadzeniu się cholesterolu w tętnicach. To szczególnie ważne dla osób zagrożonych rozwojem chorób serca.

Jedno z badań opublikowane na łamach Clinical Nutrition skupiło się na wpływie soku granatowego na zwężenie tętnic szyjnych, przez które krew trafia z serca bezpośrednio do mózgu. Jak się okazało, spożywanie soku przez rok obniżyło ciśnienie krwi o 12% i zmniejszyło nagromadzone blaszki miażdżycowe aż o 30%. Z kolei u osób które nie piły soku pojawił się 9% wzrost blaszki.

  • Pomagają obniżyć ciśnienie krwi

Zawarte w nasiona z granatu przeciwutleniacze i polifenole pomagają skutecznie obniżyć ciśnienie krwi.

Jak wykazało badanie z 2013 roku, picie soku z granatów może obniżyć ciśnienie skurczowe i rozkurczowe u osób borykających się z wysokim ciśnieniem, o – odpowiednio – 7% i 6%. Badanie opublikowane w Phytotherapy Research  wykazało, że sok obniża ciśnienie krwi nawet już po 2 tygodniach codziennego przyjmowania.

  • Walczy z infekcjami bakteryjnymi

Jak wynika z badań opublikowanych na łamach Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, granaty stymulują pożyteczne bakterie w jelitach, co pomaga im skuteczniej walczyć z infekcjami bakteryjnymi.

Nic dziwnego, że granaty stosowane były już w czasach starożytnych w przypadkach infekcji pasożytniczych, biegunek, wrzodów, owrzodzeń, krwotoków oraz problemów oddechowych.

  • Łagodzi zapalenie i ból stawów

Granaty zawierają dużą dawkę flawonoli, które mają przeciwzapalne właściwości i pomagają zmniejszyć objawy zapalenia stawów. Jak pokazują badania na modelach zwierzęcych, ekstrakt z nasion granatu może łagodzić rozwój choroby, a także częstość jej występowania
w powiązaniu z kolagenem. Badania te wykazują również, że spożywanie ekstraktu znacząco zmniejsza nasilenie zapalenia stawów.

Osoby przyjmujące leki w związku z zapalenie stawów, powinny skonsultować z lekarzem wprowadzenie granatów do swojej diety.

  • Poprawia pamięć

Jak wykazały badania, polifenole – jak te zawarte w granacie – mogą znacznie poprawić funkcje poznawcze.

Jedno z badan opublikowane na łamach Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine wykazało, że związki te pomagają chronić przed zaburzeniami pamięci osoby, które przeszły operację serca. Inne badanie z kolei wykazało, że wypijanie codziennie, przez 4 tygodnie, ok. 250 ml soku z granatów, poprawia markery pamięci werbalnej i wzrokowej u osób starszych. Warto również wspomnieć o badaniu przeprowadzonym na Department of Psychology w Loma Linda University. Wykonane na modelu zwierzęcym wykazało, że włączenie granatów do diety może pomóc spowolnić postęp choroby Alzheimera.

  • Działa jak naturalny afrodyzjak

Badanie przeprowadzone przez Queen Margaret University w Edynburgu wykazało, że spożywanie czystego soku z granatów zwiększyło poziom testosteronu w ślinie, średnio o 24%. Może to wpływać na polepszenie nastroju oraz zwiększenie pożądania.

W badaniach na zwierzętach wykazano również, sok z granatów pomaga zwiększyć przepływ krwi oraz usprawnić erekcję.

  • Pomaga walczyć z rakiem

Jak wykazało wiele badań in vitro, ekstrakt z granatu może skutecznie hamować wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka piersi. Ponadto, olej z nasion granatu zawiera kwas punikowy, czyli wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-5 o długim łańcuchu. Jak wykazano, blokuje on podział komórek raka piersi.

Jak sugerują kolejne badania, picie soku z granatów może spowolnić też rozwój raka prostaty. W badaniu mężczyzn u których doszło do nawrotu choroby oraz wzrostu poziomu antygenu specyficznego dla prostaty wykazano, że przyjmowanie ekstraktu z soku z granatów znacznie spowolniło wzrost tego antygenu.

Inne badania in vitro wykazały, że niektóre związki zawarte w soku mają silne działanie przeciwnowotworowe, mogące spowolnić wzrost komórek raka prostaty w warunkach laboratoryjnych.

Wiedza tajemna – jak otworzyć owoc granatu?

Dobywanie nasion potrafi sprawić nie lada trudności, co sprawia, że rezygnujemy czasami z wybierania tego owocu. Niesłusznie!

Jak otworzyć więc owoc?

  • Najpierw przetaczamy go kilkukrotnie (po stole czy kuchennym blacie), by poluzować znajdujące się wewnątrz nasiona.
  • Nacinamy środek owocu i rozrywamy na dwie połówki. Staramy się naciąć tylko skórę, bez uszkadzania nasion.
  • Połowę granatu kierujemy nasionami w dół, nad czystą miskę. Stukamy drewnianą łyżką w skórę, delikatnie ściskając połówkę owocu, by wypuścić nasiona.
  • Powtarzamy z drugą połówką.

Nierozcięte, całe granaty można przechowywać w temperaturze pokojowej ok. 7 dni lub owinięte w folię w lodówce, do 2 miesięcy. Świeże nasiona przechowujemy w lodówce, nie dłużej niż 3 dni.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Jeżeli w przypadku spożywania granatów pojawią się reakcje alergiczne, należy skonsultować się z lekarzem/rką.

Ponieważ granat wpływa na ciśnienie krwi, osoby przyjmuje leki lub mające problemy z ciśnieniem przed włączeniem go do diety, powinny skonsultować się z lekarzem/rką.

Z uwagi na powyższe należy porozmawiać z lekarzem/rką przed lub po zabiegach chirurgicznych.

Sok z granatów może wchodzić w interakcję w niektórymi lekami na receptę, np. warfaryną oraz inhibitorami konwertazy angiotensyny, w tym kaptoprylem, enalaprylem i lizynoprylem. W przypadku ich stosowania należy skonsultować się z lekarzem/rką przed spożywaniem granatu.

Granat może powodować rozstrój żołądka u psów.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/pomegranate-seeds/

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.