Tymianek jest dosyć popularną w Polsce przyprawą, która ma również długą historię terapeutycznego stosowania. Jakie ma właściwości? O tymianku Występujący w kilkudziesięciu odmianach tymianek (macierzanka tymianek, tymianek właściwy) należy do tej samej rodziny co mięta, jest też spokrewniony z oregano. Oryginalnie pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, jednak dziś uprawiany jest dziś na całym świecie. W…

Pochodzące z Ameryki Północnej pekan, uznawane są za jedne z najzdrowszych orzechów. Charakteryzują się maślanym smakiem oraz imponującym wpływem na nasze zdrowie. Prozdrowotne właściwości orzechów pekan Dlaczego pekan stanowią dobry dodatek kulinarny? Źródło zdrowych tłuszczów Orzechy pekan to świetne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. W jednym z badań udział wzięły 204 osoby cierpiące na chorobę wieńcową….

Przyprawy i zioła to bardzo ważna część kulinarnego świata. Warto więc wiedzieć, jak długo i bez szkody możemy z nich korzystać. Dobra przyprawa to świeża przyprawa Na to, jak długi czas przydatności mają przyprawy, wpływ ma kilka czynników. Suszone przyprawy trzymają się dobrze zwykle lepiej, niż suszone zioła. Przyprawy w całości – np. korzeń imbiru…

Bajkalina przedłuża telomery, czyli fragmenty DNA regulujące długość życia komórek. Przedłużenie telomerów ma szansę realnie wpłynąć na Twoją długowieczność. Z tego powodu suplementacja bajkaliny jest podstawowym elementem Rozsądnej Suplementacji, czyli Trzeciego Filaru Długowieczności. Doktor Pokrywka zaleca przyjmowanie Bajkaliny+ poczas zmian pór roku według kalendarza chińskiego. Jesienią będzie to sześć dni w okresie od 1 do 10…

Eukaliptus znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Jego silny, świeży zapach kojarzy się nam przede wszystkim z jesienno-zimowym okresem, gdy szczególnie staramy się uniknąć infekcji. Właściwości eukaliptusa Wyróżnia się ponad 900 gatunków eukaliptusu, który oryginalnie pochodzi z Australii. Charakteryzuje się szybkim wzrostem i może osiągnąć wysokość nawet 90 metrów. Mimo tego, eukaliptus nadaje się również…

W związku z rosnącą popularnością normobarii w zeszłym roku do życia powołane zostało Międzynarodowe Stowarzyszenie Normobaryczne Doktora Pokrywki. To organizacja stawiająca sobie za cel dalszy rozwój technologii normobarycznej oraz upowszechnianie jej stosowania w Polsce i na świecie, dla dobra ludzi. Z radością informujemy, że z powodzeniem uruchomiliśmy program certyfikacji dostępny dla wszystkich naszych członków. Pierwsze…

Dlaczego warto sięgać po warzywa i owoce o ciemnym, intensywnym kolorze? Ponieważ są bogate w antocyjany. Te naturalne pigmenty występują w niebieskich, czerwonych i purpurowych produktach. Mają silne właściwości przeciwutleniające, a badania wykazują, że mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Spożywanie produktów bogatych w antocyjany może pomagać też kontrolować ciśnienie krwi. Gdzie możemy więc znaleźć…

Ricotta! Włoski ser który gra główną rolę w wielu deserach (choć nie tylko), dzięki swojej kremowej konsystencji i lekko słodkiemu smakowi. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, utrzymać zdrowe kości i wiele więcej. Czym jest ricotta? Ricotta jest typem sera, który powstaje z krowiego, owczego lub koziego mleka. Charakteryzuje się miękką i kremową konsystencją oraz łagodnym, nieco…

Mieszkańcy woj. zachodniopomorskiego, którzy chcieliby poprawić swoje zdrowie mają ku temu doskonałą okazję. Nowa normobaria, znajdująca się pod adresem Kiczarowo 46 F, 73-110 Stargard jest już otwarta dla wszystkich zainteresowanych. Aby doświadczyć na własnej skórze prozdrowotnego działania atmosfery wzbogaconej o tlen, dwutlenek węgla i cząsteczkowy wodór wystarczy zadzwonić pod numer telefonu: 736 679 562 lub…

Zielone listki rukoli wypełnione są antyoksydantami, która pomagają chronić przed rozwojem wielu chorób. Jeśli dodać do tego jeszcze nietuzinkowy smak rukoli, zyskujemy wyjątkowy i zdrowy kulinarny dodatek. Czym jest rukola? Rukola (rokietta siewna), co może zaskakiwać, należy do rodziny warzyw kapustowatych. Oryginalnie pochodzi z regionów śródziemnomorskich. Zawiera wiele fitoskładników, które wykazują właściwości ochronne, między innymi…

1 2 3 4 5 77