1 września, 2019

Co warto wiedzieć o koncentratach soków?

Koncentraty – czyli soki pozbawione większości wody – obecne są nie tylko w naszej kuchni. Nierzadko sięgamy również po koncentraty soków owocowych, które mogą zaoferować nam konieczne witaminy i minerały. Są jednak bardziej przetworzone.

Czym jest koncentrat soku?

Sok może składać się nawet w 90% z wody. Kiedy jej znaczna część zostanie wyeliminowana, pozostaje nam gęsty i ciągnący się płyn – koncentrat. Proces ten służy zwykle przedłużeniu przydatności soku, ponieważ bez wody zahamowany zostaje rozwój bakterii. Między innymi dzięki temu, koncentraty są tańsze w pakowaniu, przechowywaniu oraz transporcie.

Owoce przeznaczone na koncentrat są dokładnie myte i oczyszczane, a potem gniecione lub blendowane. Następnie odparowywana zostaje większość znajdującej się w nich wody. W procesie tym smak soku może ulec rozcieńczeniu, dlatego niektórzy producenci stosują dodatki smakowe. Są to niestety zwykle sztuczne związki, produkowane z odpadów owocowych.

Co gorsza, do koncentratów owocowych dodawany jest często kukurydziany syrop wysokofruktozowy, do warzywnych zaś sód. Zdarza się, że w produktach tych umieszczane są również sztuczne barwniki i aromaty. Niektóre poddawane są też dodatkowej obróbce, która ma na celu usunięcie szkodliwych drobnoustrojów i wydłużenie okresu przydatności do spożycia.

Większość koncentratów jest filtrowana, odparowywana oraz pasteryzowana. Przechowywane są w temperaturze pokojowej lub mrożone. Najczęściej przeznaczone są do rozcieńczania wodą.

 Rodzaje koncentratów owocowych

Jakie koncentraty możemy znaleźć na sklepowych półkach?

  • 100% koncentraty owocowe

Najzdrowsza opcja, wyprodukowana w 100% z owoców. Mają najwięcej składników odżywczych i nie są dodatkowo słodzone. Czasami w ich składzie znajdują się jednak dodatki aromatyzujące lub konserwanty.

  • Napoje

Napoje (i skoncentrowane koktajle) wytwarzane są z mieszanek soków. By brak całych owoców nie był wyczuwalny, często dodawane są do nich aromaty i/lub słodziki. Czytajmy etykiety. Lepiej zrezygnować z produktu który ma cukier (np. HFCS), syrop fruktozowy, bądź cukier trzcinowy.

  • Koncentraty w proszku

Te produkty poddawane są zwykle suszeniu rozpyłowemu oraz liofilizacji. Dzięki temu usunięta zostaje cała woda. Takie produkty zajmują również mniej miejsca.

Co więcej, niektóre badania wykazują, że owocowo-warzywne koncentraty w proszku związane są ze zmniejszonymi markerami zapalnym i zwiększonym stężeniem przeciwutleniaczy.

I tutaj należy jednak czytać etykiety, ponieważ wiele z tego typy koncentratów posiada cukry dodane.

Korzyści prozdrowotne koncentratów

Jakie właściwości mają koncentraty?

  • Są bogate w składniki odżywcze

Najzdrowsze są te wyprodukowane w 100% z owoców lub warzyw i bez dodatków cukru czy soli. Szacuje się, że 120 ml szklanki soku pomarańczowego przygotowanego z koncentratu, dostarcza 280% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Marchewkowy sok (240 ml), który powstał ze 100% koncentratu warzywnego może dostarczyć nawet 400% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

  • Zawierają korzystne związki roślinne

W koncentratach znajdują się m.in.: karotenoidy, antocyjany oraz flawonoidy. Jak wykazują badania, flawonoidy mogą złagodzić stan zapalny który wynika z nadwagi i otyłości. W jednym z badań zaobserwowano, że u osób otyłych pijących przez 7 dni sok pomarańczowy po posiłkach, obniżeniu uległy markery zapalne.

W innym badaniu z udziałem 56 otyłych dorosłych wykazano, że wypijanie przez 8 tygodni mieszanki soków owocowo-warzywnych, wpływała na obniżenie stanu zapalnego oraz poziomu „złego” cholesterolu LDL.

  • Dbają o skórę

Wiele spośród koncentratów ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy oraz witaminy C. Dzięki nim obniżony zostaje stres oksydacyjny, a proces starzenia zwalnia. Wykazano, że beta-karoten który znajduje się m.in. w marchewce i pomidorach łagodzi stan zapalny skóry.

  • Mają dłuższą datę przydatności

Koncentraty mają szansę być pewnego rodzaju alternatywą dla świeżych soków. Nie psują się łatwo, mogą też zostać zamrożone. To świetne wyjście np. na okres jesienno-zimowy, kiedy trudniej jest o świeże produkty.

Środki ostrożności

Należy pamiętać, że koncentraty mogą mieć niezdrowy skład (np. wypełniony cukrami), dlatego ważne jest by czytać etykiety. Większość z nich ma również jedynie śladowe ilości błonnika, który znajdują się w całym owocach i warzywach. W niektórych znajdują się również niezdrowe konserwanty.

Koncentraty warzywne nie powinny zawierać sodu lub jego ilość nie powinna przekraczać 140 mg na porcję.

Z powody braku błonnika który pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi, koncentraty mogą powodować skoki cukru. Są też często bardziej kaloryczne i mają więcej węglowodanów. Pomarańcza średniej wielkości może mieć ok. 62 kalorii i 15 g węglowodanów, zaś 240 ml szklanki soku zrobionego ze 100% koncentratu ma ok. 110 kalorii i 24 g węglowodanów. Wynika to z faktu, że do wyciskania soku potrzebne jest więcej owoców, niż moglibyśmy w rzeczywistości zjeść w całości. Do soków i koncentratów dodawane są ponadto substancje słodzące.

Nawet 100% koncentraty należy spożywać z umiarem. Badania populacyjne połączyły codzienne spożywanie słodkich napojów (w tym 100% soku owocowego), ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nowotworów.

Źródło:

https://www.healthline.com/nutrition/juice-concentrate#benefits

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.