W poprzednim artykule dowiedziałeś się, jak bardzo niekorzystne dla Twojego organizmu jest spożywanie produktów zawierających mąkę. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji zapoznać się z wpisem o produktach zbożowych, to kliknij tutaj. Skoro poznałeś już niebezpieczeństwa związane ze spożywaniem mąki, to pora rozprawić się z cukrem. Jakie niebezpieczeństwa niesie ze sobą nadmierne spożywanie cukru? Kto powinien w sposób zdecydowany ograniczyć jego spożywanie? Czy można się od cukru uzależnić?
Cukier krzepi
Jako dziecko zawsze przepadałem za słodyczami. Przede wszystkim ukochałem sobie ciastka, czekoladę i absolutnie wszystko, co tylko miało z nimi jakikolwiek związek. Nie lubiłem jak pozostałe dzieci lizaków, landrynek, czy dropsów ale czekolada, mmm… to było coś!
Zawsze mama nie mogła wyjść z podziwu, że razem z ojcem mamy jakiś nadprzyrodzony dar ponieważ nie było takiego miejsca, w którym nie znaleźlibyśmy schowanej przez nią czekolady (a miejsca w rzeczy samej potrafiły zaskakiwać!). Sam zresztą do tej pory nie potrafię wytłumaczyć tego fenomenu – zawsze za pierwszym razem wiedziałem gdzie zajrzeć żeby dostać nagrodę.
Moja bezpruderyjna miłość do słodkości towarzyszyła mi każdego dnia mojego życia i jeszcze pół roku temu z właściwym sobie zamiłowaniem i pasją, potrafiłem zaopiekować się tabliczką czekolady przez około 20 minut (po tym czasie nie było już czym się opiekować).
Zagłębiając się w tematykę cukru odkryłem wiele niepokojących (jeżeli nie zatrważających) faktów, po przyswojeniu których z pewnością również i Ty zrezygnujesz z prowadzenia podwójnego życia i odkryjesz, że to niezwykłe przywiązanie do słodyczy, ta przepełniona namiętnością miłość do czekolady i ciastek, to zwykłe… uzależnienie!
Nie wiem na ile zadziwi Cię fakt, że cukier występuje w większości produktów spożywczych. Producenci żywności sprytnie przemycają go do naszych organizmów kompletnie poza naszą świadomością. W jaki sposób to robią? Otóż większość z nas niestety nie czyta składu podanego na etykietach produktów.
Podam Ci teraz kilka produktów, w których występuje cukier, a z czego być może wcześniej nie zdawałeś sobie sprawy:
serek wiejski, musztarda, maślanka, mleko, jogurty, dżemy, kabanosy, ketchup, kolorowe napoje gazowane, soki owocowe w kartonach i wiele, wiele innych. Na szczególną uwagę zasługują dżemy ze względu na hasło umieszczone na etykiecie przyklejonej do słoika: „nisko słodzone”. Bardzo mi się to podoba – moja wyobraźnia momentalnie tworzy obraz sytuacji, w której podczas produkcji dżemów, słoiki ustawiane są pod nogami na podłodze i zasypywane olbrzymią ilością cukru rafinowanego… w końcu nisko słodzone!
Zanim w pełni przekonasz się jak bardzo szkodliwy jest cukier dla Ciebie i Twoich bliskich, przerwij proszę czytanie, otwórz swoją lodówkę lub spiżarnię, weź do ręki kilka przykładowych produktów i przeczytaj ich skład.
Już…?
Uwierz mi, że potrafię wyobrazić sobie Twoje zaskoczenie w momencie kiedy czytasz np. skład musztardy albo ketchupu – no kto by pomyślał, przecież to pomidory! Ale czy na pewno…?
Dobrze, dość eksperymentów (na razie).
Dlaczego cukier szkodzi
To już nie jest żadna tajemna wiedza – cukier rafinowany, czyli oczyszczony nie zawiera żadnych substancji odzywczych, a wyłącznie puste kalorie. O ile węglowodany dostarczają nam energii, o tyle cukier oczyszczony dodaje nam energii tylko krótkotrwałej.
Być może z powyższych zdań niewiele wynika, ale chciałem zacząć bardziej naukowo aby mój wpis nabrał właściwego tonu.
Zapewniam Cię, że to, co przeczytasz za kilka chwil sprawi, że Twój stosunek do słodyczy i cukru zmieni się w sposób diametralny!
Zacznijmy więc.
Zdaniem amerykańskich naukowców, cukier uzależnia jak kokaina oraz działa jak narkotyki. Cukier działa na nasz mózg podobnie jak narkotyki – podnosi poziom hormonów szczęścia, czyli dopaminy i serotoniny. Z czasem nasz organizm przyzwyczaja się do niskich dawek spożywanego cukru, a wzrost hormonów szczęścia może zapewnić nam tylko znacznie zwiększona dawka. To właśnie w tym momencie zaczyna się uzależnienie.
Jeżeli masz dzieci, które notorycznie jedzą słodycze, to przyjrzyj się jak wygląda cały proces sięgania Twojej pociechy po słodycze. Zachęcam również Ciebie do świadomego przetestowania działania cukru – zjedz całą tabliczkę czekolady i sprawdź co będzie działo się z Twoim organizmem.
Nie trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że dzisiaj większość ludzi boryka się ze zmęczeniem, osłabieniem, zawrotami głowy, czy nasilonymi stanami depresyjnymi. Nie trudno również domyśleć się, jaki może być powód takiego stanu rzeczy. Mój serdeczny kolega, który jest kierownikiem apteki, powiedział mi kiedyś:
Krystian nawet nie wyobrażasz sobie ilu młodych ludzi przychodzi do mnie po antydepresanty…
Cukier obniża naszą zdolność zapamiętywania, obniża koncentrację oraz powoduje senność.
Dr William Coda Martin w 1957 roku zaklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę z tego względu, że jest on pozbawiony substancji mineralnych, witamin oraz swoich sił witalnych. Zawiera natomiast rafinowane, czyste węglowodany, które są powodem powstawania w organizmie takich toksyn, jak kwas pirogronowy, czy nienormalne cukry. Nienormalne cukry zostają zakumulowane w czerwonych ciałkach krwi, natomiast kwas pirogronowy akumuluje się w naszym systemie nerwowym i mózgu. Te procesy uniemożliwiają oddychanie komórek naszego organizmu przez niewystarczające dostarczenie im odpowiedniej ilości tlenu.
Nadmierne spożywanie cukru powoduje otyłość. Glukoza w naszym organizmie magazynowana jest przez wątrobę. W momencie kiedy następuje wzrost cukru rafinowanego, cukier ten zaczyna ją wypełniać i powiększać do maksymalnej objętości. Nadmiar glukozy powraca do krwi w postaci kwasów tłuszczowych, które przemieszczają się do absolutnie każdej części naszego ciała i zostają zmagazynowane w najmniej aktywnych jego obszarach, np. w brzuchu, biodrach, itd. W momencie kiedy te wszystkie miejsca są już wystarczająco wypełnione, kwasy tłuszczowe akumulują się w naszych narządach – sercach, nerkach, itd. To prowadzi do osłabienia ich funkcji – tkanki powoli i sukcesywnie przeobrażają się w tłuszcz. W dalszych krokach następuje zakłocenie ciśnienia krwi, zostaje uszkodzony parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego. W następstwie tych procesów występuje nadmierna ilość białych ciałek krwi, a cały proces tworzenia nowych tkanek ulega spowolnieniu.
Co ciekawe, wielu pionierów psychiatrii ortomolekularnej wysuwa hipotezę dotyczącą chorób psychicznych, które mogą być symptomem niezdolności człowieka do zwalaczania stresu uzależnienia od cukru. Ciekawostką może być również fakt, że diety pacjentów, którzy zostali zdiagnozowani jako schizofrenicy są niezwykle bogate w różne słodycze. Badania prowadzone wśród dzieci określanych mianem nadaktywnych, psychotycznych, z zaburzeniami mózgu oraz zaburzeniami w nauce wykazały niepokojąco dużą ilość przypadków zbyt niskiego poziomu glukozy we krwi i hipoglikemię.
Cukier rafinowany powoduje nadmierne obciążenie trzustki i prowadzi do zakwaszenia całego organizmu. Aby przywrócić właściwą równowagę kwasowo-zasadową, organizm pobiera minerały i wartości odżywcze z produktów, które dostarczamy w pożywieniu, a jeżeli to nie wystarcza, to pobiera je z własnych tkanek, w tym również z kości.
Cukry rafinowane wywołują wiele schorzeń, m.in.: otyłość, nadciśnienie, cukrzycę, zaburzenia odporności, próchnicę, grzybicy, nowotworów oraz uwaga panowie – impotencję. Wpływają na osłabienie pamięci i koncentracji (sam byłem tego świetnym przykładem), wywołują wiele problemów natury emocjonalnej.
Uwaga rodzice – cukry rafinowane przyczyniają się także zniekształcania układu kostnego dzieci!
W przeciwieństwie do pożywienia, cukry rafinowane nie są trawione przez nasz układ pokarmowy – przenikają one przez ścianki przewodu pokarmowego oraz pobudzają nadmierną produkcję insuliny w trzustce (co jest powodem powiększonej trzustki). Organizm aby poradzić sobie ze zbyt dużą ilością spożywanego cukru musi wyprodukować więcej insuliny. W procesie tym, poziom glukozy we krwi spada, co ma szalenie negatywny wpływ na tkankę mózgową.
Oto więc prawdziwy powód, który sprawia, że dzieci oraz nastolaki mają problemy emocjonalne panie i panowie. To nadmierne spożywanie wszystkich produktów rafinowanych wywołuje agresję i problemy emocjonalne. Wpływ otaczającego środowiska również ma kolosalne znaczenie ale zachęcam Cię do wykonania pewnego eksperymentu na Twoim dziecku (wiem, że brzmi to strasznie):
zamień Twojemu dziecku cukier na warzywa i owoce.
Dla wszystkich, którzy nie pamiętają – warzywa i owoce również zawierają cukry ale z tą różnicą, że są to cukry złożone – ze wszystkimi substancjami odżywczymi, które występują w naturze i są niebzędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dr Nancy Epelton w swojej książce pt. „Życie bez cukru”, podaje 59 szkodliwych czynników działania cukru w naszym organizmie:
- Zwiększa poziom insuliny oraz glukozy.
- Przyspiesza starzenie się organizmu.
- Powoduje niedobór miedzi.
- Zwiększa zaburzanie wchłaniania u osób mających problemy jelitowe.
- Powoduje zaburzenia przyswajania magnezu i wapnia.
- Podnosi poziom adrenaliny u dzieci (nadpobudliwość).
- Przyczynia się do pogorszenia wzroku.
- Zakwasza organizm.
- Podnosi poziom neurotransmitera-serotoniny.
- Może spowodować hipoglikemię (obniżona zawartość cukru we krwi).
- Przyczynia się do rozwoju raka jelit, prostaty, odbytu, piersi, jajników.
- Powoduje uszkodzenie układu odpornościowego.
- Przyczynia się do niedoboru chromu.
- Zaburza prawidłową równowagę minerałów w organizmie.
- Wywołuje zmniejszenie stężenia dobrych lipoprotein HDL.
- Wpływa na zwiększenie zdenerwowania, rozdrażnienia, trudności w koncentracji.
- Uszkadza nerki.
- Wpływa na podniesienie stężenia trójglicerydów.
- Obniża reakcję obronną organizmu na infekcje bakteryjne.
- Nadmierne spożywanie może przyczynić się do zachorowania na alkoholizm.
- Wywołuje choroby serca i układu sercowo-naczyniowego.
- Jest powodem psucia się zębów (próchnica).
- Powoduje powstawanie kamieni żółciowych.
- Bezpośrednio przyczynia się do otyłości.
- Przyczynia się do powstawania drożdżycy (candida albicans).
- Wpływa na zwiększenie ryzyka wystąpienia choroby Crohna (owrzodzenie jelita grubego i zapalenie jelit).
- Jest powodem zaostrzenia objawów astmy.
- Pogłębia wszelkie choroby wrzodowe.
- Powoduje zwiększenie objawów altretyzmu.
- Przyczynia się do zapalenia wyrostka robaczkowego.
- Zmniejsza tolerancję glukozy.
- Zwiększa objawy stwardnienia rozsianego.
- Powoduje zmniejszenia wrażliwości insulinowej.
- Jest jednym z powodów powstawania hemoroidów.
- Zakwasza ślinę.
- Wspomaga powstawanie żylaków.
- Jest jedną z przyczyn osteoporozy.
- Przynia się do zwiększenia odpowiedzi na insulinę i glukozę u kobiet sosujących pigułki antykoncepcyjne.
- Przyczynia się do paradontozy.
- Zmniejsza poziom hormonu wzrostu.
- U dzieci może wywoływać egzemę.
- Podnosi poziom cholesterolu.
- Jest powodem zatrucia ciążowego.
- Zwiększa ciśnienie krwi.
- Jest jednym z beśrodenich czynników wywołujących cukrzycę.
- Wywołuje zwiększenie senności.
- Przyczynia się do powstawania alergii pokarmowych.
- Powoduje bóle migrenowe.
- Jest jednym z czynników absorbcji białka.
- Obniża zdolność finkcjonowania enzymów.
- Przyczynia się do powstawania choroby wieńcowej.
- Zwiększa ilość wolnych rodników hydroksylowych we krwi.
- Wpływa na uszkodzenie struktury DNA.
- Przyczynia się do powstawania rozedmy płuc.
- Zmienia strukturę białka.
- Przyspiesza podwyższenie lipoprotein LDL.
- Jest jednym z czynników wywoływania arteriosklerozy.
- Może powodować zaćmę.
- Zmienia strukturę kolagenu przez co przyspiesza starzenie się skóry.
Przez całe moje życie nie widziałem korelacji pomiędzy nagłymi spadkami energii mojego organizmu, częstych problemów z zasypianiem lub ogromnymi problemami ze wstawaniem rano (potrafiłem w nocy po przebudzeniu zjeść nawet pół tabliczki czekolady)…
Ta trwająca prawie 32 lata miłość skończyła się bardzo szybko bo właściwie z dnia na dzień – dokładnie w momencie kiedy dowiedziałem się, czym odżywia się rak (ale to już temat na inną rozmowę).
Co zamiast…?
Polecam cukier brzozowy, tzw. Ksylitol, który jest zdrowy i w pełni bezpieczny dla naszego organizmu oraz wszystkie nieprzetworzone i nierafinowane cukry występujące w naturze. Więcej o ksylitolu możesz przeczytać tutaj. Podobnie jak w poprzednim artykule, zachęcam Cię do przeprowadzenia testów na Tobie samym. Zdaję sobie sprawę, że z racji warunków, w jakich żyjemy nie jesteśmy w stanie wyeliminować wszystkich produktów zawierających cukier rafinowany z naszego menu.
Dlatego na początek polecam zrezygnować z jedzenia słodyczy, całkowitej rezygnacji ze słodzenia kawy lub herbaty i kolorowe „zdrowe” soki z kartonów zastąpić wodą. To na początek wystarczy. Jestem przekonany, że po kilku dniach od momentu odstawienia cukru rafinowanego poczujesz nowy przypływ energii, polepszenie koncentracji, a przede wszystkim zwiększoną motywację do wszystkiego co robisz każdego dnia.
Koniecznie pochwal się w komentarzu jakie efekty osiągnąłeś i na ile wyraźnie odczułeś różnicę po odstawieniu cukru.
Jeżeli uważasz, że wiedza, którą otrzymałeś lub otrzymałaś jest dla Ciebie wartościowa, podziel się nią znajomym przez udostępnienie na facebooku ponieważ z pewnością wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, w jaki sposób narażają siebie oraz swoich bliskich na utratę zdrowia spożywając każdego dnia z pozoru niewinnie wyglądające czekoladki.
Krystian Głąb
Bardzo wartościowy wpis !!! Pozdrawiam TM
Zgadzam się z autorem w 100%.