Metale ciężkie w produktach dla dzieci – niechlubne wyniki badań
  • Opublikowano:

    11 listopada 2019

  • Komentarze:

    0

Metale ciężkie i ich obecność w pożywieniu to wciąż poważny problem. Od lat trwają dochodzenia których wyniki pokazują, że są one dostępne również w jedzeniu dla niemowląt.

Co mówią najnowsze badania?

Metale ciężkie w produktach dla niemowląt

Amerykańska organizacja Healthy Babies Bright Futures przeprowadziła badania 168 produktów dla niemowląt, od 61 różnych marek. Okazało się, że 95% z nich zawierało metale ciężkie – 94% zawierało ołów, 75% kadm, 73% arsen, 32% rtęć. Każdy z nich jest neurotoksyną. Mogą zaszkodzić rozwijającemu się mózgowi i układowi nerwowemu dziecka. Obecne w żywności dla dzieci, mogą upośledzić zdolności intelektualne oraz powodować problemy behawioralne.

W raporcie przeczytać można również, że co czwarty produkt zawiera wszystkie cztery toksyczne metale. Z wszystkich próbek: 26% zawierało 4 metale, 40% zawierało 3 metale, 21% miało 2 metale, w 8% próbek był 1 metal, w zaledwie 5% nie znaleziono nic.

Według nowego badania ołów i arsen znajdujące się w produktach powstałych na bazie ryżu, odpowiedzialne są za utratę 1/5 punktów IQ, które dzieci tracą w pierwszych 24 miesiącach życia, ze wszystkich źródeł diety.

Gdy do laboratorium trafiło 25 nowych pojemników z żywnością, w 19 z nich naukowcy znaleźli nadchloran, który zaburza funkcje tarczycy i wpływa na rozwój umysłowy.

Najniebezpieczniejsze pokarmy dla dzieci

Według najnowszego raportu, najgroźniejsze dla dzieci mogą być:

  • żywność dla niemowląt na bazie ryżu, w tym płatki zbożowe, dania z ryżu i przekąski na bazie ryżu,
  • sok jabłkowy,
  • sok winogronowy,
  • mieszanka soków owocowych (sok 100%),
  • płatki owsiane i śniadaniowe,
  • ptysiowe przekąski i herbatniki,
  • batony zbożowe,
  • jogurty owocowe,
  • dania dla dzieci z batatów.

Autorzy badania podkreślają, że wybór produktów ekologicznych nie zawsze wiąże się z niższym poziomem toksycznych metali. Metale ciężkie występują również w glebie i wodzie, a nawozy, pestycydy i zanieczyszczenia powietrza zwiększają ich stężenie. Oznacza to, że ekologiczne –  a nawet przygotowywane w domu – posiłki mogą być skażone metalami ciężkimi.

Co można zrobić? 

Choć przytoczone badania zostały przeprowadzone na terenie USA, dużo podobnych produktów znajduje się również na rynku europejskim. Wiele regulacji pozostaje wciąż zbyt mało jasnymi i restrykcyjnymi, jeśli chodzi o żywienie dzieci.

Jakie rady mają dla rodziców specjaliści?

  • Warto wybierać przekąski bez ryżu, niech będą to pokrojone owoce i warzywa lub krakersy bez ryżu.
  • Lepiej unikać herbatników z ryżem i przekąsek mających ułatwić ząbkowanie. Zamiast nich lepiej podać dziecku schłodzony ogórek lub mrożony banan.
  • Dla niemowląt dobre będą wieloziarniste płatki zbożowe, owsiane, jęczmień i komosa ryżowa.
  • Zamiast soku owocowego lepiej podawać dziecku filtrowaną wodę, najlepiej wodę wodorową.
  • W diecie dziecka powinny znajdować się różne owoce i warzywa.

Zdrowe żywienie dzieci

Okres niemowlęcy jest czasem intensywnego rozwoju, dlatego prawidłowe żywienie jest niezwykle istotne. Dziecku należy podawać dania i przekąski bogate w składniki odżywcze i ubogie w metale ciężkie. Z powyższych badań wynika również, że może bezpieczniejszą opcją może być unikanie ryżu.

Uznaje się, że bezpieczne dla dzieci są:

  • awokado,
  • dynia,
  • fasolka szparagowa,
  • buraki,
  • cukinia,
  • groszek,
  • jabłka,
  • pasternak,
  • banany,
  • jagody,
  • brzoskwinie,
  • fasola,
  • jajka na twardo,
  • soczewica,
  • rozcieńczone masło orzechowe,
  • wołowina,
  • kurczak,
  • indyk.

Źródło:

https://draxe.com/health/metal-in-baby-food/

Opracowała Ewa Wysocka

Brak komentarzy
Napisz komentarz