22 kwietnia, 2022

Kalorie, rytm okołodobowy, a długowieczność

Czy ograniczenie spożycia kalorii może wpłynąć na długowieczność? Tak, choć nie chodzi tylko o to ile jemy, ale o to kiedy to robimy.

Jak wykazują badania na zwierzętach, spożywanie mniejszej ilości kalorii sprzyja zdrowiu. Setki badań dowiodły, że wpływa to na utratę wagi, poprawę regulacji glukozy, obniżenie ciśnienia krwi i złagodzenie stanu zapalnego.

Grupa neurologów z Peter O’Donnell Jr Brain Institute na UT Southwestern oraz Howard Hughes Medical Institute, przeprowadziła badanie nad wpływem ilości oraz pory przyjmowanych kalorii.

Mysi smakosze

W badaniu wykorzystano automatyczne karmniki, pozwalające kontrolować kiedy i ile pokarmu zjadała każda mysz, przez całe życie. Niektóre
z nich miały nieograniczony dostęp do jedzenia, inne dostawały dietę zredukowaną kalorycznie o 30-40%. Te drugie otrzymywały posiłki według różnych harmonogramów. Jak odkryto, gryzonie spożywające dietę niskokaloryczną podawaną w nocy przez okres 2 lub 12 godzin, żyły najdłużej.

Zauważono, że w ciągu 4 lat już samo obniżenie kaloryczności diety wydłużyło życie myszy o 10%. Jednak podawanie im jedzenia w nocy, kiedy są najbardziej aktywne, zwiększyło ten wskaźnik do 35%. Ostatecznie dieta o niższej kaloryczności, serwowana w aktywnej fazie cyklu dobowego, wydłużyło życie myszy o 9 miesięcy (do średniej długości życia 2 lat).

Jest całkiem jasne, że czas jedzenia jest ważny, by uzyskać jak najwięcej korzyści z ograniczenia spożywania kalorii.

Odkryliśmy nowy aspekt dotyczący ograniczenia kalorii, który radykalnie wydłuża żywotność naszych zwierząt laboratoryjnych.

Wraz z wiekiem geny związane ze stanem zapalnym stają się bardziej aktywne, zaś geny regulujące metabolizm mniej. Przytoczone badanie wykazało, że ograniczenie kalorii – szczególnie do czasu aktywności myszy w nocy – pomogło zrównoważyć te zmiany.

 Jak powiedział Joseph Takahashi, kierownik katedry neuronauki na UT Southwestern:

W naszym badaniu nie wykazano różnic w masie ciała u myszy stosujących różne schematy jedzenia. Znaleźliśmy jednak wyraźne różnice
w długości życia.

Jeśli odkrycia te są prawdziwe również dla ludzi, zaczniemy się głębiej zastanawiać nad przekąskami przed snem. – powiedział Joseph Takahashi kierownik katedry neuronauki na UT Southwestern.

Większość z nas swoją aktywą fazę w cyklu okołodobowym przechodzi w ciągu dnia, zatem w przypadku ludzi plan ograniczania kalorii dotyczyłyby jedzenia tylko w ciągu dnia. Koniecznych jest jednak więcej badań, które pomogą określić czy redukowanie ilości kalorii oraz spożywanie ich w określonych porach, w istocie może mieć wpływ na naszą długowieczność. Doktor Takashi zachęca jednak, by już teraz korzystać z pozyskanej wiedzy i ucząc się od myszy, ograniczyć jedzenie do 12-godzinnego okresu.

Źródło:

https://longevity.technology/active-phase-calorie-restriction-enhances-longevity-says-new-study/

Zapisz się do newslettera

Zapisz się do newslettera

Wyślij komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.