3 maja, 2017

7 (zaskakujących) produktów, które mogą nam zaszkodzić.

Kiedy mówimy o jedzeniu które może nam zaszkodzić, zwykle myślimy o chipsach, czy gazowanych napojach. Innymi słowy o produktach, które mają w swoim składzie całą masę brzmiących groźnie – i mało apetycznie – skrótów i nazw. I słusznie. Jednak pozory mogą mylić. O ile to, co wydaje się niezdrowym, zwykle takim jest, o tyle zdrowe produkty serwowane w zbyt dużej ilości mogą nam zaszkodzić. Przedstawiamy listę 7 zdrowych produktów, które mogą (o dziwo!) zaszkodzić.

Nie wszystko złoto, co się świeci

  • Pomidory i pomarańcze.

Oczywiście warzywa i owoce – jako źródła m.in. witamin i soli mineralnych – są ważnym składnikiem diety. Jednakże są wśród nich takie, które powinniśmy spożywać z rozmysłem. Należą do nich właśnie pomidory i pomarańcze. Znajdują się w nich kwasy, które spożywane w zbyt dużej ilości, mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zjadanie tych produktów kilka razy dziennie, może powodować refluks, a czasami nawet poważniejsze choroby przełyku.

  • Tuńczyk.

Popularna, łatwo dostępna, prosta w przygotowaniu i często wybierana przez osoby na diecie ryba. Obarczona również dużo większą zawartością rtęci, niż inne. Choć jednorazowa porcja nie zrobi nam krzywdy, to jako stały element naszego jadłospisu może przysporzyć już problemów. Spożywanie tuńczyka w dużych ilościach może powodować problemy ze wzrokiem, osłabieniem mięśni i koordynacją ruchową.

  • Woda.

Większość z nas wie, jak ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Z pewnością nie należy tego bagatelizować. Ale uwaga. Picie zbyt dużej ilości wody, może powodować wypłukiwanie z organizmu sodu. A to skutkować może problemami neurologicznymi. Nie jest to na szczęście takie łatwe. Obserwacja moczu pozwoli panować nad poziomem sodu  – niemal przezroczysty mocz oznacza, że pijemy za dużo. Na stan ten narażone są osoby, które zmuszają się do wypijania dużych ilości płynu oraz maratończycy.

  • Soja.

Jak zwykle – spożywana w odpowiednich ilościach, jest bardzo zdrowa. Jedzona w zbyt dużych ilościach, będzie hamowała wchłanianie żelaza (prowadząc tym samym do anemii). W nasionach soi zawarte są fitoestrogeny. Spożywane w dużych ilościach mogą nam nie służyć. Nie mamy pewności co do wpływu soi na nasze zdrowie, dlatego warto jeść ją rozważnie. I tylko wtedy, gdy mamy nie mamy wątpliwości, że nasz organizm ją toleruje. Soja bowiem jest silnym alergenem. Czasami wchodzi w skład produktu jako tzw. zanieczyszczenie. Czytajmy uważnie etykiety.

  • Szpinak.

Jest – a jakże – źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Jest też posiadaczem szczawianów, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Dlatego powinny go unikać szczególnie osoby z historią chorób nerek, a szczególnie kamicą szczawianową. Oczywiście zdrowe osoby nie powinny mieć problemów, nawet po spożyciu dużej ilości szpinaku. Jednak zawsze warto zachować rozsądek.

  • Białka pochodzenia zwierzęcego.

Badania wykazały, że osoby spożywające głównie białko pochodzenia zwierzęcego, są bardziej narażone na nowotwory. Nie należy przesadzać z ich ilością. Z pewnością warto włączyć do diety różne rodzaje źródeł białka.

Prawidłowe żywienie to jeden z kluczowych elementów zdrowego życia. Proces ten jest nieco bardziej złożony, niż mogłoby się wydawać. Potrzebuje też uwagi – szczególnie kiedy uczymy się siebie i swojego ciała, kiedy dowiadujemy się co służy nam najlepiej. Potem jest już tylko zdrowe życie.

Starożytna chińska medycyna nawołuje do tego, by odżywiać się adekwatnie do strefy klimatycznej, w jakiej się znajdujemy. Potrawy podzielone są ze względu na wpływ jaki mają na nasz organizm. Są to więc:

  • potrawy wyziębiające,
  • wychładzające,
  • natury obojętnej,
  • ogrzewającej,
  • gorącej.

W naszym – umiarkowanym chłodnym – klimacie, powinniśmy żywić się potrawami rozgrzewającej i obojętnej natury. Istotnym ponad to jest stan energetyczny organizmu. Dla przykładu: osoby z nadwagą, są energetycznie wyziębione. Powinny zatem skłaniać się ku diecie rozgrzewającej. Przynajmniej do czasu powrotu do optymalnego stanu organizmu. Po szczegóły, zapraszamy do naszego artykułu.

Źródło:

https://portal.abczdrowie.pl/7-zdrowych-produktow-ktore-moga-ci-zaszkodzic

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      One Comment

      1. Agata 9 maja 2017 at 16:55- Odpowiedz

        Wszystko w nieodpowiedniej dawce nam szkodzi.

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.