Starożytna medycyna chińska bardzo prosto i klarownie poucza nas jak mamy się odżywiać. Winniśmy postępować stosownie do strefy klimatycznej, w której przebywamy. Generalnie strefy te dzielą się na: gorące czyli tropikalne, ciepłe, umiarkowane, chłodne i zimne czyli polarne. Podobnie potrawy, ze względu na oddziaływanie na nasz organizm możemy podzielić na pięć kategorii: potrawy wyziębiające – w języku chińskim – Han, wychładzające – Liang, natury obojętnej – Ping, ogrzewające – Wen oraz w końcu potrawy natury gorącej – Re.

Mieszkając w Polsce – żyjemy w klimacie umiarkowanym chłodnym, dlatego jedzenie, które spożywamy winno być natury rozgrzewającej – Wen i obojętnej – natury Ping. Należy natomiast unikać potraw wychładzających – natury Liang i wyziębiających – natury Han.

Współczesne błędy żywieniowe

Współczesność niesie ze sobą wielkie błędy żywieniowe. Pojawiły się różne nowe, nie sprawdzone przez pokolenia produkty odżywcze. Rozwój transportu spowodował, że dostępne są masowo owoce południowe.

Reklamy zachęcają nas do spożywania wody mineralnej i źródlanej w butelkach oraz „wspaniałych” napoi na bazie tej wody, „cudownych” ekologicznych jogurtów z dużymi kawałkami owoców z dodatkiem mleka w proszku.

Niestety powszechnie zaleca się również spożywanie mleka krowiego, surowych owoców i warzyw mamiąc nas wielką zawartością „niezbędnych” witamin i innych „cennych” składników. Reklamodawcy, kierując się głównie chęcią zysku, opierają się na wątpliwych badaniach naukowych.

Rzetelne natomiast badania statystyczne w USA dowodzą, że pierwszą przyczyną marskości wątroby w tym wielkim kraju jest nadmiar spożywanej witaminy A – beta karotenu – wchodzącej w skład wielu produktów spożywczych m. in. jako „naturalny” barwnik.

W praktyce jednak odżywiamy się głównie pożywieniem kanapkowym, zimnym – wychładzającym i wyziębiającym. Napoje wzbogacamy np. kostkami lodu z wody mineralnej. By taką masę pokarmową ogrzać fizycznie i energetycznie do temperatury, której wymaga proces trawienia, żołądek musi wydatkować wiele własnej energii CZI, staje się on z upływem czasu coraz słabszy zabierając energię ze śledziony – trzustki, powodując jej wychłodzenie, a i tak proces trawienia staje się coraz bardziej upośledzony, niedostateczny. Nie dość strawione resztki stanowią dla organizmu balast, który odkłada się i tworzy nadwagę.

Czym jest śluz TAN

Głównym składnikiem tej nadwagi jest galaretowata substancja TAN, której wagowo największym składnikiem jest związana z tą galaretą, bardzo trudna do usunięcia, woda. Na środki odwadniające ww. substancja reaguje słabo i natychmiast po odwodnieniu środkami moczopędnymi śluz TAN ponownie zatrzymuje wodę.

Bardzo niebezpieczny dla zdrowia, a nawet życia jest właśnie stan wychłodzenia narządów wewnętrznych, charakteryzujący się tworzeniem i gromadzeniem w organizmie ciężkiego, lepkiego śluzu zwanego przez Chińczyków śluzem TAN. Ciało staje się wówczas nadmiernie i nienaturalnie ciężkie. Utrudnione jest krążenie krwi, płynów ustrojowych i energii CZI. Przyczyna tkwi w niewłaściwej pracy – wychłodzeniu, lub nawet wyziębieniu śledziony – trzustki.

Śluz TAN jest bardzo trudny do usunięcia normalnymi metodami, a proces ten, gdy trwa nie zatrzymany, doprowadza do monstrualnej nadwagi, a w konsekwencji do śmierci. Widocznym przykładem gromadzenia się śluzu TAN w tkance podskórnej jest zjawisko określane mianem celulitis, śluz TAN najbardziej widoczny jest na wewnętrznej stronie ud i podudzi. Bywa powszechnie mylony z otłuszczeniem tego obszaru. Także wyraźnie wystający brzuch, twardy i sprawiający dolegliwości jest objawem gromadzenia się śluzu TAN w tkance zaotrzewnowej.

Tkanki, mięśnie, mózg i narządy wewnętrzne takiego nieszczęśnika są w stałym głodzie. Wtedy to człowiek odczuwa brak energii i sił oraz niemal ciągły głód, drżenie mięśni itp. Głód ten jednak nigdy nie ulega zadowalającemu zaspokojeniu, nawet po sutych posiłkach. Przyswojone składniki pokarmowe zamiast zamieniać się w niezbędną dla organizmu energię CZI, ulegają przekształceniu w nieproduktywny śluz TAN będący niczym innym jak gromadzącymi się w luźnej tkance łącznej mukopolisacharydami, wiążącymi stale duże ilości wody i elektrolitów.

Stan ten bywa przez podobieństwo zewnętrzne mylony z otłuszczeniem prostym, niestety nie ma on z nim prawie nic wspólnego. O ile otłuszczenie proste łatwo jest usunąć, o tyle śluz TAN, dawniej można było usunąć jedynie poprzez długotrwałą dietę rozgrzewającą trwającą niekiedy całe lata. Proces rozgrzewania narządów wewnętrznych na szczęście przyśpieszają zabiegi energetyzujące np. akupunktura, ziołolecznictwo itp.

Kliknij by znaleźć gabinet akupunktury w Twojej okolicy >

Niektóre osoby jednak nie dysponują już tak długim czasem życia, by proces rozgrzewania wychłodzonych narządów udało się przeprowadzić u nich skutecznie. Po prostu wcześniej niż uwolnienie się od śluzu TAN przyjdzie śmierć. Dlatego w takich przypadkach chorzy muszą sobie „kupić” ten brakujący im czas poprzez ww. procedury przyspieszające odśluzowywanie.

W obecnych czasach poprzez proces chelatacji dysponujemy szybką i skuteczną metodą powodującą oczyszczanie się organizmu m. inn. ze śluzu TAN. O tak skutecznej metodzie jeszcze kilkanaście lat temu nie mogli nawet marzyć najlepsi lekarze, nie wspominając już o lekarzach starożytnych.

Dzięki możliwościom związanym z chelatacjami EDTA możemy ww. śluz TAN usuwać znacznie szybciej. Nie znamy szczegółowego wytłumaczenia tego zjawiska, ale po powtarzalnych efektach obserwujemy, że chelatacja oczyszcza narządy wewnętrzne przez co ociepla je i rozgrzewa. Śluz TAN znika po pewnym czasie, pacjent gubi wtedy nadwagę np. 8, 10, 15, a nawet więcej kilogramów. Jest to istotny postęp w przywracaniu zdrowia dzięki rozwojowi współczesnej technologii medycznej.

Kliknij by znaleźć gabinet chelatacji w Twojej okolicy >

Produktami wybitnie zaśluzowującymi organizm człowieka są słodycze oraz mleko krowie.

Produkty wyziębiające i wychładzające

Teraz w największym skrócie powiem, które produkty współcześnie masowo konsumowane są wyziębiające (natury Han) i wychładzające (natury – Liang), powodujące wychłodzenie narządów wewnętrznych, co w konsekwencji doprowadza do nasilenia się procesów degeneracyjnych oraz między innymi do tworzenia się śluzu TAN.

Wyziębiająca jest: surowa woda, woda mineralna, woda niegazowana i wszystkie produkty na bazie tej wody, w tym piwo. Ponadto z przypraw wyziębia sól i kwas.

Produkty mniej wyziębiające, a zatem wychładzające to niemal wszystkie surowe warzywa i owoce.

Wyjątkami tu są: z warzyw czosnek (natury – Re, gorące), cebula i por (natury – Wen, ogrzewające), a z owoców dojrzałe słodkie mandarynki brzoskwinie i morele (natury – Wen, ogrzewające).

Wystarczy użyć procesu kulinarnego – gotowania – by wychładzające i wyziębiające produkty zmienić w obojętne lub w rozgrzewające. Dodatkowo, przyprawy rozgrzewające (pieprz, chili, imbir, kminek, majeranek, cynamon, goździki itp.) podnoszą rozgrzewającą naturę potrawy. Chińczycy uważają, że podczas wrzenia ogień przenika do potrawy zmieniając jej naturę na cieplejszą. Np. woda mineralna – natury Han wyziębiająca, gdy ją przegotujemy staje się obojętna – natury Ping, i nie powoduje wyziębienia, nawet gdy potem spożywamy ją schłodzoną, pomimo schłodzenia, wciąż jest natury Ping.

I odwrotnie, woda surowa, nawet gdy ją podgrzejemy do 90 stopni i spożywamy gorącą, nadal jest natury wyziębiającej. Warzywa i owoce wychładzające, po przegotowaniu stają się w większości obojętne natury Ping.

Produkty rozgrzewające

Mocno rozgrzewające – Re – są: alkohol (15 – 20 gram na dobę w przeliczeniu na spirytus), kawa naturalna, przeróżne tłuszcze, mięso z rusztu itp. Wszystko jednak w umiarkowanej ilości bowiem nadmierne spożywanie potraw natury Re, czego klasycznym przykładem jest dieta nisko węglowodanowa dr Kwaśniewskiego doprowadza, w naszym klimacie, również do złych następstw – nadmiernego rozgrzania narządów wewnętrznych. Dieta ta, owszem jest optymalna ale w klimacie polarnym. Przejściowo może być użyteczna, a nawet lecznicza, w sytuacji chorobliwego wyziębienia organizmu również w naszym klimacie, niemniej należy wiedzieć, kiedy należy ją zastąpić już dietą normalną.

Dieta odpowiednia dla naszego klimatu

Może zabrzmieć to jak truizm, ale najlepszym pożywieniem dla człowieka w naszym klimacie jest po prostu długo gotowana, porządna zupa, dobrze przyprawiona, a najlepiej przyrządzana zgodnie z prawem pięciu smaków, o którym to prawie od setek pokoleń naucza tradycyjna medycyna chińska. Dla uspokojenia dodam, że kuchnia staropolska nie odbiega zasadniczo w swoich zaleceniach od prawa pięciu smaków.

Wystarczy poczynić jedynie kosmetyczne zmiany, a wszystko będzie w należytym porządku i zgodne z prawem pięciu smaków. Dieta wybitnie wyziębiająca – surowa nieprzegotowana woda, surówki – na stałe, jest szkodliwa nawet w klimatach tropikalnych i pustynnych.

Gdy mimo tych sugestii spożywamy produkty wyziębiające i wychładzające to należy równoważyć je potrawami natury gorącej – Re. W przeciwnym razie musimy liczyć się z następstwami wychłodzenia i w konsekwencji z gromadzeniem się śluzu TAN, jak również możliwością wielu innych chorób przewlekłych, degeneracyjnych a wynikających przyczynowo z wychłodzenia organizmu.

Dowiedz się jak odżywiać się mieszkając w Polsce >

Powrót do listy wykładów >

23 komentarze
Helena Moj

2017-01-11 23:03:27 Odpowiedz

Mam problemy ze śluzem, wprawdzie cytryną wyleczyłam łuszczycę ale dopadł mnie śluz i nie potrafię go zwalczyć. Lubię słodkie, cukier zastąpiłam miodem, ale widzę że ten produkt jest w dużej mierze fałszowany cukrem. Cukier dopóki był polski, nie było takiego problemu, od kiedy jest niemiecki i innych koncernów jest tragicznie, to samo z białym pieczywem, to jest po prostu nie o zniesienia. Często tracę głos, a dzieje sie tak wtedy gdy ograniczam śluzujące produkty bo śluz staje się gęsty i oblepia struny głosowe. Doszłam do wniosku ze przejdę na dietę Optymalna Kwaśniewskiego tylko nie wiem na jak długo. Co do tej diety to mam dobre wspomnienia bo syna wyleczyłam z potwornego trądzika w 2-3 tygodnie, a ja sama dostałam większej siły, mało co mnie męczyło, było super, tylko gdzie wejdziesz jest inne jedzenie, ale może dam radę.

    Akademia Długowieczności

    2017-01-11 23:46:08 Odpowiedz

    Pani Heleno, dziękujemy bardzo za komentarz. Podpisujemy się wszystkimi rękami pod ograniczaniem cukru w diecie, chociaż faktycznie nie jest to w dzisiejszych czasach proste (dodaje się go praktycznie do wszystkiego). Trzymamy mocno kciuki za to aby Pani praca nad własnym zdrowiem dała jak najszybsze i jak najlepsze efekty!

Agata

2017-01-12 07:46:08 Odpowiedz

Pani Heleno, ewidentne wyziębienie, zaśluzowanie i zagrzybienie przewodu pokarmowego, a może nawet już organizmu. Oprócz diety nisko węglowodanowej dobrze zastosować też naturalny środek zwalczający grzyba przewodu pokarmowego. Będzie szybciej! W tych okolicznościach – dla siebie – dołączyłabym jeszcze zabiegi akupunkturowe, które wpływają bardzo korzystnie na rozgrzanie tkanek organizmu i wzmocnienie narządów wewnętrznych, i szybciej pani wydali ten patologiczny balast śluzu.

Tomek

2017-04-10 15:41:13 Odpowiedz

Jeżeli śluz Tan jest przyczyną celulitu, to dlaczego mężczyźni praktycznie nie mają tej wady tkanki podskórnej?

Czyżbyśmy się odżywiali tak dobrze?

    Akademia Długowieczności

    2017-04-18 16:35:29 Odpowiedz

    Śluz Tan niekoniecznie musi objawiać się w postaci celulitu, może on przybierać inną postać, np. w postaci odstającego, twardego brzucha który często widuje się u mężczyzn.

Naturliches

2017-04-21 19:24:31 Odpowiedz

medycyna chińska ma bardzo błędne spojrzenie na śluz… i w sumie nie tylko na to. Sam w to kiedyś wierzyłem. Prawda jest taka,że śluz tworzy prawie każdy przetworzony termicznie pokarm. Surowe owoce w żadnym wypadku go nie tworza a zaczynają go z nas wywalać. Ważne jest aby w początkowym etapie nie przejadać się owocami gdyż moze dojsc do zbyt wielkiego uwolenienia toksyn. Polecam ksiązke Arnolda Ehreta ”dieta uzdrawiajaca bez sluzu” Doswiadczcie na sobie i raz dwa wiara w medycyne chinska przepadnie. 🙂

FiveCarb, Jakub

2017-05-31 09:06:58 Odpowiedz

Naturliches. W pełni się zgadzam ja też już od 5 tygodni jadam 95% owoców głownie arbuzy, melony, pomarańcze. Ostatnio mi się dzieje tak że po pomarańczach muszę ściągnąć podkoszulek bo mi tak gorąco. Do tego popijam zioła na nerki nadnercza i poprawę trawienia i jest bomba. Albert oraz dr Morse to niesamowite osobistości

Agata

2017-06-01 08:24:06 Odpowiedz

W tej kwestii do oceny potrzebny jest przynajmniej wiek. Nie można na podstawie kilku tygodni, miesięcy czy nawet lat już oceniać. W procesie degradacji nie od razu czujemy objawy ..,a po drugie ważny jest – też – obecny stan energetyczny organizmu, a nie tylko produktów, które spożywamy. Odżywianie w/g kuchni pięciu przemian, to naprawdę wyższa szkoła jazdy, a wie o tym tylko ten kto konsekwentnie ją stosuje.

Halina

2018-02-22 14:46:01 Odpowiedz

Agata, poradziłaś, żeby zastosować naturalny środek przeciwgrzybiczny.
O jakim naturalnym środku pisałaś?

Bo jak już komuś coś radzić to konkretnie, a tu zonk, ktoś mi radzi – wylecz się człowieku, ale domyśl się sam. Domyślam się Agata, że znasz się na tym i nie odeślesz mnie do wujka Google, byłoby to sprzeczne z Twoją autorytatywną odpowiedzią powyżej 🙂

Iwona

2018-03-09 14:56:04 Odpowiedz

O co chodzi z tym sluzem .Wszedzie sie trabi ze sluz jest potrzebny we wszystkich organach nawet w gardle i zatokach gdzie gdy jest zbyt wysuszony nie mozna spokojne oddychac ani jescv..Co to za typ sluzu .Chyba zwykly tluszcz bo inaczej yego nie widze

    Akademia Długowieczności

    2018-03-11 00:08:33 Odpowiedz

    W tym wypadku chodzi o mukopolisacharydy, które wiążą wodę zatrzymując ją w organizmie.

Piotr

2018-03-12 09:55:31 Odpowiedz

Coś mi się tu nie zgadza. Definicja mukopolisacharydów z WikiPedii dane informacje o efektach zupełnie odwrotne, niż opisane powyżej działanie „śluzu”.

Czy ktoś widział gdzieś badania na próbie kontrolnej odżywiania metodą pięciu przemian? Bardzo byłbym wdzięczny za linki do publikacji (recenzowanych).

Mukopolisacharydy – organiczne związki chemiczne z grupy glikozoaminoglikanów (GAG). U ludzi zmniejszają możliwość podrażnień i uczuleń oraz zwiększają odporność skóry na czynniki zewnętrzne. Przeciwdziałają one powstawaniu cellulitu, gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz mają pozytywny wpływ na prawidłowe krążenie krwi i limfy.

Wykazują działanie nawilżające. Występują w tkance łącznej w połączeniu z białkami (kolagenem, i elastyną), nadają one skórze odpowiednią elastyczność i sprężystość, podtrzymują zewnętrzne warstwy skóry, pełnią również funkcję łącznika naskórka ze skórą właściwą. Pomagają zatrzymać wodę w skórze i przez to ją nawilżają.

Główny przedstawiciel to kwas hialuronowy – jego zawartość obniża się z wiekiem człowieka. Ponadto do mukopolisacharydów należy też heparyna.

W reakcji korowej człowieka są wydzielane przez pęcherzyki komórki jajowej do przestrzeni pomiędzy błoną komórki a osłonką przejrzystą.

    Akademia Długowieczności

    2018-03-15 21:33:45 Odpowiedz

    Dzień dobry, w podanej definicji nie ma sprzeczności, ponieważ śluz TAN nie jest tym samym co cellulit lub tkanka tłuszczowa według definicji zachodniej medycyny. Niestety nie znamy na ten moment wyników badań naukowych nad odżywieniem według metody pięciu przemian.

vrilů

2018-04-22 11:34:54 Odpowiedz

Witam . Chcialbym zasiegnac rady od Was . Mieszkam na stale w ameryce poludniowej i od kilku lat mam problemy ze sluzem TAN jak sadze . Oczywiscie medycyna oficjalna nic na ten temat nie wie . Odrobaczam sie regularnie . Wszystkie objawy wymienione w artykule posiadam . Ostatnio mam problemy z oddychaniem . Diete , jak widze musze skorygowac . Jesli chodzi o acupunkture to wydaje mi sie ze moge znalezdz tylko koreanczykow . Nic nie wiem natemat tej drugiej metody pozbywania sie tego sluzu chelatacji.Tkanki tluszczowej prawie nie mam . A brzuszysko wielkie i twarde .bardzo bym prosil o troche wskazowek zwiazanych z klimatem w ktorym mieszkam . Pozdrawiam . Marek.

    Akademia Długowieczności

    2018-04-26 18:21:59 Odpowiedz

    Dzień dobry! W Pana przypadku w zgodzie z zaleceniami Doktora Pokrywki będzie spożywanie diety zwyczajowo stosowanej w danej szerokości geograficznej. Niestety trudno będzie nam polecić konkretne potrawy ale na pewno rozeznanie wśród lokalnych mieszkańców pozwoli szybko zdobyć konieczną wiedzę 🙂 Serdecznie pozdrawiamy i życzymy dużo zdrowia!

Iza

2018-07-08 11:45:30 Odpowiedz

Cześć 🙂
skoro Pan Ehret wymyślił tak wspaniała dietę to dlaczego umarł w wieku 56 lat, a Steve Jobs, który go naśladował umarł jeszcze szybciej na raka
Surowe surowe surowe współczuje

Olo

2018-08-14 19:04:27 Odpowiedz

Nie strasznie ludzi owocami i warzywami a mięso jest dla was ok to ciekawe od czego są te choroby jak jemy non stop mięso i gotowane gdzie nie ma witamin czyli martwe brawo akademia znacie się na rzeczy ha

Ewa

2018-11-07 22:09:25 Odpowiedz

Steve Jobs nie odżywiał się na surowo. Miał taki epizod a po nim postawił na nie dość że przetworzone pokarmy to jeszcze zwierzęce… Nie był konsekwentny i na końcu zamiast zaufać swojej wiedzy, zaufał lekarzom podającym mu mięso…. Proszę poszukać a dopiero potem komentować. 😉

grzegorzadam

2018-11-08 06:00:22 Odpowiedz

jeżeli będziesz wierzył wikiiPedii i innym pediom korporacyjnym, nie wróżę sukcesów.

grzegorzadam

2018-11-08 06:06:57 Odpowiedz

Trzeba odróżnić śluz egzo i endogenny, polecam świetny artykuł
Waltera Lasta o galaktozie- kwasie galakturowym, laktozie:

”Bardzo szybkie leczenie zwykłego przeziębienia

Związek z laktozą

Pomiędzy laktozą występującą w produktach mlecznych i pospolitym przeziębieniem istnieje pewien intymny związek.

Dawniejsi biochemicy musieli wiedzieć coś, o czym współcześni biochemicy zapomnieli, zaś profesja medyczna nigdy nie zorientowała się, kiedy utlenioną galaktozę nazwali oni kwasem śluzowym.

Ja sam dowiedziałem się o tym 30 lat temu, kiedy zajmowaniem się problemami zdrowotnymi związanymi z laktozą.

Laktoza, czyli cukier mleczny, składa się z połączonych molekuł glukozy i galaktozy. ”
(…)
http://wolna-polska.pl/wiadomosci/bardzo-szybkie-leczenie-zwyklego-przeziebienia-2013-09

Logiczne i wymowne.

grzegorzadam

2018-11-08 06:11:40 Odpowiedz

Do czego doprowadza spożywanie ”mleka”:

”Jedynym istniejącym na rynku lekiem,który wykazuję własność skracania czasu trwania pospolitego przeziębienia, jest cynk, a najbardziej efektywny jest (octan cynku,który opatentował George Eby (http://www.coldcure.com). Każda pastylka uwalnia 18 miligramów cynku i musi być rozpuszczona w ustach.

Nadmiar galaktozy wiąże się również z rakiem, szczególnie z rakiem jajników.
Leukemia (białaczka) może być kolejnym następstwem silnego nasycenia kwasem śluzowym układu limfatycznego.

Fakt, że występowanie leukemii pośród dwu- i trzylatków jest czterokrotnie częstsze niż u jednolatków i prawie dziesięciokrotnie częstsze niż u dziewiętnastolatków, jest wręcz uderzający http://seer.cancer.gov/publications/childhood/leukemia.pdf

grzegorzadam

2018-11-08 06:17:04 Odpowiedz

”Ustaliłem osobiście, że ograniczenie spożycia laktozy spowodowało u wielu ludzi spadek liczby przeziębień, gryp i innych infekcji układu oddechowego z kilku w ciągu roku do zera.

Nadmiar kwasu śluzowego jest również główną przyczyną infekcji ucha lub wysiękowego zapalenia ucha środkowego oraz problemów ze słuchem, głównie u dzieci,szczególnie zaś u dzieci Aborygenów, którzy zdają się mieć wrodzoną cechę w postaci bardzo niskiego poziomu enzymów koniecznych do zamiany galaktozy w glukozę w wątrobie.
Niedawno moja przyjaciółka opisała mi swoją wizytę w jednej ze szkół w środkowej Australii przeznaczonej dla Aborygenów: „Prawie wszystkie dzieci cierpiały na wysiękowe zapalenie ucha wewnętrznego i miały grube, zielone, cieknące nosy, co w oczywisty sposób rzucało się w oczy, ponieważ nie miały one własnych chusteczek do nosa.
W każdej klasie nauczyciel był wyposażony w specjalny mikrofon, ponieważ około 80 procent dzieci cierpiało na ubytek słuchu. Było bardzo przykro na to patrzeć, zwłaszcza że można było temu zapobiec, pozwalając im wrócić do buszu i ich pożywienia!

Do wielu przetworzonych pokarmów dodaje się obecnie po cichu odtłuszczone mleko, nawet tam, gdzie jest to zbędne, o czym można dowiedzieć się, jeśli ktoś zada sobie trud odczytania składu podanego bardzo drobnym drukiem.”

Mleko w proszku wszędzie, patologia generująca choroby.

grzegorzadam

2018-11-08 06:22:25 Odpowiedz

”Kliknij by znaleźć gabinet chelatacji w Twojej okolicy >”

Nie potrzeba gabinetów do EDTA, wystarczy zażywać doustnie, bezpłatnie.
(Dr Gary Gordon)

”Rozwiązanie dla bogaczy – dożylne dawki EDTA, koszt jednego zabiegu to jakieś 150 zł, w czasie których w ciągu kilku godzin dostajemy kroplówkę z 2-3 gramami tego cuda. Zalety – jakąś godzinę po wyjściu z gabinetu znika EDTA z krwi i możemy spokojnie uzupełnić wypłukane minerały, takie jak cynk, magnez czy wapń. Koszt – około 3000 zł za 20 zabiegów. Czas trwania terapii – nieco ponad 2 miesiące, przy wyraźnych efektach widocznych już po 2 tygodniach. Mowa tu o efekcie oczyszczenia naczyń krwionośnych, oczyszczanie z ołowiu trwa o wiele krócej i – prawdę mówiąc – terapia doustna wydaje się skuteczniejsza.

Rozwiązanie dla całej reszty – doustnie. Można kupić na allegro tabletki z EDTA, można po prostu wybrać się do sklepu chemicznego i kupić to za grosze. Dzienna dawka – maksymalnie 6 gramów rozbite na kilka porcji, co daje 180 gramów miesięcznie. Czas trwania – 5 miesięcy do pełnej poprawy przy 6 gramach dziennie, 10 przy 3. ”

”Efekt oczyszczenia tętnic uzyska się po przyjęciu około 50 gramów EDTA (poprawa będzie widoczna dużo wcześniej), ale doustnie nie przyswoimy więcej niż 5%, co oznacza, że trzeba tego zjeść cały kilogram. Koszt zakupu preparatów „firmowych” to około 700 zł, koszt zakupu czystego EDTA w sklepie chemicznym – mniej niż 50 zł. Tak, za taką śmieszną sumę można mieć zupełnie oczyszczone tętnice. Stąd zapewne nagonka na EDTA, czasem nawet odbierano uprawnienia lekarzom, którzy zamiast naciągać pacjentów (czy raczej ubezpieczenie) na koszty liczone w dziesiątki tysięcy dolarów za zabieg bypass, oczyszczali im tętnice zabiegami EDTA.

Drobna uwaga – w chemicznym raczej kupimy kwas wersenowy, a EDTA stosowane w zabiegach to jego sól disodowa. Stosuje się ją z tego prostego względu, że lepiej się rozpuszcza. Można ją uzyskać po prostu mieszając w wodzie zakupiony kwas z sodą oczyszczoną – zabulgocze, ulotni się dwutlenek węgla i mamy gotowe czyste tetrasodowe EDTA. Ale i bez tego kwas powinien zadziałać, co najwyżej nieco gorzej się przyswoi – tu jednak radzę się upewnić. W razie wątpliwości lepiej stosować sól tetra (cztero)sodową, uzyskaną metodą opisaną powyżej. Nie mogę znaleźć informacji o różnicy w skuteczności działania poszczególnych soli. Całkiem możliwe, że sól czterosodowa w ogóle nie działa, gdyż wiązania są zajęte przez sód. I niech nikomu do głowy nie przyjdzie mieszanie tego aluminiową łyżką… (edit – jest dostępna sol dwusodowa za 30 zł / kg, trzeba szukać pod wersenian)
http://zdrowiej.vegie.pl/printview.php?t=4539&start=0&sid=5254cd6ecb452b54754b1bdd2627de89

Napisz komentarz