Dr Oregano
  • Opublikowano:

    21 lutego 2017

  • Komentarze:

    1

Oregano, lebiodka pospolita, dziki majeranek to ziele, które – poza ciekawymi nazwami i smakiem – posiada  wiele interesujących właściwości prozdrowotnych.

Co wiemy o oregano?

Że świetnie sprawdza się w kuchni. Jego niezwykle ciekawy smak sprawia, że potrawy nim potraktowane zyskują na wyrazistości. Oregano najczęściej dodajemy do pizzy, spaghetti, grillowanego mięsa i ryb. Stosowane jest nie tylko w jedzeniu, ale też w napojach alkoholowych – jak likier czy wódka. Lebiodka ceniona jest w Italii, Turcji, Palestynie, Libanie, Egipcie, Syrii, Grecji, Portugalii, Hiszpanii, Ameryce Łacińskiej, a także na Filipinach. Już starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali ją do celów leczniczych. Nazwa oregano pochodzi od greckich słów oros i ganos, oznaczających „radość z góry”.

Co powinniśmy wiedzieć?

Oregano jest silnym lekiem przeciwzapalnym i jednym z najsilniejszych naturalnych środków antyseptycznych. Jego działanie przeciwbólowe można porównać z mocą morfiny. Dzięki swoim składnikom posiada grzybo-, bakterio- i wirusobójcze właściwości. Jest też bardzo pomocne w walce z pasożytami. A także bogate w takie minerały jak:

  • magnez,
  • żelazo,
  • wapń,
  • potas,
  • miedź,
  • cynk,
  • mangan,
  • bor.

Oprócz tego zawiera flawonoidy (działają rozkurczowo na mięśnie gładkie), w tym naringinę, która hamuje wzrost komórek nowotworowych. Poza tym także witaminy A, C, E, K, witaminę B3 oraz beta-kariofilen (E-BCP) – substancję hamującą zapalenia, stosowaną przy leczeniu osteoporozy i miażdżycy. W rezultacie oregano jest mocnym wsparciem w walce z:

  • infekcją górnych dróg oddechowych,
  • grzybicą paznokci i stóp,
  • zakażeniami układu moczowego,
  • zatruciami pokarmowymi,
  • zakażeniami gronkowcem złocistym,
  • infekcjami drożdżowymi, także tymi, które są odporne na powszechnie stosowane leki przeciwgrzybiczne.

Lista jest imponująca. Ale na tym nie koniec. Oregano bowiem jest też skarbnicą czynnych biologicznie antyoksydantów. W testach in vitro olej z oregano  już w niewielkich stężeniach zabijał nawet 99% komórek raka piersi, szyjki macicy, płuc i jelita grubego. Pozbawia komórek przeciwutleniacza, powodując tym samym, że stają się one podatne na proces oksydacyjny. A to powoduje ich śmierć.

Jak korzystać z dobrodziejstw oregano?

Najlepszym wyborem będzie stosowanie oleju. Możemy go zrobić sami:

  • świeże liście, łodygi i kwiatki oregano umieszczamy w słoiku i zalewamy olejem (dobrym wyborem będzie nierafinowany olej słonecznikowy, bogaty w witaminę E),
  • słoik umieszczamy w garnku z wodą, którą doprowadzamy do wrzenia,
  • pozostawiamy słoik w gorącej wodzie (po doprowadzeniu do wrzenia) na 10 minut,
  • wyjmujemy słoik i pozostawiamy w słonecznym miejscu na ok. 2 tygodnie,
  • raz na kilka dni warto wstrząsnąć słoikiem,
  • po 2 tygodniach olej jest gotowy i możemy go odcedzić,
  • butelkę przechowujemy w chłodnym miejscu; taki olej będzie zdatny do spożycia przynajmniej 6 m-cy.

Olej może być stosowany wewnętrznie i zewnętrznie.

Zewnętrznie:

  • kąpiel – olej rozpuszczamy w misce z wodą – niezawodne w przypadku grzybicy stóp,
  • maść – olej z oregano mieszamy z olejem kokosowym w stosunku 1:3 (1 część oleju z oregano i 3 części oleju kokosowego) – smarujemy miejsca objęte chorobą,
  • inhalacje – olej z oregano wkraplamy do gorącej wody – do stosowania przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, kaszlu, astmie i dusznościach.

Wewnętrznie:

  • do ssania – olej z oregano łączymy z olejem kokosowym w stosunku 1:3  (1 część oleju z oregano i 3 części oleju kokosowego) i umieszczamy pod językiem na kilka minut. Następnie wypluwamy. Zabieg należy powtarzać 4 razy dziennie, przez 10 dni (np. podczas walki z pasożytami)
  • syrop – olej z oregano wlewamy na łyżkę ciepłej wody, bądź soku:
  • dla wzmocnienia organizmu: pół łyżeczki oleju dziennie stosuje się w okresach wzmożonych zachorowań bądź osłabienia organizmu.
  • w przypadku choroby – kuracja trwająca 7-10 dni: pół łyżeczki oleju 2 razy dziennie.

Warto dodać, że olej z oregano:

  • wzmacnia układ odpornościowy organizmu,
  • działa uspokajająco,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • łagodzi ugryzienia i wypryski,
  • jest pomocny w walce z astmą,
  • utrzymuje równowagę mikrobiologiczną organizmu,
  • pomaga przy opryszczce, łupieżu i innych chorobach skóry takich jak: trądzik, trądzik różowaty, brodawki, czyraki,
  • pozytywnie wpływa na procesy trawienne (zwiększa produkcję śliny, soków żołądkowych i żółci),
  • jako silny antyoksydant zwalcza wolne rodniki i hamuje procesy starzenia,
  • oczyszcza organizm z toksyn (poprawia pracę nerek),
  • poprawia przyswajanie żelaza,
  • łagodzi ból gardła i zębów,
  • działa rozkurczowo,
  • łagodzi bóle mięśni i stawów przy reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS),
  • działa wykrztuśnie,
  • stymuluje wzrost kości i pomaga w utrzymaniu ich gęstości (skuteczny w walce z osteoporozą),
  • łagodzi bóle menstruacyjne,
  • działa przeciwutleniająco (może być z powodzeniem stosowany jako konserwant żywności).

Nie ma to jak w domu

Oregano możemy wyhodować na własnym parapecie. Jest to ciepłolubna roślina, więc słoneczne miejsce byłoby najlepszym wyborem. Jeżeli nie mamy takiego w domu, ratunkiem mogą być sadzonki. Najważniejsze, by „dzikiemu majerankowi” było ciepło i sucho. Ponieważ pochodzi z ciepłych regionów zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji oraz znad Morza Śródziemnego, jest to ziele sucholubne. Nie będzie więc wymagało od nas częstego podlewania. Warto pamiętać – jak w przypadku większości ziół – aby gleba była przewiewna. Dno doniczki można wysypać keramzytem lub piaskiem.

 

Źródła:

http://ulicaekologiczna.pl/umysl-i-cialo/po-co-oregano-zima-na-parapecie

https://www.nierafinowane.pl/blog/zrob-sam-swoj-naturalny-lek-olej-z-oregano/

Opracowała Ewa Wysocka

 

 

 

1 komentarz
Tomek

2017-02-23 14:58:15 Odpowiedz

A może po prostu kupić za 4zł gotowy krzaczek w markecie i zjeść z pizzą czy innymi potrawami? Czy takie uprawiane masowo oregano zachowuje właściwości?

Napisz komentarz