Pasty dr Budwig nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej właściwości są znane i cenione przez ludzi na całym świecie. Mamy dla Was przepisy z wykorzystaniem zimnotłoczonego, nieoczyszczonego oleju lnianego, w wersji tradycyjnej i bardziej nowoczesnej. Zapraszamy do lektury!
Kefir Budwig Red-OX (wg przepisu Doktora Pokrywki)
Składniki:400 ml kefiru 1,5% Przygotowanie:Kefir, olej lniany i kurkumę wrzucić do miksera i miksować przez 5 min. Banana oraz maliny można z powodzeniem zamienić na inne owoce. |
Pasta Budwig na słodko-ostro (wg przepisu Doktora Pokrywki)
Składniki:125 g chudego sera białego Przygotowanie:Ser, kefir i kurkumę miksujemy. |
Uwaga!
1. Według zaleceń dr Budwig, do pasty nie należy używać surowych owoców cytrusowych.
2. Ostrożnie z owocami z puszki – są przeciętnie dwukrotnie bardziej kaloryczne niż świeże!
3. Pomiędzy spożyciem soku z owoców cytrusowych a spożyciem pasty należy odczekać co najmniej 3 godziny.
4. Należy zachować kolejność dodawania składników (zgodną z prawem pięciu smaków tradycyjnej kuchnii chińskiej) w celu uzyskania najlepszego efektu zdrowotnego.
5. Pasta ma od ok. 1000 do 1200 kcal (zależnie od dodatków).
Smacznego!
Aby dowiedzieć się więcej o oleju lnianym Red-OX wykorzystanym w przepisie kliknij tutaj.
Jaką rolę pełni spirytus w przepisie na kefir ?
Poprawia on emulgowanie tłuszczu i dzięki temu jego przyswajalność w jelitach.
Uwaga, ponieważ po dodaniu takiej ilości spirytusu do 0,5l kefiru robi nam się napój o mocy piwa – na śniadanie przed wyjazdem do pracy nie polecam;). Tak poza tym, to przepis z kefirem jest moim ulubionym. Tylko zamiast banana daję same maliny. Dużo malin. W zimie biorę te głęboko mrożone i przed dodaniem czekam aż się rozmrożą.
Pozdrowienia.
Dla lepszej strawności i lepszego samopoczucia dobrze jest w paście czy koktajlu Budwig dostosować owoce do odpowiedniej gr. krwi i trzy minutki podgotować na małym ogniu, wystudzić i dopiero połączyć z całością…