15 września, 2017

Skrzyp polny – zielony terapeuta.

Nazywany jodełką, końskim ogonem lub krzemówką – ze względu na wysoką zawartość krzemu. Najpopularniejsza polska nazwa skrzypu polnego inspirowana jest dźwiękiem, jaki możemy usłyszeć pocierając jego łodygi. Znany jest nam przede wszystkim z opakowań produktów do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci. Co jeszcze w sobie kryje?

Bogate wnętrze

Skrzyp polny to skarbnica rozmaitości. Zawiera:

  • flawonoidy (będące m.in. naturalnymi przeciwutleniaczami),
  • minerały,
  • kwasy organiczne,
  • saponiny (mające m.in. działanie przeciwzapalne, moczopędne czy przyśpieszające metabolizm),
  • fitosterole,
  • sole potasu,
  • witaminę C,
  • karotenoidy,
  • garbniki,
  • związki żywicowe,
  • oraz w 6-10% związki krzemu, z których niemal 20% (to bardzo wysoki wynik) występuje w postaci krzemionki.

Poza działaniem moczopędnym, skrzyp polny działa również ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ma właściwości odtruwające i oczyszczające organizm. Uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza obrzęki, powstrzymuje krwotoki. Ponadto reguluje metabolizm i nasyca organizm solami mineralnymi i krzemionką.

Działanie zewnętrzne

Wyciąg ze skrzypu stosowany jest przy: chorobach skóry, osłabionych włosach i paznokciach, a także do okładów i kąpieli. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów zastosowania.

  • Intrakt na wzmocnienie włosów.

Do słoika wsypujemy po 1 łyżce stołowej: ziela skrzypu, korzenia łopianu, szyszek chmielu oraz liści pokrzywy. Zalewamy 0,5 l spirytusu. Szczelnie zakręcone odstawiamy na 2 tygodnie, w ciemne miejsce. Po upływie wymaganego czasu intrakt cedzimy przez gazę i przelewamy do butelki z ciemnego szkła. Wcieramy w wilgotne, umyte włosy (i skórę głowy), co drugi dzień, przez 2-3 tygodnie.

  • Okłady na powiększone węzły chłonne.

Do sitka wsypujemy 4 łyżki skrzypu polnego i ustawiamy nad parującą wodą na 8 minut. Ważne, by sitko nie było zanurzone w wodzie – zioła powinna zwilżyć jedynie para. Po upływie wskazane czasu, wilgotny i ciepły skrzyp umieszczamy na gazie lub płóciennej ściereczce i przykładamy do chorego miejsca. Warto owinąć je dodatkowo ręcznikiem, by zatrzymać ciepło. Ten sam wsad możemy użyć nawet 3 razy w ciągu dnia.

  • Na ból pleców – kąpiel ze skrzypem.

100 g skrzypu zalewamy 5 l wody i odstawiamy na 24 h. Następnego dnia wywar zagotowujemy i wlewamy do wanny z ciepłą wodą. Powinno być jej wystarczająco do tego, by przykryć nasze nerki. Kąpiel powinna trwać 20 minut. Po wyjściu z wanny nie wycieramy się, wkładamy piżamę oraz szlafrok i na godzinę kładziemy się do łóżka. Nierzadko efekty możemy zauważyć już po pierwszej kąpieli.

  • Mięśniaki macicy.

Postępujemy podobnie jak w przypadku okładów na węzły chłonne. 5-6 łyżek skrzypu wkładamy do sitka i trzymamy nad parą przez 8 minut. Umieszczamy w gazie lub ściereczce płóciennej i kładziemy na podbrzusze.

  • Ostrogi piętowe.

2 łyżki stołowe skrzypu zalewamy 2 szklankami wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Następnie przelewamy do miednicy z niewielką ilością ciepłej wody. Stopy myjemy w roztworze przynajmniej raz dziennie, przez kilka tygodni.

Działanie zewnętrzne

Przez zielarzy stosowanie skrzypu polecane jest przy: osteoporozie, cukrzycy, łuszczycy, chorobach układu oddechowego czy rozpuszczaniu kamieni nerkowych. Ze względu na zawartość krzemu – istotnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – jest bardzo cenną rośliną.

Woda krzemionkowa wykazuje właściwości wiążące związki aluminium, doprowadzając do ich wydalenia z organizmu wraz z moczem. Herbatka ze skrzypu zaś pomoże wzmocnić naczynia krwionośne, poprawić stan włosów, paznokci i skóry. Poniżej przykłady zastosowania wewnętrznego.

  • Herbatka ze skrzypu polnego.

2 łyżki skrzypu zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Gotujemy wolno, pod przykryciem, 15 minut. Dzielimy na 3 porcje które wypijamy w ciągu dnia.

  • Herbatka na problemy z układem moczowym.

Mieszamy liście pokrzywy i skrzyp polny, w równych proporcjach. 1 łyżkę ziół zalewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Pijemy raz dziennie przy problemach ze skąpomoczem, prostatą i infekcjach układu moczowego.

  • Herbatka na kaszel palacza.

2 łyżki suszonego skrzypu gotujemy w 0,5 l wody, pod przykryciem i na małym ogniu, przez 30 minut. Pod koniec gotowania wsypujemy łyżkę korzenia ślazu. Gotujemy jeszcze kilka minut i odstawimy. Kiedy napar nabierze barwy, cedzimy i przelewamy do termosu. Popijamy w ciągu dnia. Kaszel powinien ustąpić w ciągu 2-3 tygodni, ponieważ herbatka ta oczyszcza płuca z substancji smolistych oraz toksyn środowiskowych.

  • Herbatka na problemy z wątrobą i drogami żółciowymi.

Wg przepisu Henryka Różańskiego.

Mieszamy: liście czarnej porzeczki, kłącze perzu, ziele skrzypu, owoc jałowca i korzeń wilżyny, w równych proporcjach. Łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 15-20 minut. Herbatka ta jest świetnym napitkiem dla osób cierpiących na choroby wątroby, pęcherzyka żółciowego, zaparcia, obrzęki oraz zaburzenia metaboliczne.

  • Wywar na rozpuszczenie kamieni nerkowych.

Wg przepisu dr Jadwigi Górnickiej.

1 kg wyszorowanych ziemniaków ekologicznych zalewamy 2 l wody. Dodajemy 2 czubate łyżki skrzypu i gotujemy do miękkości. Pijemy 2 szklanki naparu w ciągu dnia, przez 2-3 miesiące.

Zamiast całych ziemniaków, użyć można samych obierek.

  • Ziołowa mieszanka na przeziębione nerki.

100 g skrzypu polnego mieszamy z dziurawcem i liśćmi brzozy. 2 łyżki tej mieszanki zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dzielimy na 3 porcje i wypijamy każdą z nich po posiłku.

  • Napar na problemy z pękającymi naczynkami, żylakami i nieszczelnością drobnych naczyń krwionośnych.

2 czubate łyżki skrzypu zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Dolewamy wody. Napar pijemy przez 2-4 miesiące (w zależności od stopnia rozwinięcia choroby), po 2 szklanki dziennie.

  • Nasiadówka na infekcje pęcherza.

Łączymy po 50 g: skrzypu, rumianku, mącznicy oraz fiołka trójbarwnego i zalewamy 1 l wrzątku. Odstawiamy na 5 minut, pod przykryciem. Następnie gotujemy przez 2 minuty.

Źródło:

http://sekrety-zdrowia.org/skrzyp-polny-przepisy-ludowe/

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do Programu Długowieczności

Zapisz się do Programu Długowieczności Doktora Pokrywki

One Comment

  1. xyz 22 września 2017 at 17:48- Odpowiedz

    Brakuje istotnej informacji, żeby nie przesadzać ze skrzypem latem (!). Skóra źle przy skrzypowych kuracjach reaguje na słońce.

Wyślij komentarz