Medycyna chińska rozróżnia :
- produkty o właściwościach zimna;
- produkty o właściwościach ochładzających;
- produkty o właściwościach neutralnych;
- produkty o właściwościach ciepła;
- produkty o właściwościach gorąca.
Produkty o właściwościach zimna i produkty o właściwościach ochładzających działają na organizm człowieka ochładzająco.
Produkty o właściwościach ciepła i produkty o właściwościach gorąca działają na organizm człowieka rozgrzewająco.
A oto podział produktów stosownie do ich właściwości energetycznych według starożytnej medycyny chińskiej, opracowany na podstawie książki J. Cover „Porozmawiajmy o akupunkturze”. Zastosowałem inny układ, niż w tamtej książce. Produkty w poszczególnych grupach zostały tutaj uporządkowane alfabetycznie, aby ułatwić ich wyszukiwanie.
Produkty o właściwościach zimna (HAN) |
||
algi biała malwa biała soja fasola korzeń rabarbaru, miso mniszek lekarski ostrygi rabarbar sól sproszkowane muszle ostryg tamari woda źródlana |
||
Produkty o właściwościach ochładzających (LIANG) |
||
agrest arbuz babka bakłażan banany boćwina buraki, cukinia cykoria cytrusy drożdże endywia estragon fasola goryczka gorzki grejpfrut groch żółty gruszki grzyby szlachetne świeże i suszone hibiskus jabłka jęczmień kaczka |
kalafior karczoch kiełki korzeń łopianu korzeń mniszka kozłek lekarski królik kurczak kura kwiat lipy melisa mięta nać pietruszki ogórek oregano piwo pomidory rzeżucha rzodkiewka rumianek ryba słodkowodna ryby morskie sałata seler |
siemię lniane słonecznik sok brzozowy sok z porzeczki szałwia szczaw szparagi szpinak wieprzowina woda mineralna zielona i czarna herbata zsiadłe mleko żółta soja |
Produkty o właściwościach neutralnych (PING) |
||
biały ser bób ciemne fasole czarna soja czarne grzyby czerwone mirabele czerwone winogrona daktyle figi gęś gołębie groch kapusta biała i włoska kasza jaglana korzeń kuzu kozie mleko |
kraby krwawnik kukurydza kurze jaja kwaśne winogrona masło migdały miód mleczko zbożowe lukrecja ogórek orzeszki ziemne owies proso pszenica raki |
rodzynki ryż rzepa sery pleśniowe sezam słodka rzepa słodki grejpfrut słód jęczmienny szafran śliwki ziemniaki żaby żyto |
Produkty o właściwościach ciepła (WEN) |
||
arcydzięgiel baranina bazylia bażant biały żeńszeń brzoskwinie bylica cebula curry czereśnie czerwone wino dynia dzik jagnięcina jeleń kakao kasza gryczana palona kminek kolendra korzeń pietruszki koźlina krewetka |
lawenda listek laurowy lubczyk łosoś majeranek maliny marchew morele ocet winny olej sezamowy olej sojowy oliwa z oliwek orzechy kokosowe orzechy włoskie peluszka pieprz pigwa piołun pory przepiórka rozmaryn smalec |
suszony koper szałwia szczypiorek tymianek węgorz wino różowe wiśnie wołowina wódka sake zając ziele angielskie |
Produkty o właściwościach gorąca (RE) |
||
chili cynamon czosnek goździki imbir kawa prawdziwa ostra papryka produkty prażone wódka |
Wpływ procesu kulinarnego na właściwości produktów
Powyższy wykaz odnosi się do produktów surowych. Obróbka kulinarna – gotowanie, pieczenie, suszenie produktów – powoduje zmianę ich natury energetycznej. Na przykład surowe warzywa należące do produktów ochładzających po ugotowaniu stają się neutralne.
Opracował: Jan Pokrywka