Naukowcy Elisabetta Lauretti i Domenico Pratico przeprowadzili w 2017 roku eksperyment, w którym obserwowali wpływ oleju rzepakowego na zdrowie myszy, a ściślej – na ich pamięć. Jedna grupa gryzoni otrzymywała dietę rzepakową, druga zaś kontrolowaną, bez obecności rzepaku. Pod koniec badania naukowcy doszli do wniosku, że produkty rzepakowe mają niekorzystny wpływ na gryzonie, ponieważ osłabiają ich pamięć. Może to oznaczać, że utrata pamięci nie jest nieuniknioną częścią starzenia się. Jednym z najważniejszych czynników wpływających na ryzyko demencji i choroby Alzheimera, jest dieta.
Uwielbiana na całym świecie dieta śródziemnomorska, opiera się na codziennym spożywaniu owoców i warzyw, a także częstym stosowaniu oliwy z oliwek. Eksperci ds. zdrowia twierdzą, że takie menu wykazało ogromną skuteczność w redukcji zagrożenia wystąpienia chorób układu krążenia oraz zespołu metabolicznego. Dieta zdaje się poprawiać również funkcje poznawcze.
Kraje spoza basenu Morza Śródziemnego były pod wrażeniem tych wyników. Zaczęto skłaniać się zatem, ku promowaniu tej diety we własnych okręgach. Ponieważ jednak oliwa z oliwek jest dosyć droga, starano się sprawdzić czy olej rzepakowy można uznać za dobry zamiennik. Jednak ze względu na ograniczone dowody na jego korzyści zdrowotne, Lauretti i Pratico ostatecznie zasugerowali, że olej rzepakowy nie jest dobrą alternatywą dla oliwy z oliwek. Głównym wnioskiem wynikającym z ich badań jest ten, że nawyki żywieniowe odgrywają ważną rolę w naszym szeroko pojętym zachowaniu i funkcjonowaniu.
Ważne by pamiętać, że badania Lauretti i Pratico nie są jednoznaczne, ponieważ nie został przeprowadzone z udziałem ludzi. Potrzebne są zatem dalsze testy.
Olej rzepakowy to nie samo zdrowie
Oficjalnie związek między olejem rzepakowym, a utratą pamięci wciąż nie został potwierdzony. Jednak zanim włączymy go na stałe do naszej diety, powinniśmy wiedzieć że:
- Przetwarzanie zabija wartość odżywczą
Olej rzepakowy ekstrahowany jest poprzez procesy bielenia i odśluzowywania. Odbywa się to za pomocą m.in. wodorotlenku sodu, a także bardzo wysokich temperatur.
- Połączenie kwasów omega sprzyja przewlekłemu zapaleniu
Olej rzepakowy zawiera mieszaninę kwasów omega-3 i omega-6. Te pierwsze wspierają organizm z walce ze stanem zapalnym i wielu chorobach. Omega-6 zaś, powodują zapalenie. Obecność omega-3 w oleju rzepakowym nie musi przekładać się na jego prozdrowotne właściwości. Badania pokazują bowiem, że brak równowagi między omega-3 i -6 może powodować nadmierne zapalenie, prowadzące do wzmożonego ryzyka zachorowania na: cukrzycę, artretyzm, raka i chorobę Alzheimera. Nadmierne spożywanie oleju rzepakowego może również powodować wyraźne uszkodzenia ciała i tkanek komórkowych – np. mózgu – szczególnie w przypadku ekspozycji na ciepło i światło.
- Spożywanie oleju rzepakowego łączone jest z występowaniem chorób
Niektóre z badań wykazały, że olej rzepakowy może przyczynić się do rozwoju takich stanów jak:
Problemy z nerkami i wątrobą. 90% wydobywanego i produkowanego oleju jest modyfikowane genetycznie. Wyniki badania opublikowanego na łamach Enviromental Science pokazują, że jedną z głównych przyczyn problemów z nerkami i wątrobą, są diety zawierające zbyt dużo żywności GMO.
Problemy z sercem. Olej rzepakowy zawiera kwas erukowy. Jego nadmierne spożywanie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z sercem (takich jak choroba Keshan czy niedokrwienna serca). Badania na zwierzętach wykazały bowiem, że kwas ten ma toksyczny charakter, który powoduje stłuszczenie narządów miąższowych oraz uszkodzenie mięśnia sercowego.
Udar. Badania wykazały, że spożycie posiłku zawierającego olej rzepakowy, zwiększa prawdopodobieństwo udaru, wcześniej niż było to prawdopodobne. Obserwacje przeprowadzone na wydziale Nutrition and Toxicology w Ottawie wykazały, że szczury które karmiono olejem rzepakowym, umierały wcześniej, w stosunku do tych które oleju nie spożywały.
Zahamowanie rozwoju. Dzieci które spożywają codziennie olej rzepakowy mogą rozwijać się słabiej, w związku z ekspozycją na działanie kwasu erukowego.
W świetle powyższych informacji, być może warto rozważyć stosowanie innych, zdrowszych olejów. Znajdziemy wśród nich m.in. olej lniany. Dzięki odpowiedniej temperaturze pozyskiwania, zachowuje bogactwo przeciwutleniaczy i prozdrowotne właściwości. Spowalnia rozwój choroby Parkinsona, obniża poziom cholesterolu we krwi i podnosi odporność. Zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3, które przed utlenieniem chronione są przez sterole, tokoferole czy karotenoidy.
Kolejną opcją jest olej kokosowy. Zawarte w nim substancje pomagają zabijać szkodliwe mikroorganizmy, a kwasy tłuszczowe poprawiają funkcjonowanie mózgu, u pacjentów zmagających się z chorobą Alzheimera. Poza tym wspiera walkę z nadwagą i dba o naszą skórę.
Wśród innych zdrowych tłuszczów znajdzie się oliwa z oliwek, masło oraz olej z awokado.
Źródło:
https://theheartysoul.com/use-canola-oil-everyday-meals-stop-read-affects-ones-overall-health/
Opracowała Ewa Wysocka
A jaki ten olej był badany rafinowany czy nierafinowany. Jak przypuszczam rafinowany. Jeśli tak, to co z olejem rzepakowym nierafinowanym czy też ma takie negatywne działanie na organizm?