O nadziei jaką dieta może dać trzustce diabetyka.
  • Opublikowano:

    1 marca 2017

  • Komentarze:

    2

O tym jak ważna jest trzustka, nie trzeba nikogo przekonywać. O tym zaś, jak trudno jest żyć bez prawidłowo funkcjonującej trzustki, najlepiej wiedzą diabetycy. Właściwie pracująca trzustka produkuje i wydziela hormony (np. insulinę i glukagon) oraz enzymy trawienne (np. amylazę). Jeżeli poziom cukru we krwi spada, trzustka produkuje glukagon. Ten z kolei informuje wątrobę o tym, że należy wydzielić zapas glukozy. Jeżeli zaś jej poziom we krwi jest za wysoki, zdrowa trzustka wydziela insulinę, która transportuje nadmiar glukozy w głąb komórek. Inaczej ma się jednak sprawa w przypadku trzustki diabetyka. Cukrzyca typu II upośledza działanie trzustki i ta nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości insuliny. W cukrzycy typu I komórki produkujące insulinę ulegają uszkodzeniu w takim stopniu, że trzustka traci zdolność do produkcji i wydzielania. Czy jest więc jakaś szansa, by odwrócić – lub zatrzymać – ten proces? Tak twierdzą amerykańscy badacze.

Doświadczenia na zwierzętach pokazały, że poszczenie może stymulować trzustkę do regeneracji. I odwrócić objawy cukrzycy. Badanie opublikowane na łamach magazynu Cell mówi o tym, że taka dieta „resetuje” ciało. Według ekspertów wyniki są „obiecujące i ekscytujące”, jako że mogą mówić o nowym sposobie leczenia cukrzycy.

Oczywiście wszelkie kroki należy konsultować z lekarzem.

W doświadczeniach utrzymywano myszy na diecie „przypominającej post”. Jest to forma diety spożywanej przez ludzi, według modelu 5/25. A więc 5-dniowa dieta niskokaloryczna – o niskiej zawartości białka i węglowodanów, ale wysokiej tłuszczów nienasyconych. Przypomina nieco dietę wegetariańską, pełna zup i orzechów, ale zawiera 800-1100 kalorii na dzień. Potem kolejne 25 dni jedzenia na co ma się ochotę. Cykl przypomina nieco okres świąteczny przeplatany postem. Poprzednie badania sugerują, że może to spowolnić tempo starzenia.

Lekarstwo na cukrzycę?

Badania na zwierzętach pokazały, że ten typ diety pomaga w regeneracji specjalnego typu komórek w trzustce. Nazywają się one komórkami beta. To właśnie te komórki, które „oceniają” poziom glukozy we krwi i uwalniają insulinę, jeśli jest za wysoki.

„Nasz wniosek jest taki, że doprowadzanie myszy na skraj wygłodzenia, a następnie nakarmienie do syta w jakiś sposób stymuluje komórki w trzustce. Rozwijają one umiejętność do przeprogramowania rozwojowego, dzięki któremu odbudowana zostaje ta część narządu, która nie działa. ”– powiedział dr Valter Longo z Uniwersytetu Południowej Kalifornii.

W badaniach na myszach zaobserwowano korzyści zarówno wobec cukrzycy I, jak i II typu. Dla przypomnienia – typ I  spowodowany jest niszczeniem komórek beta przez układ odpornościowy. Typ II zaś w dużej mierze powodowany jest stylem życia, w efekcie którego ciało przestaje reagować na insulinę.

Dalsze testy na próbkach pobranych od pacjentów z cukrzycą typu I dały podobne rezultaty. Dr Longo powiedział: „Z medycznego punktu widzenia, odkrycia te mają ogromny potencjał. Pokazaliśmy – przynajmniej na mysich modelach – że można użyć diety, by odwrócić objawy cukrzycy.”

„Z naukowego punktu widzenia, wyniki te są może jeszcze ważniejsze, ponieważ pokazują że można użyć diety by przeprogramować komórki bez dokonywania jakichkolwiek manipulacji genetycznych.”

I jakie to uczucie?

Reporter BBC Peter Bowes wziął udział w niezależnej próbie pod okiem dr. Valtera Longo. Jak powiedział: „Codziennie, podczas 5-dniowego cyklu, kiedy jadłem ok. ¼ tego, co zjada przeciętny człowiek, straciłem pomiędzy 2 a 4 kg. Ale zanim zaczął się kolejny cykl, 25 dni normalnego jedzenia niemal przywróciły mnie do wagi wyjściowej. Ale nie wszystkie skutki diety znikają tak szybko.”

Jego ciśnienie krwi obniżyło się, podobnie jak poziom hormonu IGF-1, który powiązany jest z niektórymi odmianami raka.

„Bardzo małe posiłki jakie otrzymywałem podczas 5-dniowego postu nie były wyrafinowane pod względem smaku, ale tak naprawdę cieszyłem się, że mam coś do jedzenia.”

Badania nad zmianą diety wykazały, że u ludzi ją stosujących poprawia się poziom cukru we krwi. Dzięki przytoczonym najnowszym odkryciom wiemy dlaczego.

Jednakże – jak podkreśla dr Longo – ludzie nie powinni zbyt pochopnie zmieniać nawyków żywieniowych. Jak powiedział BBC: „To jest akcja typu nie próbujcie tego w domu. To o wiele bardziej skomplikowane, niż się ludziom wydaje. ”

Zaznaczył, że działając bez odpowiedniego nadzoru medycznego, można poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Dr Emily Burns, menadżer komunikacji badawczej w Diabetes UK powiedziała: „To może być bardzo ekscytujący news. Ale najpierw musimy sprawdzić czy zmiany u ludzi naprawdę następują. Wtedy dopiero będziemy mogli spróbować pomóc diabetykom.”

„Ludzie z cukrzycą I i II typu mogliby skorzystać ogromnie na terapii, która naprawia lub regeneruje komórki produkujące insulinę w trzustce.”

Źródło: http://www.bbc.com/news/health-39070183

Opracowała Ewa Wysocka

2 komentarze
Agata

2017-03-05 08:52:55 Odpowiedz

Co nie co więcej…Nie za bardzo wiem, gdzie tą informację wkleić – bo to temat o detoksie komórkowym – ale wydaje mi się, że w tym wpisie nie zaszkodzi…, a wręcz pomoże nie tylko diabetykom ale też i innym…

Źródło: http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/nagroda-nobal-za-detoks-komorkowy/

    Akademia Długowieczności

    2017-03-06 14:28:45 Odpowiedz

    Świetny artykuł Pani Agato, dziękujemy serdecznie za podzielenie się nim!

Napisz komentarz