24 października, 2017

Czym jest jeżówka?

Zwrócenie uwagi na lecznicze właściwości jeżówki (echinacea) zawdzięczamy Indianom. Stosowana była przez nich do leczenia bólu zębów, gardła czy głowy, przeziębień, odry, a nawet rzeżączki. Okazywała się pomocna również w przypadku ukąszeń owadów i węży, w leczeniu oparzeń czy odniesionych podczas polowań ran, a nawet przy powiększonych migdałach. Dziś jeżówkę poleca się również w przypadkach problemów z trądzikiem i opryszczką. Opowieści o jej właściwościach nie są jedynie legendami – wiele z nich zostało potwierdzonych naukowo.

Na co jeżówka?

Kiedy więc z odsieczą może nadejść nam jeżówka?

  • Przy problemach z trądzikiem.

Każdy rodzaj cery skorzysta na kontakcie z jeżówką. Wykazuje ona bowiem właściwości nawilżające, regenerujące, wygładzające, ochronne (np. przed promieniami UV) oraz przeciwzmarszczkowe. Cerę trądzikową i tłustą jednak z pewnością zainteresują jej właściwości przeciwbakteryjne i wspierające gojenie. W takich wypadkach warto sięgać po żele i toniki na bazie jeżówki.

  • Przy oparzeniach i opryszczce.

Korzystne działanie echinacea przy problemach z opryszczką, egzemą, atopowym zapaleniem skóry, ranami i owrzodzeniami podudzi potwierdzają naukowcy. Zaleca się stosowanie maści z sokiem ze świeżego ziela jeżówki purpurowej. U ponad 85% przypadków zaobserwowano całkowite wyleczenie. Skutki uboczne wystąpiły jedynie u 2%.

  • Przy przeziębieniu.

Spożywanie jeżówki w trakcie przeziębienia skraca czas jego trwania o 1,5 dnia, przyspieszając ustąpienie takich objawów jak: kaszel, wydzielina z nosa czy ból głowy – tak twierdzą w swoim badaniu naukowcy z University of Connecticut School of Pharmacy. Istnieją jednak opinie mówiące, że echinacea nie zmniejsza zapadalności, nie skraca czasu ani nie wpływa na przebieg choroby.

  • A najlepiej – na wzmocnienie odporności.

Jeżówkę stosować mogą zarówno osoby zdrowe (dla zapobiegania infekcjom), jak i te wyczerpane czy osłabione – np. przy antybiotykoterapii. W medycynie naturalnej jeżówka – szczególnie purpurowa – wykorzystywana jest jako skuteczny środek podnoszący odporność.

Działanie to potwierdzone zostało przez naukowców z University of Connecticut School of Pharmacy, w badaniu opublikowanym w 2007 roku w The Lancet Infectious Diseases. Okazuje się, że profilaktyczne spożywanie przetworów z jeżówki redukuje ryzyko rozwoju przeziębienia od 35% (w przypadku zakażenia rynowirusami) do 58% (inne wirusy). Według jednego z badań połączenie jeżówki z witaminą C redukuje ryzyko zachorowania aż o 86%!

Na czym polega wzmacniające działanie echinacea? Intensyfikuje ona proces fagocytozy (wychwytywania oraz pochłaniania przez komórki układu odpornościowego wirusów i bakterii), a także stymuluje leukocyty do wydzielania interferonów – substancji przeciwwirusowych.

Profilaktycznie jeżówkowe specjały powinno się zażywać przez 3-4 tygodnie, po których zalecana jest 14-dniowa przerwa. Wyjątek stanowią tabletki do ssania, których nie powinno stosować się dłużej niż 10 dni.

Przeciwwskazania

Choć przeciwwskazań do stosowania jeżówki nie jest wiele, nie należy ich lekceważyć. Należą do nich:

  • gruźlica,
  • choroby szpiku kostnego,
  • AIDS,
  • schorzenia wątroby,
  • stosowanie leków upośledzających działanie wątroby (np. steroidy anaboliczne, ketokonazol, metotreksat, amiodaron),
  • stwardnienie rozsiane,
  • kolagenoza i inne choroby autoimmunologiczne,
  • ciąża i okres karmienia piersią,
  • nadwrażliwość na zioła z rodziny złożonych, np. arnikę, krwawnik, nagietek, mniszek.

Uwaga!

Jeżówki nie należy podawać dzieciom poniżej 12 roku życia. Badacze z The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (Brytyjskiej Agencji ds. Regulacji Leków i Produktów Ochrony Zdrowia) przekonują, że u młodszych dzieci jeżówka może wywołać alergię. Doświadczać mogą one świądu, wysypki, obrzęku twarzy, a nawet trudności w oddychaniu. W drastycznych przypadkach może dość do grożącego śmiercią wstrząsu anafilaktycznego.

Źródło:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/jezowka-echinacea-na-przeziebienie-i-nie-tylko-wlasciwosci-lecznicze_43172.html

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      One Comment

      1. Dorota 12 września 2020 at 20:45- Odpowiedz

        Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie jeżówki, czy mogą ja pić osoby chorujące na choroby autoimmunologiczne ale leczące się naturalnie bez leków chemicznych. Byłabym wdzięczna za odpowiedź.

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.