Inozytol to witaminopodobna substancja, nazywana czasami witaminą B8 lub B16. Taka klasyfikacja jest jednak unikana, bowiem nasz organizm posiada zdolność do syntetyzowania inozytolu, nie uważa się go zatem za “pełnoprawną” witaminę. Dodawany jest często do napojów energetycznych, ponieważ wpływa na poprawę samopoczucia i nastroju. Ze względu na duży wpływ na układ nerwowy i proces rozmnażania, nazywany jest często witaminą szczęścia i płodności.
Jakie są jego funkcje w organizmie?
Inozytol wpływa na nasz organizm na wiele sposobów:
- zmniejsza ryzyko rozwoju neuropatii cukrzycowej u diabetyków, poprzez usprawnienie przewodzenia sygnałów nerwowych,
- chroni organizmy dzieci urodzonych przedwcześnie przed rozwojem dysplazji oskrzelowo-płucnej (przewlekłej choroby płuc, która może wywołać niewydolność oddechową i astmę oskrzelową) – potwierdziło to badanie kontrolne,
- łagodzi psychologiczne dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego,
- redukuje nadmierne wydzielanie androgenów u kobiet (hiperandrogonemię) oraz hiperinsulinomię (będący konsekwencją insulinooporności zbyt wysoki poziom insuliny, w stosunku do poziomu glukozy we krwi) – wpływa to na poprawę płodności i jest pomocne w profilaktyce leczenia PCOS (zespołu policystycznych jajników),
- wpływa korzystnie na porost włosów, w odpowiedzi na nieuwarunkowane genetycznie łysienie,
- ponieważ jest substancją lipotropową, wspiera metabolizm tłuszczu i cholesterolu oraz zapobiega odkładaniu się ich w wątrobie – przeciwdziałając tym samym jej stłuszczeniu,
- wspiera walkę z: depresją, nerwicą natręctw, atakami paniki, zaburzeniami jedzenia, jest pomocny w profilaktyce zaburzeń pamięci związanych z wiekiem i zapobieganiu chorobie Alzheimera. Ma pozytywny wpływ na optymalne funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga utrzymać równowagę między poziomem cynku i miedzi w komórkach mózgu, zwiększa wrażliwość receptorów na serotoninę,
- bierze udział w produkcji spermy (w jej 100 g znajduje się 53 mg inozytolu).
Czym grozi niedobór inozytolu?
Deficyt inozytolu zdarza się rzadko. Wynika to z jego obecności w wielu produktach spożywczych oraz tego, że nasz organizm posiada zdolność do jego syntetyzowania. Ewentualny niedobór wynika więc zwykle ze stosowania diety, która opiera się na wysoko przetworzonej żywności i posiada niewiele składników odżywczych.
Deficyt inozytolu objawia się:
- neuropatią cukrzycową,
- zmianami nastroju, depresją, napadami paniki,
- podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi,
- stłuszczeniem wątroby,
- zaburzeniami spermatogenezy,
- wypadaniem włosów i problemami skórnymi.
A nadmiar?
Dotychczasowej obserwacje nie przyniosły wniosku, jakoby inozytol w wysokich dawkach był toksyczny. Ponieważ rozpuszcza się w wodzie, jest na bieżąco usuwany z organizmu wraz z moczem.
Gdzie można znaleźć inozytol?
Źródłem inozytolu jest przede wszystkim żywność. Wybór jest szeroki, z pewnością więc każdy znajdzie coś dla siebie:
- melony,
- pomarańcze,
- grejpfruty,
- jagody,
- mandarynki,
- kiwi,
- rodzynki,
- orzechy,
- zboża,
- kiełki pszenicy,
- produkty pełnoziarniste,
- soja,
- groch,
- fasola biała,
- fasola czerwona,
- soczewica,
- groszek zielony,
- fasolka szparagowa,
- karczochy,
- kapusta,
- brukiew,
- drożdże piwne,
- jajka,
- mleko,
- kawior,
- masło orzechowe.
Czym wspierać, a czego unikać?
Witamina B1, B2, B12, a także cholina i witamina C oraz kwasy tłuszczowe – to wszystko wspiera wchłanianie inozytolu.
Kawa i herbata, alkohol, antybiotyki i środki hormonalne które zawierają estrogeny – wpływają niekorzystnie na poziom inozytolu w organizmie.
Duża ilość przyjmowanych płynów może również obniżyć jego wchłanianie się, przyczyniając się do wypłukiwania go z organizmu.
Jakie jest zapotrzebowanie na inozytol?
Choć zalecana dzienna dawka nie została do tej pory określona, przyjmuje się że 400-800 mg inozytolu dziennie powinno zaspokoić zapotrzebowanie (zdrowego) organizmu. Na zwiększenie tej dawki wpływa np. stresujący tryb życia.
Źródło:
http://verdum.pl/inozytol-funkcje-zrodla-niedobor-nadmiar/
Opracowała Ewa Wysocka