Cristin Kearns, jedna z asystentek kalifornijskiej grupy badawczej, odkryła przypadkiem korespondencję jaka miała miejsce między Sugar Research Foundation (SRF), a grupami naukowców, m.in. z Harvardu. Datowana jest na lata 1959-1971, a porusza temat tajnego Projektu 259.
Projekt ten rozpoczął się w czerwcu 1968 roku. Badanie przeprowadzane na szczurach, finansowane było przez International Sugar Research Foundation (ISRF). Gryzonie podzielone były na dwie grupy – pierwszą karmiono produktami o wysokim stężeniu cukru, drugą zaś fasolą, zbożami i rybami. Wstępne wyniki testów wykazały, że szczury z pierwszej grupy były bardziej narażone na zawał. Wynikało to z masywnego wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi. W kolejnej części projektu, analizom poddano mocz gryzoniów. Okazało się, że szczury karmione cukrem kumulowały w moczu duże ilości beta-glukoronidazy. To enzym, który według lekarzy ma kluczowe znaczenie w przypadkach raka pęcherza moczowego.
W wyniku otrzymanych rezultatów, organizacja ta zdecydowała się przerwać finansowanie badania już po 3 miesiącach.
Znaleziskiem pani Kearns zainteresowała się m.in. grupa badawcza, której przewodził profesor Stanton Glantz. W 2016 roku, na łamach JAMA International Medicine zdecydowano się opublikować artykuł w którym podniesiono temat, jakoby SRF manipulowała wynikami przeprowadzanych badań. Przekłamania te miały na celu wprowadzenie społeczeństwa w przekonanie, że cukier to doskonały środek odtłuszczający organizm.
Profesor Glantz w rozmowie z CNN powiedział:
Tego typu manipulacje stosowały już kiedyś koncerny tytoniowe, wmawiając że nikotyna nie ma żadnego związku z rakiem płuc.
W oskarżeniach prof. Glantza mowa jest również o tym, że naukowcy opłacani byli przez SRF i w związku tym głosili opinie, o rzekomej odpowiedzialności tłuszczów nasyconych za choroby układu krążenia.
W odpowiedzi na zarzuty organizacja oświadczyła, że wyniki nie ujrzały światła dziennego z powodu przekroczenia budżetu, opóźnieniach w pracach oraz zmiany struktury firmy, znanej dziś jako Sugar Association. Ujawniają również, że istniały plany powrotu do badań, które miały być finansowane przez British Nutrition Foundation. Jednak według grupy badaczy, badanie prowadzone były nadal.
Dlaczego wyniki nie zostały opublikowane? Branża cukiernicza mogłaby nie przetrwać takich rewelacji niemal 50 lat temu. Pobudki były więc czysto interesowne. Ponadto, w 1958 roku w Stanach Zjednoczonych uchwalono prawo, na mocy którego produkty powodujące choroby nowotworowe nie mogły być dopuszczone do sprzedaży. Amerykańscy dietetycy uważali wtedy, że cukier powinien wyprzeć produkty wysokotłuszczowe.
Doktor Sanjay Basu ze Stanford University, biorący udział w Projekcie 259 powiedział:
Wyniki są uderzające i etycznie niepokojące. Z powodu tych działań, wiele produktów o stosunkowo niskiej zawartości tłuszczów zastępowane były przez takie, które miały w sobie sporą ilość cukru.
Źródło:
Opracowała Ewa Wysocka