30 czerwca, 2017

6 śniadaniowych propozycji dla osób cierpiących na RZS.

O tym jak ważne jest śniadanie nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Nawet ci z nas którzy nie lubią rano jeść, zwykle starają się ten nawyk zmienić. Są jednak tacy, dla których ten pierwszy posiłek jest szczególnie ważny. Do tej grupy należą m.in. osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów.

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) jest autoimmunologiczną chorobą, objawiającą się sztywnością i problemami z ruchomością stawów. Chorzy cierpią z powodu bólu i stanów zapalnych, a czasami również poważnych deformacji stawów. To przewlekła i bolesna choroba, która osłabia stawy i tkankę łączną. Z tego powodu jest to stan bardzo utrudniający funkcjonowanie i drastycznie obniżający jakość życia. Nie pociesza również fakt, że RZS to choroba szybko postępująca.

Łagodzenie objawów, a więc przynoszenie ulgi cierpiących pacjentom, opiera się często na przyjmowaniu środków przeciwzapalnych. Na szczęście istnieje wiele tych naturalnych, a o te spożywcze właśnie, powinno być wzbogacone śniadanie wszystkich cierpiących na zapalenie stawów.

Na dobry dzień, dobry smak i dobre samopoczucie

  • Sok z kiwi

Sok z kiwi (naturalny) kryje w sobie spore pokłady witaminy C. Ta zaś jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Pełni ważną rolę w ochronie kolagenu, który jest odpowiedzialny za wzmocnienie tkanki chrzęstnej. Poza tym jednak, kolagen bierze udział w procesie oczyszczania organizmu z toksyn, jakich jak np. kwas moczowy. Zielony sok z kiwi to ponadto źródło błonnika, a ten jak wiemy pełni ważną funkcję we wszystkich procesach metabolicznych i trawiennych.

  • Banany

Banany to skarbnica wartościowych składników i minerałów – m.in. potasu i magnezu. Kontrolują one stany zapalne i wspierają wydalanie nadmiaru płynów. Ponadto owoce te są sycące i dostarczają porządnej dawki energii.

  • Siemię lniane

Używane bardzo często jako wsparcie dla diety odchudzającej (daje uczucie sytości) i remedium na problemy z wypróżnianiem (ze względu na wysoką zawartość błonnika). Len wzmacnia również serce i układ krążenia. Jednak tutaj skupimy się na mniej znanej, a nie mniej istotnej właściwości siemienia. Zawartość witaminy E i kwasów tłuszczowych omega-3, czyni z niego doskonały produkt do walki z zapaleniem stawów. Wchłanianie się tych substancji daje bowiem efekt przeciwzapalny. Wspomniany błonnik ułatwia wchłanianie płynów i tworzy substancję, która przybiera konsystencję żelu. Ostatecznie staję się ona lubrykantem dla stawów.

  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwę z oliwek widzimy zwykle jako dodatek do dań obiadowych i sałatek. Niesłusznie. Jej kwasy tłuszczowe zdziałają wiele dobrego w naszym śniadaniu. Oliwa z oliwek zawiera dużą porcję przeciwutleniaczy i kwasów omega-3. Świetnie nadaje się do skropienia pieczywa lub jako dodatek do koktajlu. Przyśpiesza również metabolizm.

  • Pełne ziarna zbóż

Pełne ziarno jest naturalnym źródłem złożonych węglowodanów i błonnika. Stanowi to prawdziwe wsparcie w walce ze stanami zapalnymi. Pomaga również łagodzić ból i zredukować uczucie sztywności stawów. Oczyszczające właściwości błonnika – usprawnia on przecież pozbywanie się z organizmu szkodliwych substancji i produktów ubocznych przemiany materii – służą całemu naszemu ciału.

  • Owoce

Osobom które cierpią z powodu RZS, poleca się jeść na śniadanie właściwie wszystkie owoce. Szczególnie korzystny wpływ jednak mogą mieć: jeżyny, czerwone porzeczki i borówki. Owoce te zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy i związków o działaniu przeciwzapalnym. Kiedy tylko wchłoną się do organizmu, natychmiast łagodzą objawy zapalenia stawów. Jeżyny to źródło witaminy C, a jak już wiemy ma ona właściwości wspomagające syntezę kolagenu. Wszystkie wspomniane pyszności posiadają też substancje, które działają leczniczo, ograniczając stany zapalne – karotenoidy oraz antocyjany. Do śniadanie warto zatem dodać:

  • truskawki,
  • czereśnie,
  • porzeczki (czarne i czerwone),
  • borówki i jagody,
  • winogrona,
  • śliwki.

Jak zwraca uwagę Akademia (np. tutaj) surowce warzywa i owoce mogą mieć charakter wychładzający. Jest to stan, jakiego staramy się unikać w przypadku RZS. Istotnym jest więc, by równoważyć dietę produktami o charakterze rozgrzewającym. O tym jak należy odżywiać się zgodnie z predyspozycjami i miejscem zamieszkania, zapraszamy do przeczytania tutaj.

Szczęśliwie, podane wyżej propozycje znajdą zwolenników zarówno wśród entuzjastów słodkich, jak i słonych śniadań. Tych na ciepło i tych na zimno. Produkty te nie tylko wspomogą walkę z objawami RZS, ale są też po prostu zdrowie i pyszne. Smacznego!

Źródło:
https://krokdozdrowia.com/sniadanie-reumatoidalne-zapalenie-stawow/

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      2 komentarze

      1. Agata 1 lipca 2017 at 07:13- Odpowiedz

        Przede wszystkim przy RZS nie powinno się stwarzać w organizmie zimna, ponieważ powoduje sztywność i wilgoć, która wnika w kości, mięśnie i stawy, i jest przyczyną stanów zapalnych, i rozchwiania emocjonalnego, które prowadzi do stagnacji w całym organizmie…

        Spożywanie dużej ilości surowych owoców – i to jeszcze na śniadanie – naprawdę do niczego dobrego nie prowadzi…W RZS ciało fizyczne i psychiczne musi być nieustająco rozgrzane (poprzez dietę, masaże, akupunkturę…), a poprzez to też rozluźnione, a przez spożywanie surowych owoców i warzyw na pewno tego nie uczynimy….

        • Akademia Długowieczności 2 lipca 2017 at 23:52- Odpowiedz

          Faktycznie nadmierne wychłodzenie które nie będzie zrównoważone jest niewskazane. Dodaliśmy informację na ten temat w artykule. Dziękujemy za komentarz i pozdrawiamy!

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.