[show-recipes id=”3″ /]

3 komentarze
xyz

2017-09-22 17:54:46 Odpowiedz

Epoka w której smażyło się na oliwie już się kończy, wiadomo już, że to przyczynia się do powstania miażdżycy, co z kolei nie pasuje do tematu przewodniego serwisu… Nie wolno podgrzewać tłuszczy nienasyconych do wysokich temperatur (!).

    Akademia Długowieczności

    2017-09-22 20:25:35 Odpowiedz

    Czy możemy prosić o źródło tej informacji? Tłuszcze jednonienasycone, z których w większości składa się oliwa z oliwek są stabilne w wysokich temperaturach. Jaki mechanizm miałby prowadzić w tym przypadku do powstawania miażdżycy? Źródło na którym się opieramy: https://www.healthline.com/nutrition/is-olive-oil-good-for-cooking

Agata

2017-10-02 13:27:59 Odpowiedz

Informacja potwierdzająca, że można smażyć na oliwie z oliwek, choć przyznam się, że nigdy nie smażyłam na oliwie z oliwek ponieważ – też – słyszałam, że dla celów prozdrowotnych nie powinno się na niej smażyć…Ale widać, to już mit. Dziękuję bardzo, bo na Waszej konwersacji bardzo skorzystałam :-).

Proszę kliknąć: http://gurbacka.pl/czy-na-oliwie-z-oliwek-mozna-smazyc/

Napisz komentarz