Dla pragnących schudnąć oraz dla wszystkich, którzy pragną rewitalizacji

Przepis dla 1 osoby

SKŁADNIKI:

  • składniki przeciwwskazane: sól, mąka, kasza, ryż, makaron, ziemniaki, dojrzały groch, dojrzała fasola
  • składniki dozwolone: śmietana, jajko na twardo, ser, groszek zielony, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły
  • woda 1 LITR
  • tłuste mięso (boczek, podgardle, żeberko, golonka) OK. 0,25 KILOGRAMA
  • warzywa na bulion: 1/4 marchewki, pietruszka z nacią, 1/4 selera z nacią, 5cm pora, cebula
  • przyprawy: pieprz, liść laurowy, 3 szt. ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. do gorącej wody włożyć mięso, powoli doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości na małym ogniu (przez ok. 40 minut).
  2. gdy zacznie się zbierać szum (piana), należy ściągnąć ją łyżką
  3. dołożyć obrane, pokrojone w mniejsze kawałki warzywa
  4. dodać ziele angielskie i liść laurowy (ziarna ziela angielskiego rozgnieść)
  5. gotować ok. 20 minut na małym ogniu (do miękkości warzyw)
  6. ewentualnie dorzucić fasolkę szparagową lub groszek zielony
  7. można zabielić: do osobnego naczynia wlać kilka łyżek śmietany, zalać 1/2 chochli wrzącego bulionu. Żeby śmietana się nie ścięła dołożyć szczyptę soli, powoli wlewać gorącą zupę i mieszać.; po zdjęciu z ognia, dolać tą mieszaninę do reszty zupy
  8. przyprawić, dodając ½ łyżeczki ksylitolu i pieprz do smaku
  9. można ewentualnie dodać jajko

Zalecenia:

  • można stosować przyprawy w każdej ilości, w szczególności polecane są te pikantne
  • należy nie stosować soli, lub ograniczyć ją do minimum — poprzez umiejętną kompozycję pozostałych przypraw może okazać się zbędna
  • spożywać dużą porcję razem z mięsem w godzinach 12:00 do 15:00

3 komentarze
Piotr779

2017-10-18 19:06:08 Odpowiedz

A MIAŁO NIE BYĆ MARCHEWKI BO ZAWIERA DUZO WĘGLOWODANÓW.

Krystyna

2018-07-08 00:40:31 Odpowiedz

A czy ta zupa może być stosowana przy dnie moczanowej ?
Miesa nie wolno , kalafiora nie można , pora tez nie ,
i jak tu życ , jak ma się mase schorzeń ?

Napisz komentarz