dieta

Dieta, a grupa krwi

 

Grupa A

Zalecenia dotyczące diety przy grupie krwi A:
  • Zaleca się wypicie szklanki wody Red-OX z sokiem z cytryny i ½ łyżeczki magnezu
  • Właściwe pożywienie niskotłuszczowe, bezmięsne, bogate w warzywa i zboża (z wyjątkiem pszenicy)
  • Żywność sprzyjająca wzrostowi wagi: mięso, nabiał, pszenica
  • Żywność sprzyjająca spadkowi wagi: produkty sojowe, oleje roślinne, warzywa, ananas

 

Mięso, ryby i owoce morza:

Osobom z grupą krwi A, z powodu braku w ich organizmach kwasów żołądkowych i enzymów odpowiedzialnych za trawienie białka zwierzęcego, zaleca się wyeliminowane z codziennego menu mięsa i wędlin. Odpowiednim źródłem białka i tłuszczów omega (których przyjmowanie zmniejsza ryzyko chorób serca) są ryby. Kobietom, których członek rodziny chorował na raka piersi, poleca się spożywanie jadalnych ślimaków (winniczków), które zawierają lektyny usuwające chore komórki nowotworowe.

  • Mięso wskazane: brak,
  • Mięso neutralne: indyk i kurczak,
  • Mięso niewskazane: wieprzowina, wołowina baranina, cielęcina, dziczyzna, gęś, kaczka, królik,
  • kuropatwy, parówki, wątróbka, wędliny

 

  • Ryby wskazane (nie wędzone): dorsz, karp, łosoś, makrela, okoń srebrny i żółty, pstrąg, sardynka, szczupak, ślimak
  • Ryby neutralne: flądra, rekin, kraby, krewetki, kałamarnice, węgorz,
  • Ryby niewskazane: marynowany śledź, łosoś wędzony, sum, ośmiornica.

 

Nabiał i jaja:

Przedstawiciele grupy krwi A powinni ograniczyć spożycie jaj i płynnego mleka, które to są dla nich niestrawne. Produkty zastępcze: mleko ryżowe i sojowe, produkty sojowe

  • Nabiał wskazany: brak
  • Nabiał neutralny: kefir, zsiadłe mleko, jogurty naturalne i owocowe, kozie mleko, ser feta, mozzarella, kozi, ricotta,
  • Nabiał niewskazany: mleko, lody, masło, maślanka, ser gouda, serek wiejski, ser biały, brie,

camemembert, edamski, serek kremowy, parmezan, serwatka, ser szwajcarski.

Oleje i tłuszcze
  • Oleje i tłuszcze wskazane: oliwa z oliwek (w szczególności polecana) oraz olej lniany, Olej lniany Red-OX
  • Oleje i tłuszcze neutralne: olej rzepakowy i olej z wątroby dorsza,
  • Oleje i tłuszcze niewskazane: olej bawełniany, kukurydziany, krokoszowy, sezamowy, olej z orzeszków ziemnych.
Orzechy i pestki:

W szczególności poleca się orzeszki ziemne zawierające lektynę, która zwalcza raka.

  • Orzechy i pestki wskazane: orzeszki ziemne, masło orzechowe, orzechy włoskie, pestki dyni,
  • Orzechy i pestki neutralne: kasztany, mak, masło migdałowe i słonecznikowe, migdały,
  • Orzechy i pestki niewskazane: orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, pistacje.
Fasole i rośliny strączkowe:

To źródło białka (protein) zalecane dla osób z grupą krwi A. Co więcej, lektyny zawarte w fasoli sojowej pozwalają chronić organizm przed nowotworami i hamują procesy rozwoju komórek nowotworowych

  • Fasole wskazane: czerwona soja, fasola czarna i zielona,
  • Fasole neutralne: bób, fasolka biała, fasolka pnąca i szparagowa, groszek cukrowy, zielony, w strączkach,
  • Fasole niewskazane: ciecierzyca, fasolka czerwona, nerkowata.
Zboża:

Produkty zbożowe mogą być spożywane przez przedstawicieli grupy krwi A do dwóch razy dziennie. W szczególności zaleca się proso, mąkę sojową i kukurydzianą. Oprócz tego korzystne działanie ma amarant, którego lektyna chroni przed rakiem okrężnicy.

  • Zboża wskazane: amarant, gryka, kasza jaglana,
  • Zboża neutralne: jęczmień, mąka kukurydziana, płatki owsiane, kukurydziane, orkisz, otręby owsiane i ryżowe, qinoa
  • Zboża niewskazane: pszenica, kiełki pszenicy, otręby pszenne,
Pieczywo
  • Pieczywo wskazane: ryżowe wafle,
  • Pieczywo neutralne: bułki z otrębami owsa, bezglutenowy chleb, chleb orkiszowy, chleb z prosa, chleb żytni 100%, chrupki żytnie, grzanki kukurydziane,
  • Pieczywo niewskazane: typowe angielskie grzanki, bułki z otrębami pszennymi, chleb pełno-pszeniczny, chleb wieloziarnisty, chleb z mąki macowej, chleb wysokobiałkowy.
Makarony i ziarna:

Wybierać produkty jak najmniej przetworzone np. makarony pełnoziarniste.

  • Makarony i ziarno wskazane: gryka, kasza jaglana, makaron ryżowy, sojowy, mąka ryżowa i żytnia, owies,
  • Makarony i ziarno neutralne: makaron orkiszowy, mąka graham, mąka jęczmienna, mąka z kiełków pszenicy, mąka orkiszowa, ryż basmati, ryż biały, brązowy i dziki,
  • Makarony i ziarno niewskazane: makaron grysikowy, makaron ze szpinaku, mąka biała i pełnopszenna.
Warzywa:

Powinny stanowić podstawę diety posiadaczy grupy krwi A. Dostarczają one organizmowi enzymów, minerałów i antyutleniaczy.

  • Warzywa wskazane: botwina, brokuły, cebula, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczochy, marchew, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, fasola czarna, czerwone i zielone rośliny strączkowe,
  • Warzywa neutralne: brukiew, brukselka, buraki czerwone, cukinia, glony morskie, grzyby, gorczyca, kalafior, kapusta pekińska, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kminek zwyczajny, kolendra, koper włoski, kukurydza, ogórek, oliwki zielone, pędy bambusa, rzodkiewka, seler, sałata lodowa, szparagi.
  • Warzywa niewskazane: bakłażan, kapusta, grzyby shitake, oliwki czarne, papryka, ziemniaki, pomidory
Owoce:

Poleca się w szczególności spożywanie owoców alkaicznych takich jak śliwki czy jagody.

  • Owoce wskazane: ananas, borówki, czarne jagody, cytryny, figi, grapefruit, wiśnie, jeżyny, morele, rodzynki, śliwki, żurawina,
  • Owoce neutralne: agrest, arbuz, brzoskwinie, daktyle, granaty, gruszki, jabłka, kiwi, limonki, maliny, melony, nektarynki, porzeczki czerwone i czarne, truskawki, winogrona,
  • Owoce niewskazane: banan, mandarynki, mango, orzech kokosowy, pomarańcze, rabarbar.
Napoje:

Wskazany jest kieliszek czerwonego wina dziennie, korzystny dla układu naczyniowo-sercowego.

  • Napoje wskazane: woda antyoksydacyjna np. Woda Red-OX, sok ananasowy, sok z ciemnej wiśni, z marchwi, winogronowy, morelowy, selerowy, z suszonej śliwki, grejpfrutowy, woda z cytryną, czerwone wino, herbata zielona, kawa, żeń-szeń, dziurawiec, rumianek,
  • Napoje neutralne: napój i sok jabłkowy, sok z kapusty, ogórkowy, winogronowy, żurawinowy, białe wino, mięta,
  • Napoje niewskazane: sok pomarańczowy, pomidorowy, Coca Cola, czarna herbata , alkohole destylowane, piwo, napoje gazowane.
Przyprawy i dodatki:

Odpowiednio dobrane przyprawy (w szczególności te, które bazują na soi) mogą wzmocnić układ odpornościowy przedstawicieli grupy krwi A. Należy też pamiętać, aby wystrzegać się octów i marynat.

  • Przyprawy i dodatki wskazane: czosnek, imbir, melasa, sos sojowy, musztarda, ksylitol, kiszona kapusta i ogórki
  • Przyprawy i dodatki neutralne: ziele angielskie, bazylia, chrzan, cukier, curry, cynamon, czekolada, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, mięta, miód, oregano, papryka, pietruszka, szafran, szałwia lekarska, sól, szczypiorek, tymianek, wanilia,
  • Przyprawy i dodatki niewskazane: kapary, octy, pieprz biały i czarny, ketchup, sos worcestershire, żelatyna

Grupa B

Grupa krwi B – szczegółowe informacje:
  • Zaleca się wypicie o poranku szklanki wody z ½ łyżeczki chlorku magnezu (soli Ojca Beno),
  • Żywność sprzyjająca wzrostowi wagi: kukurydza, rośliny strączkowe, orzeszki ziemne, sezam, gryka, pszenica,
  • Żywność spadkowi wagi: zielone warzywa, mięso, jaja, niskotłuszczowe produkty mleczne, wątroba, herbata z lukrecji.
Mięso, ryby i owoce morza
  • Mięso wskazane: baranina, dziczyzna, jagnięcina, mięso królika,
  • Mięso neutralne: bażant, cielęcina, indyk, wątroba, wołowina,
  • Mięso niewskazane: wieprzowina, gęś, kaczka, kurczak, kuropatwa, przepiórka, serca, bekon.
Ryby
  • Ryby wskazane: halibut, dorsz, flądra, łosoś, jesiotr, kawior, makrela, szczupak, morszczuk, oceaniczny okoń, sardynka,
  • Ryby neutralne: karp, kałamarnica, sieja, łosoś, okoń (także srebrny), przegrzebki, pstrąg tęczowy, rekin, sum, śledź, tuńczyk,
  • Ryby niewskazane: barakuda, homar, ostrygi, ośmiornice, raki, kraby, krewetki, małże, ślimaki, węgorz, wędzony łosoś.
Nabiał i jaja:

Można bez obaw spożywać większość produktów mlecznych i jaja

  • Nabiał wskazany: chude lub półtłuste mleko, jogurty, kefiry, kozie mleko, ser typu farmer, feta, mozzarella, owczy, wiejski,
  • Nabiał neutralny: maślanka, mleko sojowe, ser: biały, brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, parmezan, serwatka, sojowe mleko,
  • Nabiał niewskazany: lody, ser typu blue.
Oleje i tłuszcze
  • Oleje i tłuszcze wskazane: oliwa z oliwek, olej lniany, olej lniany Red-OX
  • Oleje i tłuszcze neutralne: olej lniany i olej z wątroby dorsza,
  • Oleje i tłuszcze niewskazane: olej bawełniany, kukurydziany, kroszkowy, rzepakowy, sezamowy, słonecznikowy, olej z orzeszków ziemnych.
Orzechy i pestki:

Podobnie jak mięso i ryby, stanowią one bogate źródło białka. Warto jednak uważać na pewne orzechy i pestki, których lektyny mogą zaburzyć produkcję insuliny.

  • Orzechy i pestki wskazane: brak specjalnie wskazanych,
  • Orzechy i pestki neutralne: kasztany jadalne, migdałowe masło, migdały, orzech brazylijski, orzeszki liczi, orzech włoski,
  • Orzechy i pestki niewskazane: masło sezamowe, słonecznikowe, orzechowe, orzechy nerkowca, orzechy pinii, orzechy pistacjowe, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam.
Fasole i rośliny strączkowe
  • Fasole wskazane: fasolka Limańska, nerkowata,
  • Fasole neutralne: bób, biała, zielona i czerwona fasola, pnąca, fasolka szparagowa, groszek strąkowy, groszek zielony,
  • Fasole niewskazane: fasola czarna, groszek czarne oczko, ciecierzyca, różne gatunki soczewicy.
Zboża:

Osoby z grupą krwi B powinny uważać na pszenicę, która zawiera lektyny mogące prowadzić do zmniejszenia wydolności insulinowej i zaburzeń spalania tłuszczów. Lektyny zawarte w życie przyczyniają się zaś pośrednio do chorób krwi i zawału, dlatego lepiej unikać także tego zboża. Osoby dbające o linię powinny zrezygnować z gryki i kukurydzy.

  • Zboża wskazane: otręby owsiane, ryżowe, owsianka, proso, ryż, orkisz,
  • Zboża neutralne: qinoa, granola, kasza jaglana
  • Zboża niewskazane: gryka, jęczmień, kasze, mąka kukurydziana, otręby pszenne, płatki kukurydziane, żyto, amarant, płatki kukurydziane
Pieczywo:

Należy unikać produktów zawierających pszenicę, kukurydzę i żyto.

  • Pieczywo wskazane: chleb z brązowego ryżu, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie typu Wasa,
  • Pieczywo neutralne: bułki z otrębami owsa, bezglutenowy chleb, chleb z mąki sojowej, orkiszowy, wysokobiałkowy (niepszeniczny),
  • Pieczywo niewskazane: kukurydziane bułki, chleb z pszennych otrębów, chleb wieloziarnisty, żytni 100% chleb, chrupki żytnie, obwarzanki, chleb z pszenicy.
Makarony i ziarno
  • Makarony i ziarno wskazane: mąka ryżowa i mąka z owsa,
  • Makarony i ziarno neutralne: makaron grysikowy, szpinakowy, mąka orkiszowa, ryż basmati, ryż biały i ryż brązowy,
  • Makarony i ziarno niewskazane: ryż dziki, gryka, kasza perłowa, makaron z karczocha, mąka glutenowa, jęczmienna, pszenna, żytnia.
Warzywa
  • Warzywa wskazane: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, gorczyca, kapusta, kalafior, marchew, pietruszka, papryka, słodkie ziemniaki,
  • Warzywa neutralne: cebula, chrzan, cukinia, czosnek, cykoria, glony morskie, grzyby, imbir, kalarepa, kapusta pekińska, koper (także włoski), ogórek, pędy bambusa, pieczarki, por, rzepa, sałata lodowa i rzymska, seler, szparagi, szpinak, ziemniaki, warzywa kiszone i marynowane
  • Warzywa niewskazane: awokado, dynia, karczochy, kukurydza, oliwki, pomidory, rzodkiewka.
Owoce:

Dla osób cierpiących na wzdęcia szczególnie polecany jest ananas.

  • Owoce wskazane: ananas, banan, papaja, śliwki, winogrona, żurawina,
  • Owoce neutralne: agrest, arbuz, borówka, brzoskwinia, cytryna, daktyle, figi (także suszone), grejpfrut, gruszka, jabłka, jeżyny, kiwi, limonka, maliny, mandarynki, mango, melony, morele, nektarynki, pomarańcze, porzeczki, rodzynki, śliwki suszone, truskawki, wiśnie,
  • Owoce niewskazane: granat, opuncja, kokos, rabarbar.
Napoje:

Soki, zarówno owocowe i warzywne, pite z rana z dodatkiem oleju lnianego i łyżeczki lecytyny, wzmocnią układ immunologiczny reprezentantów grupy krwi B. Zaleca się także picie większości herbat ziołowych, herbaty zielonej i wody antyoksydacyjnej np. Red-OX. Z alkoholi sporadycznie wino lub piwo.

  • Napoje wskazane: sok ananasowy, sok z kapusty, z winogron, z żurawiny, szałwia, zielona herbata, żeń-szeń,
  • Napoje neutralne: sok wiśniowy, grapefruitowy, jabłkowy, marchewkowy, morelowy, ogórkowy, pomarańczowy, selerowy, dziurawiec, mniszek, rumianek, wino, piwo, kawa,
  • Napoje niewskazane: sok pomidorowy, herbata z lipy, Coca Cola i inne napoje gazowane, alkohole destylowane, woda sodowa.
Przyprawy i dodatki:

Grupie B poleca się w szczególności przyprawy ostre, z wyjątkiem pieprzu zawierającego niekorzystne dla organizmu lektyny.

  • Przyprawy i dodatki wskazane: curry, chrzan, imbir, pietruszka, cukier brzozowy- ksylitom, grzyby shitake
  • Przyprawy i dodatki neutralne: dżemy i galaretki z zalecanych owoców, ziele angielski, anyż, bazylia, cukier, cząber, czekolada, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, kapary, kminek i kmin, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, majonez, marynaty, mięta, miód, musztarda, ocet (wszystkie rodzaje), oregano, papryka, pieprz czerwony i ziarnisty, sos sojowy, sól, szafran, szałwia, szczypiorek, tymianek, wanilia,
  • Przyprawy i dodatki niewskazane: cynamon, czarny i biały pieprz, ketchup, żelatyna, tempeh, tofu

Grupa AB

Zalecenia dotyczące diety przy grupie krwi AB:
  • Zaleca się picie z rana szklanki wody Red-OX z sokiem z cytryny i ½ łyżeczki magnezu
  • Żywność sprzyjająca wzrostowi wagi: czerwone mięso, fasola nerkowa, nasiona i pestki, kukurydza, gryka, pszenica
  • Żywność sprzyjająca spadkowi wagi: tofu, produkty mleczne, owoce morza, ananas, zielone warzywa
Mięso, ryby i owoce morza:

Najlepszym źródłem białka dla przedstawicieli grupy AB są ryby i owoce morza.Warto pamiętać, że lektyny ślimaka winniczka oczyszczają organizm ze zmutowanych, chorych komórek.

  • Mięso wskazane: baranina, jagnięcina, mięso indyka i królika,
  • Mięso neutralne: bażant, wątroba,
  • Mięso niewskazane: bekon, cielęcina, dziczyzna, gęś, kaczka, kurczak, serca, szynka, wieprzowina, wołowina.

 

  • Ryby wskazane: jesiotr, łosoś, makrela, pstrąg, sardynka, szczupak, tuńczyk, makrela, szczupak, morszczuk, morski pstrąg, sardynka,
  • Ryby neutralne: karp, kałamarnica, kawior, łosoś, okoń, rekin, sum, śledź,
  • Ryby niewskazane: barakuda, flądra, halibut, homar, kraby, krewetki, łosoś wędzony, małże, ostrygi, ośmiornica, rak, sardela, śledź marynowany, węgorz.
Nabiał i jaja:

Dla osób z grupą krwi AB nabiał, jest jak najbardziej wskazany. Jednak w przypadku, kiedy występuje nadmierna produkcja śluzu – należy z nabiału zrezygnować. Dobrym nośnikiem protein są jaja. Produkty zastępcze: mleko sojowe i ryżowe, tofu

  • Nabiał wskazany: jogurty, kefiry, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser feta, kozi, mozzarella, owczy, wiejski,
  • Nabiał neutralny: mleko półtłuste, ser biały, cheddar, edamski, ementaler, gouda, sojowy, szwajcarski, serwatka, ser śmietanowy,
  • Nabiał niewskazany: lody, masło, maślanka, mleko pełnotłuste, parmezan.
Oleje i tłuszcze
  • Oleje i tłuszcze wskazane: oliwa z oliwek, olej lniany, olej lniany Red-OX
  • Oleje i tłuszcze neutralne: olej rzepakowy, z orzeszków ziemnych, z wątroby dorsza,
  • Oleje i tłuszcze niewskazane: olej bawełniany, kukurydziany, słonecznikowy, sezamowy.
Orzechy i pestki:

Powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach; są dobrym źródłem protein ale zawierają lektyny hamujące insulinę.

  • Orzechy i pestki neutralne: wzmacniające układ odpornościowy orzeszki ziemne.
  • Orzechy i pestki niewskazane: masło sezamowe i słonecznikowe, orzechy laskowe, mak, pestki dyni, siemię sezamu i słonecznika.
Fasole i rośliny strączkowe:

Polecana jest w szczególności soczewica, której spożycie może pomóc w walce z rakiem (jest antyutleniaczem).

  • Fasole i rośliny strączkowe wskazane: fasolka czerwona, soczewica zielona,
  • Fasole neutralne: bób, biała i zielona fasolka, szparagowa, soczewica czerwona, amerykańska, strączki grochu, zielony groszek,
  • Fasole niewskazane: fasola czarna, Limańska, nerkowata.
Zboża:

Przedstawiciele grupy AB reagują dobrze na produkty zbożowe, nawet na pszenicę, którą jednak należy ograniczyć ze względu na zbyt kwaśne dla tej grupy jej jądro. Pszenica nie jest także polecana osobom cierpiącym na nadwagę oraz astmatykom. Korzystne dla tej grupy lektyny znaleźć można w ziarnach amarantu – przeciwdziałają one nowotworowi okrężnicy

  • Zboża wskazane: qinoa, otręby ryżowe, owsiane, owsianka, proso, ryż, orkisz, żyto,
  • Zboża neutralne: amarant, jęczmień, kiełki, otręby i pasta z pszenicy, pasta ryżowa, płatki siedem zbóż, sojowe miso, przetwory z pszenicy,
  • Zboża niewskazane: gryka, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane, kasza jęczmienna.
Pieczywo:

Należy uważać na produkty zawierające węglowodany złożone.

  • Pieczywo wskazane: żytni chleb100%, pieczywo typu wasa, wafle ryżowe, chleb z brązowego ryżu, z mąki sojowej,
  • Pieczywo neutralne: bagietki pszeniczne, bułki z otrębami owsa i pszennymi, chleb bezglutenowy, z mąki orkiszowej, pszenny macowy, wieloziarnisty, wysokobiałkowy,
  • Pieczywo niewskazane: kukurydziane bułki.
Makarony i ziarno:

Osobą z grupą krwi AB poleca się przede wszystkim spożywanie ryżu. Makaron (np. ze szpinaku) zaleca się jeść nie częściej niż dwa razy w tygodniu.

  • Makarony i ziarno wskazane: dziki ryż, makarony z mąki owsianej i żytniej, ryżowe, ryż biały, brązowy, basmati,
  • Makarony i ziarno neutralne: makaron szpinakowy, mąka biała, glutenowa, graham, pełnopszenna, orkiszowa,
  • Makarony i ziarno niewskazane: kasza gryczana, makaron z karczocha, mąka jęczmienna, kukurydziana
Warzywa
  • Warzywa wskazane: botwinka, brokuły, burak, kalafior, kapusta, karczochy jerozolimskie, mniszek lekarski, ogórek, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki,
  • Warzywa neutralne: brukiew, brukselka, boćwina, cebula, chrzan, cukinia, cykoria, dymka, dynia, grzyby, marchew, oliwki (hiszpańskie, greckie, zielone), pędy bambusa, pieczarki, pomidory, por, rzepa, sałata lodowa i rzymska, szparagi, szpinak, trybula, ziemniaki białe i czerwone, kapusta kiszona
  • Warzywa niewskazane: awokado, karczoch amerykański, kiełki rzodkiewki, kukurydza, oliwki czarne, papryka, rzodkiewka.
Owoce:

Osobom z grupą AB zaleca się spożywanie przede wszystkim bardziej alkalicznych owoców takich jak śliwki, jagody i winogrona. Warto pamiętać, że niewskazane są niektóre owoce tropikalne, jak guawa czy mango. Niekorzystnie działają na żołądek pomarańcze – powodują one wytrącanie ważnych minerałów z organizmu. Zaleca się jedzenie grapefruitów i kiwi, które pomagają zapobiegać nowotworom żołądka.

  • Owoce wskazane: agrest, ananas, cytryna, figi świeże suszone, grapefruit, wiśnia, śliwki, wiśnie, winogrona, żurawina,
  • Owoce neutralne: arbuz, borówka, brzoskwinie, daktyle, gruszki, jabłka, jeżyny, limonki, maliny, mandarynki, melony, morele, nektarynki, papaja, porzeczki, rodzynki, suszone śliwki, truskawki,
  • Owoce niewskazane: banany, mango, granaty, guawa, kokos, pomarańcze, rabarbar.
Napoje:

Korzystne jest picie ziołowych herbat, które wzmacniają układ odpornościowy. Na układ sercowo-naczyniowy korzystnie wpłynie czerwone wino.

  • Napoje wskazane: woda antyoksydacyjna np. Red-OX, sok z ciemnej wiśni, z marchwi, z papai, z selera, z winogron, żurawinowy, kawa, dzika róża, imbir, zielona herbata
  • Napoje neutralne: zioła: brzoza, kozłek lekarski, dziurawiec, napój i sok jabłkowy, ananasowy, grejpfrutowy, morelowy, sok ogórkowy, soki warzywne,
  • Napoje niewskazane: chmiel, Coca Cola i inne napoje gazowane, lipa, sok pomarańczowy, czarna herbata, likiery destylowane, piwo, rabarbar, aloes
Przyprawy i dodatki:

Poleca się stosowanie soli morskiej zamiast zwykłej soli kuchennej – ma ona dobry wpływ na układ odpornościowy i serce, pomaga też utrzymać stałą wagę. Wskazane jest unikać potraw z dużą ilością pieprzu, octu (a więc także marynat). Zaleca się stosowanie w kuchni czosnku, który jest naturalnym antybiotykiem.

  • Przyprawy i dodatki wskazane: curry, chrzan, czosnek, pietruszka,
  • Przyprawy i dodatki neutralne: miód, cukier brązowy, ksylitol, dżemy i galaretki z zalecanych owoców, czekolada, musztarda, majonez, ocet jabłkowy, sos sojowy, sól, szałwia, szczypiorek, trybula ogrodowa, tymianek, wanilia, ziele angielskie, bazylia, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, kardamon, cząber, rozmaryn, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, mięta, papryka czerwona,
  • Przyprawy i dodatki niewskazane: esencja migdałowa, kapary, ketchup, marynaty, ocet balsamiczny, biały, winny czerwony, pieprz biały, czarny mielony, czerwony, żelatyna.

Grupa 0

Zalecenia dotyczące diety przy grupie krwi 0:
  • Zaleca się wypicie z rana szklanki wody Red-OX z sokiem z cytryny i ½ łyżeczki magnezu
  • Żywność sprzyjająca wzrostowi wagi: gluten pszenicy, kukurydza, soczewica, kapusta, brukselka, kalafior, gorczyca
  • Żywność sprzyjająca spadkowi wagi: wodorosty, owoce morza, wątroba, kapusta włoska, szpinak, brokuły, wątroba, sól morska
Mięso, ryby i owoce morza:

W diecie osób posiadających grupę krwi 0, istotną rolę pełnią wysokogatunkowe białka. Wspierają one prawidłową pracę układu trawiennego. Dlatego ważnym składnikiem diety powinno być mięso i ryby.

  • Mięso wskazane: baranina, jagnięcina, cielęcina, wątróbka, wołowina, dziczyzna,
  • Mięso neutralne: indyk, bażant, kaczka, kurczak, przepiórka, królik,
  • Mięso niewskazane: Mięso niewskazane: szynka, wieprzowina, bekon, gęś.

 

  • Ryby wskazane: halibut, dorsz, łosoś, makrela, pstrąg, sieja, sola, morszczuk, okoń, śledź, tuńczyk
  • Ryby neutralne: flądra, karp, rekin, kraby, krewetki, kałamarnica, ślimaki, węgorz,
  • Ryby niewskazane: śledź marynowany, łosoś wędzony, sum, ośmiornica.
Nabiał i jaja:

Wskazane jest ograniczenie nabiału. Produkty zastępcze: mleko ryżowe, sojowe, tofu

  • Nabiał wskazany: gee, czyli klarowne masło,
  • Nabiał neutralny: jogurty naturalne, ser kozi, mozzarella, feta, ser owczy, masło, jaja
  • Nabiał niewskazany: maślanka, kefir, mleko, biały ser, brie, camembert, edamski, gouda, cheddar, ricotta, parmezan, serek wiejski, śmietana.
Oleje i tłuszcze
  • Oleje i tłuszcze wskazane: olej lniany, olej lniany Red-OX, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni
  • Oleje i tłuszcze neutralne: olej słonecznikowy, rzepakowy i sezamowy,
  • Oleje i tłuszcze niewskazane: olej kukurydziany, bawełniany, kroszkowy, olej z orzeszków ziemnych.
Orzechy i pestki:

Osoby mające nadwagę powinny unikać orzechów i pestek z powodu dużej zawartości tłuszczu.

  • Orzechy i pestki wskazane: orzech włoski, pestki dyni, siemię lniane,
  • Orzechy i pestki neutralne: migdały, kasztany, sezam, słonecznik,
  • Orzechy i pestki niewskazane: orzechy nerkowca, kokos, orzechy brazylijskie, pistacje.
Fasole i rośliny strączkowe:

Fasole wzmacniają przewód pokarmowy i pomagają leczyć wrzody, które są częstym schorzeniem osób z grupa krwi 0. Pamiętajmy, aby traktować jako danie drugorzędne.

  • Fasole wskazane: ciecierzyca, bób, groch zielony, fasolka szparagowa, fasola biała, fasola czerwona,
  • Fasole neutralne: brak
  • Fasole niewskazane: soczewica
Zboża:

To produkty, które osoby o grupie krwi 0 powinny wyeliminować ze swojej diety. Zawierają one lektyny uniemożliwiające prawidłowe wchłanianie pożywienia.

  • Zboża wskazane: brak
  • Zboża neutralne: gryka, orkisz, ryż biały, brązowy, dziki, kasza jaglana, proso , żyto, jęczmień, qinoa
  • Zboża niewskazane: owies, kukurydza, pszenica, otręby pszenne, owsiane, owsianka, płatki kukurydziane
Pieczywo:

Ponieważ chleb i bułki zawierają najczęściej pszenicę, nie są polecane osobom z grupą krwi 0,

  • Pieczywo wskazane: brak
  • Pieczywo neutralne: chleb orkiszowy, wafle ryżowe, chleb żytni
  • Pieczywo niewskazane: chleb i bułki z pszenicy, pieczywo kukurydziane, owsiane, wieloziarniste, obwarzanki, maca, pieczywo z otrębów pszenicy, chleb wysokobiałkowy.
Makarony :

Właściwie, dla osób z grupą krwi 0, nie istnieje żaden szczególnie polecany rodzaj ziarna czy makaronu. Dlatego powinno się ograniczać spożywanie tych produktów.

  • Makarony wskazane: brak
  • Makarony neutralne: makaron z karczocha, ryżowy biały, brązowy
  • Makarony niewskazane: makaron grysikowy, pszenny, owsiany, kukurydziany
Warzywa:

Są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i błonnika.

  • Warzywa wskazane: brokuły, cebula, cykoria, chrzan, papryka czerwona, boćwina, czosnek, dynia, jarmuż, kapusta włoska, kalarepa, por, szpinak, pietruszka, rzepa, rzeżucha, sałata rzymska,
  • Warzywa neutralne: cukinia, buraki, kapusta pekińska, kiełki fasolki mung, kiełki rzodkiewki, marchew, ogórki, koper, zielone oliwki, żółta i zielona papryka, pomidory, seler, rzodkiewka, sałata lodowa, szparagi, ziemniaki słodkie, kiszona kapusta, kiszone ogórki
  • Warzywa niewskazane: bakłażan, kalafior, brukselka, biała i czerwona kapusta, pieczarki, kukurydza, szczaw, ziemniaki, awokado, warzywa Marynowa
Owoce:

Są doskonałym źródłem błonnika, a oprócz tego: minerałów, witamin i przeciwutleniaczy.

  • Owoce wskazane: wszelkie śliwki, morele, figi,
  • Owoce neutralne: agrest, ananas, arbuz, banan, brzoskwinia, czarne winogrona, czerwona porzeczka, cytryny, daktyle czerwone, granat, grejpfrut, gruszka, jabłko, kiwi, limonki, maliny, mango, melon, morele, nektarynki, opuncja, papaja, porzeczka czarna i czerwona, winogrona zielone, wiśnie, żurawina,
  • Owoce niewskazane: truskawki, pomarańcze, mandarynki, rabarbar, jeżyny.
Napoje:
  • Napoje wskazane: woda antyoksydacyjna np. Woda Red-OX , herbata z mięty, lipy, imbiru, owocu dzikiej róży, sok z ananasa, wiśni, śliwki,
  • Napoje neutralne: szałwia, tymianek, rumianek, herbata zielona, sok grapefruitowy, winogronowy, żurawinowy, pomidorowy, marchwiowy, selerowy, ogórkowy, piwo, czerwone i białe wino,
  • Napoje niewskazane: napoje gazowane typu Coca Cola, czarna herbata, herbata z dziurawca, kawa, likiery destylowane, pomarańczowy.
Przyprawy i dodatki:

Wskazane jest picie wody Red-OX, w miarę możliwości unikanie alkoholu

  • Przyprawy i dodatki wskazane: curry, kurkuma, pietruszka, chleb świętojański, kelp, cukier brzozowy
  • Przyprawy i dodatki neutralne: anyż, bazylia, cząber, mięta, miód, mus jabłkowy, majonez, musztarda, papryka, pieprz ziarnisty, pieprz czerwony, rozmaryn, estragon, gorczyca suszona, goździki, kardamon, kmin rzymski, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek, mięta, sos sojowy, sól, szafran, szałwia lekarska, szczypiorek, tymianek, żelatyna,
  • Przyprawy i dodatki niewskazane: cynamon, gałka muszkatołowa, ketchup, marynaty, ocet, pieprz biały, wanilia, grzyby shiitake, pieczarki, oliwki
3 komentarze
Agata

2016-08-14 17:08:04 Odpowiedz

Z powyższego materiału wnioskować można, że ludzie chorzy na nowotwór czy inne przewlekłe choroby z gr. krwi A, (którym zaleca się pożywienie niskotłuszczowe, bezmięsne, bogate w warzywa i zboża z wyjątkiem pszenicy), nie powinni stosować diety wysokotłuszczowej, niskowęglowodanowej z dużą ilością żółtek a raczej dietę makrobiotyczną. I jest w tym coś na rzeczy ponieważ ja znam kilkanaście przypadków, które wyleczyły się w bardzo szybkim czasie z choroby nowotworowej i stwardnienia rozsianego stosując dietę makrobiotyczną.

Kiedyś – z powodu braku informacji o odżywianiu w/g gr. krwi – nie byliśmy wstanie tego przeanalizować ale dzisiaj możemy dochodzić do pewnych wniosków, że każda grupa krwi rządzi się swoimi prawami…i nie należy tego czynnika bagatelizować…Dieta wysokotłuszczowa, z dużą ilością zółtek może być dobrodziejstwem dla wszystkich…ale nie dla ludzi z gr. krwi A, zwłaszcza w chorobie nowotworowej i innych ciężkich przypadłościach, które może przez ten czynnik powstały.

Agata

2016-08-14 17:36:41 Odpowiedz

Zastanawiam się też, czy ludzie z gr.krwi A, którzy rodzą się z niedokwaśnością żołądka powinni – dla lepszej pracy – zakwaszać swój żołądek np. octem jabłkowym? Czy lepiej jest – dla utrzymania zdrowia – dostosować tylko dietę zalecaną do grupy krwi A. Pytam ponieważ dużo mówi się teraz o zakwaszaniu żołądka, ale nie jestem pewna czy wskazane jest na siłę u siebie coś zmieniać…Jeśli natura w coś nas nie wyposażyła, to czy jesteśmy wstanie też to zmienić bez uszczerbku na zdrowiu? Czy takie na siłę zakwaszanie nie zaburzy dalszego procesu? Może mogą to robić wszyscy, tylko nie grupa krwi A? Będę wdzięczna za odpowiedź :-).

Napisz komentarz