Yuzu – cytrusowy sprzymierzeniec zdrowia.
  • Opublikowano:

    1 marca 2018

  • Komentarze:

    0

Dzięki swojemu wyjątkowemu cytrusowemu smakowi i mocnemu zapachowi, owoc yuzu zaczął pojawiać w kuchniach i restauracjach na całym świecie. Olejek eteryczny z yuzu stosowany jest już od dawna dla zachowania gładkości skóry, poprawy krążenia i zwiększenia odporności. W owocach tych znajduje się wiele korzystnych związków, które pomagają zmniejszyć stany zapalny, zatrzymać krzepnięcie krwi i wspierać zdrowie całego organizmu.

Czym jest yuzu?

Yuzu to niewielkie drzewo (ok. 180 cm) lub ciernisty krzew, będący w stanie rosnąć nawet w mroźnym klimacie. Produkuje owoce o wielkości mandarynki, charakteryzujące się szorstką, pomarszczoną skórką, o żółtej lub zielonej barwie (w zależności od stopnia dojrzałości).

Owoc ten często opisywany jest jako skrzyżowanie grejpfruta, limonki i mandarynki. Jego smak jest kwaśny, a zapach wyraźny. Oryginalnie yuzu pochodzi z Chin, gdzie używany był od 1200 lat. Obecnie jest powszechnie uprawiany i stosowany również w Korei i Japonii. W Japonii yuzu tradycyjnie stosowane było przede wszystkim jako dodatek do gorących kąpieli, mających zwalczać przeziębienie, poprawić krążenie i wygładzić skórę. Całe lub przekrojone i zamknięte w torebkach owoce unoszą się w gorącej wodzie, co pozwala uwolnić ich kojących zapach i właściwości lecznicze. Taka kąpiel, stosowana podczas zimowego przesilenia, jest japońską tradycją sięgającą XVIII wieku i z powodzeniem wciąż praktykowaną.

Właściwości owoców yuzu

Co daje nam owoc yuzu? Całkiem sporo.

  • Poprawia nastrój

Cytrusowy aromat owocu ma polepszające nastrój i redukujące stres działanie.

Badanie z 2017 roku mierzyło wpływ zapachu yuzu na 17 kobiet z objawami PMS. Okazało się, że owoc poprawił nastrój uczestniczek, zmniejszył poziom gniewu, niepokoju i zmęczenia.

Inne badania wykazały, że wąchanie yuzu przez 10 minut zmniejszyło wahania nastroju i stres emocjonalny.

  • Łagodzi stan zapalny

Zapalenie jest normalną odpowiedzią immunologiczną organizmu, występującą w wyniku urazu czy uszkodzenia tkanek. Jednak przewlekły stan zapalny może być niebezpieczny i przyczyniać się do rozwoju chorób.

Badania probówkowe opublikowane w Journal of Food Science wykazało, że limonen – związek skoncentrowany w skórze yuzu – pomaga zmniejszyć stan zapalny i zapobiegać tworzeniu się wolnych rodników.

Badanie z 2014 roku wykazało zaś, że olej z nasion yuzu ma dwa razy silniejsze działanie przeciwutleniające, niż bogaty w antyoksydanty olej z nasion grejpfruta.

Innymi naturalnymi środkami przeciwzapalnymi są: warzywa zielonolistne, jagody, imbir oraz kurkuma.

  • Reguluje proces krzepnięcia krwi

Krzepnięcie krwi to ważny proces, który zapobiega nadmiernemu krwawieniu. U niektórych jednak może występować zwiększone ryzyko tworzenia się szkodliwych zakrzepów, mogących blokować przepływ krwi. Konsekwencją mogą być: zawał serca, udar mózgu czy zatorowość płucna.

Niektóre badania wykazały, że owoce yuzu mogą zapobiegać tworzeniu się skrzepów i działać jak antykoagulant – lek zmniejszający krzepliwość krwi.

Badanie przeprowadzone w 2015 roku wykazało, że wyciąg z yuzu był w stanie zahamować agregację płytek krwi w komórkach ludzkich. Płytki te są składnikami komórek krwi, agregacja zaś (lub zbrylanie) może doprowadzić do powstawania zakrzepów.

Jeszcze inne, przeprowadzone w Korei, badanie potwierdziło te odkrycia. Odnotowano w nim, że korzystne właściwości przeciwkrzepliwe były spowodowane prawdopodobnie obecnością dwóch potężnych składników, występujących w yuzu – hesperydyny oraz naringiny.

Jeśli stosujemy już leki przeciwzakrzepowe, bezwzględnie powinniśmy skonsultować z lekarzem włączenie tych owoców do diety. Mogą one bowiem wzmocnić działanie leków i wywołać niepożądane skutki.

  • Wzmacnia odporność

Yuzu to skarbnica przeciwutleniaczy i witaminy C, które pomogą nam podnieść odporność i pozostać zdrowym.

W przeglądzie na łamach Annals of Nutrition & Metabolism czytamy, że witamina C może pomóc w skróceniu czasu trwania i intensywności infekcji dróg oddechowych. Poza tym zapobiegać: zapaleniu płuc, malarii czy biegunce.

Przeciwutleniacze wspierają układ odpornościowy. Zapobiegają uszkodzeniom komórek odpornościowych, poprzez neutralizację wolnych rodników, a także ochronę przed infekcjami powodowanymi przez bakterie lub wirusy.

Nieodłącznym elementem dbania o zdrowia jest dieta, o czym pisaliśmy wielokrotnie, między innymi: tutaj, tutaj, czy tutaj.

  • Zmniejsza ryzyko występowania chorób przewlekłych

Przeciwzapalne właściwości yuzu, mogą wpływać redukująco na ryzyko wystąpienia przewlekłej choroby. To dlatego, że stan zapalny odpowiada za rozwój wielu z nich.

W kilku przeprowadzonych badaniach rak i choroba wieńcowa związane były z przewlekłym zapaleniem. Wiążą się z nim również takie schorzenia jak: cukrzyca, nieswoiste zapalenie jelit, niektóre choroby płuc i stany neurologiczne.

Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, yuzu (i inna zdrowa żywność) w połączeniu ze zdrowym stylem życia, mają szansę zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych chorób.

  • Dba o mózg

Jak pokazały badania, niektóre ze związków kryjących się w owocach yuzu wspierają zdrowie mózgu i zapobiegają spadkowi funkcji poznawczych.

W badaniu opublikowanym w Journal of Nutrition stwierdzono, że leczenie szczurów ekstraktem z yuzu zapobiega dysfunkcjom poznawczym, poprzez zmniejszenie tworzenia się beta-amyloidowych białek w mózgu. Uważa się, że akumulacja tych białek przyczynia się do rozwoju zaburzeń poznawczych, jakich jak choroba Alzheimera. Ponadto, znajdujące się w yuzu przeciwutleniacze pomagają utrzymywać mózg w dobrej formie, zapobiegając chorobom neurodegeneracyjnym – np. chorobie Parkinsona.

Nie zapominajmy o roli magnezu w zdrowiu mózgu, stawiajmy na owoce i warzywa, oliwie z oliwek i orzechy włoskie.

Jak stosować yuzu

Owoc yuzu jest bardzo kwaśny, dlatego też rzadko spożywany w całości. Sok i skórka jednak są powszechnie stosowane jako przyprawy i przyozdobienia. Olejek eteryczny z yuzu jest wspaniałym dodatkiem do kąpieli lub balsamu do ciała.

Z owoców yuzu zrobić można herbatę i marmoladę, a także użyć je do wypieków. Starta skórka doskonale komponuje się z makaronami i daniami z owoców morza, nadaje równie ciekawego smaku sosom.

Znalezienie pełnowartościowych owoców yuzu może być trudne, bywjąa dostępne w specjalistycznych sklepach z artykułami japońskimi. Można je znaleźć również w postaci liofilizatora lub w postaci octu, pasty, soku lub proszku.

Środki ostrożności

Choć zdarza się to rzadko, niektórzy mogą być uczuleni na yuzu. Jeśli mamy alergię na cytrusy, obejmuje ona również yuzu. Objawami reakcji alergicznej mogą być: mrowienie i świąd warg, języka i gardła oraz zaczerwienienie i obrzęk.

Uczulenie dotyczyć może również skórki owoców cytrusowych. Kontakt z nią może wywołać objawy zapalenia skóry: pieczenie, swędzenie, suchą lub łuszczącą się skórę. Jeżeli doświadczamy któregokolwiek z tych symptomów po spożyciu yuzu, powinniśmy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.

Ze względu na swoje przeciwzakrzepowe właściwości, owoc ten może wchodzić w interakcje z takimi lekami rozrzedzającymi krew jak warfaryna i kumadyna. W przypadku ich stosowania lepiej jest zrezygnować ze spożywania yuzu, a przynajmniej skonsultować się uprzednio z lekarzem.

Źródło:

https://draxe.com/yuzu-fruit/

Opracowała Ewa Wysocka

Brak komentarzy
Napisz komentarz