yerba mate

Yerba Mate – naturalne zdrowie prosto z kubka

Poprawia odporność, zapobiega nowotworom jelita i pobudza lepiej niż kawa. Poznajcie Yerba Mate, jeden z najzdrowszych napojów świata.

Yerba Mate, powstająca po zalaniu wrzątkiem suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, pochodzi z Ameryki Południowej, a jej popularność sięga połowy XVII wieku. Do Europy trafiła za sprawą Jezuitów, którzy odkryli ją u dorzecza Parany zamieszkałego przez plemię Guarani. Miejscowa ludność stosowała tę wspaniałą roślinę, jako używkę – żucie jej liści likwidowało poczucie zmęczenia, rozjaśniało umysł oraz łagodziło uczucie głodu. Obecnie jest narodowym napojem Paragwaju, Argentyny, Urugwaju oraz Brazylii i zdobywa coraz większą popularność na całym świecie.

Jakie wpływ na ludzki organizm ma ta niezwykła roślina?

Zwalcza wolne rodniki

Yerba Mate zawiera duże ilości polifenolowych antyoksydantów. Czasopismo Journal of Food Science podaje, że mate „zawiera 92 mg antyoksydowego kwasu chlorogenicznego na 1 gram suszonych liści oraz nie zawiera katechin, nadając jej znacząco odmienny profil antyoksydowy od innych herbat.” Spożywanie Yerba Mate może więc stanowić wsparcie w walce z negatywnymi skutkami utleniania tkanek. Dodatkowo, w jej skład wchodzą witaminy C, B1, B2 oraz wiele innych składników mineralnych, mających pozytywny wpływ na zdrowie.

Przyspiesza spalanie tłuszczu

Naukowcy z  Sheffield Hallam University w Wielkiej Brytanii wykazali, że dzięki unikalnej kompozycji oraz zawartej w niej kofeinie, Yerba Mate ma pozytywny wpływ na spalanie tłuszczu, a tym samym może znacznie ułatwić zrzucanie zbędnych kilogramów. To dobra wiadomość dla tych, którzy szukają sposobów na wzmocnienie efektów podejmowanej aktywności fizycznej.

Zwiększa „dobry” cholesterol i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Elvira de Mejia, badaczka z University of Illinois odkryła, że osoby pijące regularnie Yerba Mate cieszą się podwyższonym poziomem „dobrego” cholesterolu HDL i jednocześnie mają mniejsze ryzyko zachodowania na raka jelita grubego. Badanie wykazało, że spożywanie 0,5 litra Yerba Mate zwiększało aktywność enzymu produkującego cholesterol HDL i obniżało poziom „złego” cholesterolu LDL. Uczestnicy badania, którzy spożywali Yerba Mate mieli aż o 10% wyższy poziom kardioochronnego enzymu PON1, prekursora HDL, w porównaniu do tych którzy spożywali mleko lub kawę.

To jednak jeszcze nie wszystko. W badaniu wykazano także zaskakujące właściwości niektórych składników Yerba Mate, które w warunkach laboratoryjnych powodowały śmierć komórek rakowych. W badaniu in-vitro, de Mejia odizolowała, oczyściła i doprowadziła do kontaktu komórek nowotworu jelita grubego i kwasu CQA (caffeoylquinic acid) pozyskanego z Yerba Mate. Wraz ze wzrostem stężenia CQA, komórki rakowe zginęły w procesie apoptozy.

„Najprościej ujmując, komórki rakowe ulegają samozniszczeniu ponieważ ich DNA ulega uszkodzeniu” powiedziała de Mejia. „Pochodna kofeiny pozyskana z Yerba Mate nie tylko wywołała śmierć komórek nowotworu jelita grubego ale także zmniejszyła ważne znaczniki stanów zapalnych”.

Jeżeli podobnie jak większość ludzi spożywasz kawę, to z pewnością docenisz właściwości pobudzające ciało i umysł tej naturalnej herbaty – Yerba Mate działa inaczej niż kawa, a jej zadaniem jest przede wszystkim wspomaganie ciała w czasie pracy fizycznej i umysłowej. To właśnie dlatego zyskuje sobie coraz większą liczbę zwolenników, którzy zamieniają kawę – na Yerba Mate. Kiedy zdecydujesz się wypróbować Twój nowy sposób na redukcję zmęczenia i wzmożoną koncentrację, koniecznie poszukaj Yerba Mate z certyfikatem oryginalności – warto zapłacić odrobinkę więcej ale otrzymać w pełni wartościowy produkt, który będzie pracował dla Twojego zdrowia.

Opracował: Krystian Głąb

Źródła:

  1. Association of mate tea (Ilex paraguariensis) intake and dietary intervention and effects on oxidative stress biomarkers of dyslipidemic subjects.
  2. Yerba Maté (Illex Paraguariensis) ingestion augments fat oxidation and energy expenditure during exercise at various submaximal intensities.
  3. Compounds in mate tea induce death in colon cancer cells, in vitro study shows

Powrót do listy wykładów >

Brak komentarzy
Napisz komentarz