Wspaniałe właściwości oleju kokosowego.
  • Opublikowano:

    14 grudnia 2017

  • Komentarze:

    0

Olej kokosowy jest jednym z niewielu produktów uważanych za superfood. Do jego cudownych właściwości zalicza się m.in.: wspieranie utraty wagi, lepszego funkcjonowania mózgu czy zdrowia skóry.

Prozdrowotne właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy posiada jednak więcej imponujących korzyści dla zdrowia. Poniżej niektóre z nich.

  • Zawiera kwasy tłuszczowe o leczniczych właściwościach

W przeszłości olej kokosowy był demonizowany, ponieważ zawiera tłuszcze nasycone. Jest on jednym z najbogatszych źródeł tych tłuszczów – jego nasycenie wynosi niemal 90%.

Nowe badania pokazują, że tłuszcze nasycone są w większości nieszkodliwe i nie mają związku z chorobami serca. Dodatkowo, olej kokosowy zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), czyli trójglicerydy o średniej długości.  Kwasy te są metabolizowane w inny sposób, niż te – występujące zazwyczaj w diecie – długołańcuchowe. Średniołańcuchowe kwasy trafiają z przewodu pokarmowego prosto do wątroby. Tam wykorzystywane są jako szybkie źródło energii lub przekształcane w ketony, które mogą działać terapeutycznie m.in. w przypadku epilepsji lub choroby Alzheimera.

  • Społeczności spożywające dużo oleju kokosowego są zdrowe

Kokos wciąż kojarzy się nam z egzotycznym jedzeniem, spożywanym głównie przez osoby dbające o zdrowie. Jednak w niektórych częściach świata, kokosy są podstawą diety funkcjonującej od pokoleń.

Najlepszym przykładem takiej populacji są Tokelauczycy, którzy zasiedlają wyspy na południowym Pacyfiku. 60% zasobów kalorycznych przyjmują właśnie z kokosów. Wiodą również prym w konsumpcji tłuszczów nasyconych na świecie. Ludzie ci mogą pochwalić się świetnym stanem zdrowia, nie zaobserwowano również u nich objawów chorób serca.

  • Olej kokosowy pomaga spalić tłuszcz

Otyłość jest obecnie jednym z największych problemów zdrowotnych na świecie. Podczas gdy jedne źródła donoszą o tym, że jest to tylko kwestia kalorii, inne mówią również o istotności ich źródeł. Różne pokarmy wpływają na nasze ciała (m.in. gospodarkę hormonalną) w różny sposób.

Średniołancuchowe kwasy tłuszczowe (trójglicerydy) znajdujące się w oleju kokosowym, mogą zwiększać ilość spalanych kalorii, w stosunku do tej samej ilości innych tłuszczów. Jedno z badań wykazało, że 15-30 g MCT dziennie, zwiększa 24-godzinny wydatek energetyczny o 5% – w sumie ok. 120 kalorii dziennie. Potencjalnie prowadzi to do znacznej utraty wagi w długim okresie.

  • Olej kokosowy może zabić szkodliwe mikroorganizmy

Prawie 50% kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym to 12-węglowy kwas laurynowy. Po strawieniu tworzy on substancję zwaną monolaurynę. Zarówno kwas laurynowy jak i monolauryna mogą zabijać szkodliwe patogeny, takie jak: wirusy, bakterie i grzyby.

Wykazano na przykład, że substancje te zabijają bakterie Staphylococcus Aureus (Gronkowiec złocisty) i drożdżaki Candida Albicans, które są powszechnym źródłem zakażeń drożdżakami u ludzi.

  • Olej kokosowy może zmniejszyć głód, pomagając jeść mniej

To jedna z najciekawszy właściwości oleju kokosowego – może redukować uczucie głodu. Prawdopodobnie jest to związane ze sposobem metabolizowania kwasów tłuszczowych, ponieważ ketony mogą wykazywać działanie zmniejszające apetyt.

W jednym z badań, podawano 6-ściu zdrowym mężczyznom różne ilości trójglicerydów, o średnim i długim łańcuchu. Mężczyźni spożywający najwięcej MCT zjadali średnio 256 kalorii dziennie mniej. W innym badaniu z udziałem 14 zdrowych mężczyzn odkryto, że ci którzy jedli więcej MCT podczas śniadania, spożywali ich mniej podczas obiadu.

Badania te były niewielkie i prowadzone krótko. Jeśli starano by się utrzymać tę tendencję dłużej, mogłoby mieć to mocny wpływ na masę ciała na przestrzeni kilku lat.

  • Zawarte w oleju kokosowym ketony mogą zmniejszać napady padaczkowe

Dieta ketogeniczna (o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i bardzo wysokiej zawartości tłuszczu) stała się przedmiotem badań, pod kątem jej użyteczności w leczeniu rozmaitych zaburzeń. Najbardziej znanym jej terapeutycznym zastosowaniem, jest wspieranie walki z lekooporną padaczką u dzieci. Spożywanie małej ilości węglowodanów i dużej tłuszczu może prowadzić do znacznego zwiększenia stężenia ketonów we krwi.

Nie jest jeszcze jasne dlaczego, ale dieta ta może radykalnie zmniejszyć częstość napadów padaczkowych u dzieci z epilepsją. Dotyczy to również tych pacjentów, u których zadowalającego rezultatu nie przyniosły różnego rodzaju farmakoterapie. Ponieważ MCT z oleju kokosowego dostarczane są do wątroby i przekształcane w ketony, stosowane są u pacjentów w celu wywołania ketozy (efektywnego spalania tłuszczu), pozwalając jednocześnie na nieco więcej węglowodanów w diecie.

  • Olej kokosowy może poprawić poziom cholesterolu we krwi

Już wiemy, że olej kokosowy zawiera zdrowe tłuszcze nasycone. Mogą one zwiększać poziom „dobrego cholesterolu” HDL w organizmie. Ponadto, pomagają przekształcić „zły cholesterol” LDL w mniej szkodliwą formę. Olej kokosowy może również wpływać korzystnie na inne czynniki ryzyka, chroniąc w konsekwencji przed chorobami serca.

W jednym z prowadzonych badań z udziałem 40-stu kobiet, olej kokosowy obniżył poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL, zwiększając jednocześnie stężenie HDL.W badaniu tym porównywano działanie oleju kokosowego z sojowym. Wyniki badań przeprowadzonych na szczurach pokazały, że olej kokosowy redukuje poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i LDL. Poza tym zwiększa HDL i poprawia czynniki krzepnięcia krwi, a także status antyoksydantów.

  • Chroni włosy przed uszkodzeniem, nawilża skórę i zapewnia ochronę przed promieniami słonecznymi

Olej kokosowy może służyć różnym celom, które nie mają nic wspólnego z jedzeniem. Przez wiele osób stosowany jest do celów kosmetycznych,  a także do poprawy zdrowia i wyglądu skóry oraz włosów.

Badania na osobach  z suchą skórą pokazują, że olej kokosowy może poprawić wilgotność skóry i zawartość tłuszczu w niej. Wykazuje również właściwości ochronne przed uszkodzeniem włosów. W jednym z badań przetestowano jego skuteczność jako ochrony przeciwsłonecznej – okazało się, że blokuje ok. 20% promieniowania ultrafioletowego. Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj.

Ciekawym wykorzystaniem oleju kokosowego jest stosowanie go jako płynu do płukania jamy ustnej (po procesie tzw. wyciągania oleju). Zabija on bowiem niektóre szkodliwe bakterie znajdujące się w jamie ustnej, poprawia jej zdrowie i redukuje problem nieświeżego oddechu.

  • Kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju kokosowym mogą poprawić funkcjonowanie mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera

Choroba Alzheimera jest najczęstszą przyczyną demencji na całym świecie i dotyka głównie osób w podeszłym wieku. U pacjentów z tą chorobą, zdaje się występować ograniczona zdolność wykorzystywania węglowodanów, do wytwarzania energii w niektórych częściach mózgu.

Naukowcu spekulują, że ketony mogą stanowić alternatywne źródło energii dla tych nieprawidłowo funkcjonujących komórek mózgu i zmniejszyć objawy choroby Alzheimera.

Jedno z badań z 2006 roku wykazało, że spożycie MCT doprowadziło do natychmiastowej poprawy funkcjonowania mózgu, u pacjentów z łagodniejszymi postaciami choroby Alzheimera. Inne badania potwierdzają te odkrycia, a średniołańcuchowe trójglicerydy poddawane są intensywnym testom, jako potencjalne środki terapeutyczne czy tej chorobie.

  • Olej kokosowy może pomóc spalić tłuszcz, szczególnie szkodliwy tłuszcz brzuszny

Biorąc pod uwagę to, że olej kokosowy może zmniejszać apetyt i zwiększyć spalanie tłuszczu, ma sens również to, że może pomóc nam schudnąć.

Wydaje się być on szczególnie skuteczny w redukowania tłuszczu z brzucha, który gromadzi się w jamie brzusznej i wokół narządów. Jest to najniebezpieczniejszy tłuszcz ze wszystkich, a jego związek z wieloma chorobami przewlekłymi został poparty badaniami.

Obwód w talii jest łatwy do zmierzenia i stanowi doskonały wskaźnik ilości tłuszczu w jamie brzusznej. W badaniu przeprowadzonym na 40-stu kobietach z otyłością brzuszną, suplementacja 30 ml (2 łyżek stołowych) oleju kokosowego dziennie, doprowadziła do znacznego zmniejszenia zarówno BMI, jak i obwodu w talii. To wszystko na przestrzeni zaledwie 12 tygodni. W innym badaniu zaś, u 20-stu otyłych mężczyzn odnotowano zmniejszenie obwodu talii o 2,86 cm, po 4 tygodniach przyjmowania 30 ml oleju kokosowego dziennie.

Liczby te mogą nie wydawać się imponujące, ale należy pamiętać że były to osoby które nie ograniczały spożycia kalorii, ani nie podejmowały dodatkowej aktywności fizycznej. Traciły znaczną ilość tłuszczu z jamy brzusznej, dodają po prostu do swojej diety olej kokosowy.

Pamiętajmy jednak, że – by korzystać z dobrodziejstw oleju kokosowego – należy wybierać ekologiczny, nierafinowany produkt.

Źródło:

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil

Opracowała Ewa Wysocka

Brak komentarzy
Napisz komentarz