pasta i kefir budwig

23 marca, 2015

Wiosenna odnowa – kefir i pasta Budwig

Pasty dr Budwig nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej właściwości są znane i cenione przez ludzi na całym świecie. Mamy dla Was przepisy z wykorzystaniem zimnotłoczonego, nieoczyszczonego oleju lnianego, w wersji tradycyjnej i bardziej nowoczesnej. Zapraszamy do lektury!

Kefir Budwig Red-OX (wg przepisu Doktora Pokrywki)

kefir budwig

Składniki:

400 ml kefiru 1,5%
3 szczypty kurkumy
100 ml oleju lnianego Red-OX
pół banana
parę malin
1/2 łyżeczki ksylitolu
25 ml spirytusu

Przygotowanie:

Kefir, olej lniany i kurkumę wrzucić do miksera i miksować przez 5 min.
Następnie dorzucić owoce, ksylitol i spirytus i miksować do uzyskania gładkiej masy.
Kefir rozlać do dwóch szklanek i przechowywać w lodówce.
Spożywać zamiast śniadania.

Banana oraz maliny można z powodzeniem zamienić na inne owoce.

Pasta Budwig na słodko-ostro (wg przepisu Doktora Pokrywki)

pasta budwig

Składniki:

125 g chudego sera białego
2 szczypty kurkumy
200 ml kefiru 1,5%
100 ml oleju lnianego Red-OX
1/2 łyżeczki ksylitolu
pół jabłka (można zastąpić innym owocem)
Szczypta cynamonu
Szczypta imbiru

Przygotowanie:

Ser, kefir i kurkumę miksujemy.
Dolewamy olej i miksujemy koło 5 min – aż do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy ksylitol.
Dodajemy owoce.
Przyprawiamy imbirem i cynamonem.

Uwaga!

1. Według zaleceń dr Budwig, do pasty nie należy używać surowych owoców cytrusowych.
2. Ostrożnie z owocami z puszki – są przeciętnie dwukrotnie bardziej kaloryczne niż świeże!
3. Pomiędzy spożyciem soku z owoców cytrusowych a spożyciem pasty należy odczekać co najmniej 3 godziny.
4. Należy zachować kolejność dodawania składników (zgodną z prawem pięciu smaków tradycyjnej kuchnii chińskiej) w celu uzyskania najlepszego efektu zdrowotnego.
5. Pasta ma od ok. 1000 do 1200 kcal (zależnie od dodatków).

budwig olej red-ox pasta budwig składniki pasta i kefir budwig

Smacznego!

Aby dowiedzieć się więcej o oleju lnianym Red-OX wykorzystanym w przepisie kliknij tutaj.

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      4 komentarze

      1. Zuza 12 kwietnia 2015 at 19:46- Odpowiedz

        Jaką rolę pełni spirytus w przepisie na kefir ?

        • Akademia Długowieczności 13 kwietnia 2015 at 21:50- Odpowiedz

          Poprawia on emulgowanie tłuszczu i dzięki temu jego przyswajalność w jelitach.

      2. Łukasz 18 kwietnia 2015 at 17:18- Odpowiedz

        Uwaga, ponieważ po dodaniu takiej ilości spirytusu do 0,5l kefiru robi nam się napój o mocy piwa – na śniadanie przed wyjazdem do pracy nie polecam;). Tak poza tym, to przepis z kefirem jest moim ulubionym. Tylko zamiast banana daję same maliny. Dużo malin. W zimie biorę te głęboko mrożone i przed dodaniem czekam aż się rozmrożą.

        Pozdrowienia.

      3. Agata 7 maja 2015 at 17:24- Odpowiedz

        Dla lepszej strawności i lepszego samopoczucia dobrze jest w paście czy koktajlu Budwig dostosować owoce do odpowiedniej gr. krwi i trzy minutki podgotować na małym ogniu, wystudzić i dopiero połączyć z całością…

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.