13 marca, 2018

Ważna rola kwasu foliowego.

Kwas foliowy (od łacińskiego folium, czyli „liść”) – znany również jako witamina B9 – należy do rodziny rozpuszczalnych w wodzie witamin. W naszym ciele przechowywana jest w wątrobie. Organizm wykorzystuje codziennie potrzebną do funkcjonowania ilość, a pozostała nadwyżka zostaje wydalona.

Wśród zdrowotnych korzyści, wynikających ze stosowania kwasu foliowego wymienia się zapobieganie: zaburzeniom pracy serca, udarom, nowotworom i wadom wrodzonym powstałym w czasie ciąży. Pomaga on również w budowaniu mięśni i tworzeniu hemoglobiny. Wzmacnia komórki i zapewnia ulgę w zaburzeniach emocjonalnych. Z pewnością witamina B9 jest związkiem, jaki warto włączyć do codziennej diety.

Prozdrowotne właściwości kwasu foliowego

Witamina B9 wspiera poprawę i utrzymanie ogólnego zdrowia na dobrym poziomie. Poniżej niektóre z jej niezwykłych właściwości.

  • Wspiera zdrowe serce

Kwas foliowy to ważne narzędzie poprawiające pracę naszego serca. Usuwa bowiem homocysteinę, która jest jedną z głównych przyczyn ataków serca we wczesnych latach. B9 kontroluje odkładanie się cholesterolu w sercu, chroniąc tym samym nasz układ sercowo-naczyniowy przed różnymi zaburzeniami.

  • Zapobiega udarom

Poza atakami serca, homocysteina odpowiedzialna jest również za powstawanie udarów, które nierzadko kończą się śmiercią (a przynajmniej poważnymi uszkodzeniami mózgu). Duża ilość tego aminokwasu w naszym organizmie może prowadzić do osłabienia kości, zwiększając tym samym podatność na złamania. Ponieważ kwas foliowy pomaga kontrolować poziom homocysteiny, redukuje ryzyko wystąpienia udaru.

  • Zmniejsza ryzyko nowotworu

Witamina B9 uważana jest za niezbędny składnik prewencji nowotworowej. Pomaga również w walce z chorobą, m.in.: rakiem szyjki macicy, okrężnicy i płuc. Dlatego lekarze zalecają włączenie odpowiedniej ilości tej witaminy do codziennej diety.

  • Zapobiega wadom wrodzonym

Kwas foliowy jest niezawodny, jeśli chodzi o redukowanie ryzyka wystąpienia defektów w trakcie ciąży i porodu. Kobiety w ciąży przyjmujące zbyt małą ilość B9, lub nie przyjmujące jej wcale, rzadziej rodzą zdrowe dzieci. Wśród wad wrodzonych spowodowanych jej niedoborem, znajduje się m.in. wada cewy nerwowej – grupa wad rozwojowych ośrodkowego układu nerwowego. Kwas foliowy skutecznie zwiększa więc szansę na urodzenie zdrowego dziecka.

  • Pomaga budować mięśnie

Kwas foliowy jest uważany za składnik budujący mięśnie, ponieważ pomaga w rozwoju i utrzymaniu tkanek mięśniowych.

  • Wspiera formowanie czerwonych krwinek

Witamina B9 jest niezbędna dla produkcji czerwonych krwinek. Ma również znaczącą rolę w budowaniu i naprawie komórek skóry, a także formowania komórek znajdujących się w wyściółce jelita cienkiego. Ponadto, odpowiada za zastąpienie starych komórek nowymi, dzięki czemu nasze ciało jest stale w formie.

  • Działa jak koenzym

Witaminę B9 uważa się za koenzym, który skutecznie działa w połączeniu z enzymami. Wspólnie wykonują najistotniejsze dla organizmu działania, takie jak synteza DNA.

  • Podnosi poziom hemoglobiny

Kwas foliowy odpowiedzialny jest również za poprawę poziomu hemoglobiny w naszym ciele. Jest on niezbędnym składnikiem wspierającym transfer tlenu do komórek i narządów, które potrzebują go do prawidłowego funkcjonowania. Dzięki temu rośnie poziom energii i wydajności metabolicznej.

  • Wspiera walkę z zaburzeniami psychicznymi

Kwas foliowy to sprzymierzeniec zdrowia psychicznego. Pomaga w leczeniu wielu zaburzeń psychicznych i emocjonalnych, takich jak lęk czy depresja. Jego rola w naszej diecie jest nieprzeceniona, zważywszy na fakt, że są to dwa najczęściej występujące zaburzenia we współczesnym świecie.

Niedobór kwasu foliowego

Jakie są objawy deficytu witaminy B9? Do najczęściej występujących należą:

  • niedokrwistość,
  • zaniki pamięci,
  • ograniczony wzrost mózgu i nerwów,
  • paranoja,
  • ból języka,
  • osłabienie,
  • pękająca skóra.

Ponadto niedobór ten może prowadzić do: kołatania serca, wad wrodzonych, osteoporozy, raka jelita grubego oraz leukopenii. U pacjentów cierpiących na deficyty witaminy B9 diagnozuje się również bezpłodność.

Co jeść?

Po jakie produkty sięgać, by nasze menu było bogate w kwas foliowy? Świetnymi jego źródłami są:

  • zielone warzywa,
  • sery,
  • grzyby,
  • fasola,
  • rośliny strączkowe,
  • drożdże piwowarskie,
  • kalafior,
  • pomarańcze,
  • banany,
  • groch,
  • brązowy ryż,
  • soczewica.

Źródło:

https://www.organicfacts.net/folic-acid.html

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      One Comment

      1. Aganieszkaloc 14 marca 2018 at 18:59- Odpowiedz

        witamina C jest też ważna od środka nie tylko od zewnątrz na skórę, ważna też w okresie kiedy jesteśmy przeziebieni wtedy
        WITAMINA C TO PODSTAWA. I ODPOCZYNEK W DOMU. Pamiętajmy o właściwym odżywianiu gdy jesteśmy zdrowi, zdrowe jedzenie nie musi być drogie i pamiętajmy, że Vit. C nie magazynuje się, trzeba zadbać o nią na każdy dzień, jej braki sprawiają, że łapiemy infekcje. Myśl / przeciwdziałaj, gdy jesteś zdrowy – to jest pierwszy i najważniejszy krok.
        Ja pije syrop konopny z Rokitnikiem (dokładnie rok), to nie choruję – nie przeziębiam się, nie mam kaszlu, nie boli nie gardło. Wcześniej notorycznie się przeziębiałam, miałam ogromny katar, który ciągnął się przez dwa tygodnie. Przez ten rok byłam chora tylko raz, ale tego nawet nie można nazwać przeziębienie – kilka razy wydmuchałam nos, bardzo lekko bolało mnie gardło przez jeden dzień. Rokitnik jest bogaty w witaminę C jest jej więcej 20 razy niż w pomarańczach polecam syrop na wzmocnienie odporności i przy przeziębieniu.

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.