Sposoby zdrowienia… na cebulkę?
  • Opublikowano:

    8 listopada 2017

  • Komentarze:

    0

Cebuli nikomu przedstawiać nie trzeba. Jej właściwości prozdrowotne znane są od wieków. W medycynie ludowej z powodzeniem stosowano wywar z cebuli w chorobach reumatycznych, syrop przy przeziębieniach, a surową cebulę wąchano w przypadku zatkanego nosa. Bardzo długo była ona najcenniejszym lekiem na ostry deficyt witaminy C.

Czego nie wiemy o cebuli?

Choć obecnie cebula jest powszechnie uprawiana w Polsce, pierwsze wzmianki o jej stosowaniu pochodzą z XIV w. Sama dymka pochodzi zaś z Azji zachodniej. Ciekawy jest również skład chemiczny cebuli. Występują w niej: cukry, kwasy organiczne, flawonoidy, saponiny, glikozydy, związki azotowe, witaminy B1, B2, C oraz prowitamina A. Popiół zaś bogaty jest w sole potasu, fosfor, krzemionkę, żelazo, fluor oraz siarkę. Łuski cebuli zawierają flawonoidy i kwercetynę (substancję antyutleniającą).

Dzięki zawartości związków przeciwutleniających i fitoncydów (substancji bakteriobójczych), cebula ma dużą wartość dietetyczną i zdrowotną.

100 g cebuli to:

  • wartość energetyczna 35-40 kcal,
  • 5,3 g węglowodanów,
  • 1,3 g błonnika,
  • 0,9 g białka,
  • 140 mg potasu,
  • 31 mg wapnia,
  • 30 mg fosforu,
  • 10 mg sodu,
  • 8 mg magnezu,
  • 0,3 mg żelaza,
  • 0,1 mg cynku,
  • 0,03 mg witaminy B1,
  • 0,05 mg witaminy B2,
  • 0,2 mg witaminy B3 (PP),
  • 0,1 mg witaminy B6,
  • 10 mg witaminy C,
  • oraz niewielkie ilości kwasu foliowego.

Obecność kwercetyny wpływa korzystnie na stan układu krążenia, dzięki redukowaniu nadmiaru wolnych rodników tlenu. Działanie to pomaga zapobiegać nowotworom.  Cebula hamuje zmiany miażdżycowe w układzie krwionośnym. Jej składniki zaś potrafią rozłożyć fibrynę, czyli nierozpuszczalne białko które powstaje w czasie krzepnięcia krwi. Należy pamiętać, że cebula (podobnie jak czosnek) po ugotowaniu traci właściwości bakteriobójcze. Zachowuje jednak  wszystkie pozostałe. W surowym stanie jest ciężkostrawna, może więc sprawiać problemy niektórym z nas.

Wiemy już że cebula zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Czy ma jeszcze jakieś inne, cudowne właściwości ?

Kiedy cebula?

Oto kilka mniej znanych sposobów wykorzystania cebuli.

  • Glukokinina (hormon roślinny) która znajduje się w cebuli hamuje rozwój cukrzycy (lub zapobiega jej pojawieniu się) u osób znajdujących się w grupie ryzyka. Surowa cebula obniża poziom cukru we krwi.
  • Na kaca świetnie sprawdzi się zupa cebulowa, ponieważ poprawia funkcjonowanie wątroby.
  • Cebula surowa lub duszona na wodzie wspiera trawienie, dzięki czemu łagodzi zaparcia. Należy jednak pamiętać, że surowa cebula nie jest polecana osobom borykającym się z ostrymi dolegliwościami wątroby lub woreczka żółciowego.

  • Sok z cebuli wkrapiany do ucha łagodzi bóle oraz szumy. Najlepiej jest nasączyć sokiem wacik i włożyć do ucha.
  • Cebula gotowana w mleku wspomaga walkę z wodobrzuszem. Dużą posiekaną cebulę należy gotować aż zmięknie. Jeść (po wystudzeniu) 2 razy dziennie, po 8-10 łyżek.
  • Okłady z rozgotowanej cebuli są świetnym sposobem na leczenie wrzodów na skórze (jak trądzik) oraz blizn (i rozstępów). Przydadzą się również przy stanach zapalnych żylaków, oparzeniach, odmrożeniach, zapaleniach okostnej czy czyrakach. Masa cebulowa pomoże również poradzić sobie z hemoroidami. Obraną pokrojoną cebulę wkładamy do małego garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut. Kiedy już się rozgotuje miksujemy i studzimy. Nakładamy na chore miejsca i powtarzamy aż problem ustąpi. Terapia ta – co ważne – nie zostawia blizn.
  • Po terapii antybiotykowej wskazane jest spożywanie przez kilka dni cebuli, ponieważ posiada ona właściwości bakteriobójcze. Należy ją pokroić, zalać wodą i wolno dusić. Dla poprawy smaku cebulę można doprawić solą i pieprzem, 2 łyżkami oliwy oraz wbić jajko.
  • Na migreny, bóle głowy oraz miażdżycę mózgowych naczyń krwionośnych polecane są okłady z utartej cebuli. Papkę taką nakładamy na głowę i owijamy. Zabieg powtarzamy dbając o to, by utrzymać ciepło.
  • Ugotowane cebulowe łuski pomogą zatrzymać biegunkę. 1 l wrzątku zalewamy ok. 2 garście łusek i gotujemy 5-10 minut.  W ciągu dnia pijemy kilkukrotnie 1/3 szklanki.
  • Przykładanie plasterka cebuli jest też remedium na ukąszenie osy, pszczoły i komara. Właściwości odkażające, bakteriobójcze i odkażające cebuli skutecznie łagodzą stan zapalny, pieczenie i ból odczuwane po ugryzieniu.
  • Tarta cebula może zostać również wykorzystana jako okłady pomocnicze przy reumatyzmie i stanach pourazowych.
  • Według włoskich i szwajcarskich naukowców, regularne spożywanie cebuli zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Wśród typów tych wymienia się raka: jelita grubego, jamy ustnej, gardła, nerek, jajników oraz trzustki.
  • Wymieszany z ciepłą wodą (w proporcji 1:1) sok z cebuli, wspiera walkę z nieżytem jelit. Pamiętajmy jednak by nie przekraczać dawki 25 g.
  • Cienka błona która znajduje się pomiędzy warstwami cebuli, stanowić będzie świetny opatrunek antyseptyczny.

Co jeszcze?

Właściwości prozdrowotnych cebula posiada więc bardzo wiele. Poniżej łatwiejsza do przejrzenia lista jej cudownych zalet. A zatem cebula:

  • zapobiega zakażeniom,
  • wzmacnia serce,
  • wspiera leczenie nieżytu jelit,
  • pomaga walczyć z infekcjami układu pokarmowego i biegunkami,
  • wspomaga pracę tarczycy,
  • zapobiega astmie,
  • zmniejsza lepkość krwi,
  • pomaga rozpuszczać zakrzepy,
  • ma działanie wykrztuśne,
  • pomaga pozbyć się kurzajek,
  • stymuluje działanie trzustki i wątroby,
  • korzystnie wpływa na włosy (w formie płukanki z łusek),
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • pomaga oczyścić oskrzela,
  • zatrzymuje wzrost komórek rakowych,
  • redukuje zagrożenie chorobami serca,
  • wspiera leczenie kamicy nerkowej,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • ma działanie moczopędne,
  • reguluje poziom cukru,
  • przyspiesza gojenie ran i łagodzi ból, np. przy stłuczeniach,
  • pomaga poradzić sobie z hemoroidami,
  • dezynfekuje,
  • działa uspokajająco,
  • pomaga leczyć odciski, brodawki i odmrożenia,
  • zapobiega przeziębieniom i zapaleniu oskrzeli,
  • poprawia przemianę materii,
  • pomaga radzić sobie z bezsennością.

Problemy z cebulą?

Zrezygnować z cebuli powinny osoby które zmagają się z ciężkimi chorobami wątroby i nerek, zapaleniem jelit i innymi schorzeniami układu pokarmowego. Ponadto pacjenci z niewydolnością serca oraz ci, którzy borykają się ze zgagą.

A jak poradzić sobie z duszącym zapachem cebuli? To proste – należy skropić ją lekko cytryną.

Smacznego!

Źródła:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/cebula-wlasciwosci-lecznicze-cebula-na-przeziebienie-kaca-zaparcia_35360.html

https://sites.google.com/site/zdrowiewnaturze/proste-sposoby-na-choroby/warzywa-lekiem-na-choroby/cebula

Opracowała Ewa Wysocka

Brak komentarzy
Napisz komentarz