15 września, 2017

Skrzyp polny – zielony terapeuta.

Nazywany jodełką, końskim ogonem lub krzemówką – ze względu na wysoką zawartość krzemu. Najpopularniejsza polska nazwa skrzypu polnego inspirowana jest dźwiękiem, jaki możemy usłyszeć pocierając jego łodygi. Znany jest nam przede wszystkim z opakowań produktów do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci. Co jeszcze w sobie kryje?

Bogate wnętrze

Skrzyp polny to skarbnica rozmaitości. Zawiera:

  • flawonoidy (będące m.in. naturalnymi przeciwutleniaczami),
  • minerały,
  • kwasy organiczne,
  • saponiny (mające m.in. działanie przeciwzapalne, moczopędne czy przyśpieszające metabolizm),
  • fitosterole,
  • sole potasu,
  • witaminę C,
  • karotenoidy,
  • garbniki,
  • związki żywicowe,
  • oraz w 6-10% związki krzemu, z których niemal 20% (to bardzo wysoki wynik) występuje w postaci krzemionki.

Poza działaniem moczopędnym, skrzyp polny działa również ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ma właściwości odtruwające i oczyszczające organizm. Uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza obrzęki, powstrzymuje krwotoki. Ponadto reguluje metabolizm i nasyca organizm solami mineralnymi i krzemionką.

Działanie zewnętrzne

Wyciąg ze skrzypu stosowany jest przy: chorobach skóry, osłabionych włosach i paznokciach, a także do okładów i kąpieli. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów zastosowania.

  • Intrakt na wzmocnienie włosów.

Do słoika wsypujemy po 1 łyżce stołowej: ziela skrzypu, korzenia łopianu, szyszek chmielu oraz liści pokrzywy. Zalewamy 0,5 l spirytusu. Szczelnie zakręcone odstawiamy na 2 tygodnie, w ciemne miejsce. Po upływie wymaganego czasu intrakt cedzimy przez gazę i przelewamy do butelki z ciemnego szkła. Wcieramy w wilgotne, umyte włosy (i skórę głowy), co drugi dzień, przez 2-3 tygodnie.

  • Okłady na powiększone węzły chłonne.

Do sitka wsypujemy 4 łyżki skrzypu polnego i ustawiamy nad parującą wodą na 8 minut. Ważne, by sitko nie było zanurzone w wodzie – zioła powinna zwilżyć jedynie para. Po upływie wskazane czasu, wilgotny i ciepły skrzyp umieszczamy na gazie lub płóciennej ściereczce i przykładamy do chorego miejsca. Warto owinąć je dodatkowo ręcznikiem, by zatrzymać ciepło. Ten sam wsad możemy użyć nawet 3 razy w ciągu dnia.

  • Na ból pleców – kąpiel ze skrzypem.

100 g skrzypu zalewamy 5 l wody i odstawiamy na 24 h. Następnego dnia wywar zagotowujemy i wlewamy do wanny z ciepłą wodą. Powinno być jej wystarczająco do tego, by przykryć nasze nerki. Kąpiel powinna trwać 20 minut. Po wyjściu z wanny nie wycieramy się, wkładamy piżamę oraz szlafrok i na godzinę kładziemy się do łóżka. Nierzadko efekty możemy zauważyć już po pierwszej kąpieli.

  • Mięśniaki macicy.

Postępujemy podobnie jak w przypadku okładów na węzły chłonne. 5-6 łyżek skrzypu wkładamy do sitka i trzymamy nad parą przez 8 minut. Umieszczamy w gazie lub ściereczce płóciennej i kładziemy na podbrzusze.

  • Ostrogi piętowe.

2 łyżki stołowe skrzypu zalewamy 2 szklankami wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Następnie przelewamy do miednicy z niewielką ilością ciepłej wody. Stopy myjemy w roztworze przynajmniej raz dziennie, przez kilka tygodni.

Działanie zewnętrzne

Przez zielarzy stosowanie skrzypu polecane jest przy: osteoporozie, cukrzycy, łuszczycy, chorobach układu oddechowego czy rozpuszczaniu kamieni nerkowych. Ze względu na zawartość krzemu – istotnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – jest bardzo cenną rośliną.

Woda krzemionkowa wykazuje właściwości wiążące związki aluminium, doprowadzając do ich wydalenia z organizmu wraz z moczem. Herbatka ze skrzypu zaś pomoże wzmocnić naczynia krwionośne, poprawić stan włosów, paznokci i skóry. Poniżej przykłady zastosowania wewnętrznego.

  • Herbatka ze skrzypu polnego.

2 łyżki skrzypu zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Gotujemy wolno, pod przykryciem, 15 minut. Dzielimy na 3 porcje które wypijamy w ciągu dnia.

  • Herbatka na problemy z układem moczowym.

Mieszamy liście pokrzywy i skrzyp polny, w równych proporcjach. 1 łyżkę ziół zalewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Pijemy raz dziennie przy problemach ze skąpomoczem, prostatą i infekcjach układu moczowego.

  • Herbatka na kaszel palacza.

2 łyżki suszonego skrzypu gotujemy w 0,5 l wody, pod przykryciem i na małym ogniu, przez 30 minut. Pod koniec gotowania wsypujemy łyżkę korzenia ślazu. Gotujemy jeszcze kilka minut i odstawimy. Kiedy napar nabierze barwy, cedzimy i przelewamy do termosu. Popijamy w ciągu dnia. Kaszel powinien ustąpić w ciągu 2-3 tygodni, ponieważ herbatka ta oczyszcza płuca z substancji smolistych oraz toksyn środowiskowych.

  • Herbatka na problemy z wątrobą i drogami żółciowymi.

Wg przepisu Henryka Różańskiego.

Mieszamy: liście czarnej porzeczki, kłącze perzu, ziele skrzypu, owoc jałowca i korzeń wilżyny, w równych proporcjach. Łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 15-20 minut. Herbatka ta jest świetnym napitkiem dla osób cierpiących na choroby wątroby, pęcherzyka żółciowego, zaparcia, obrzęki oraz zaburzenia metaboliczne.

  • Wywar na rozpuszczenie kamieni nerkowych.

Wg przepisu dr Jadwigi Górnickiej.

1 kg wyszorowanych ziemniaków ekologicznych zalewamy 2 l wody. Dodajemy 2 czubate łyżki skrzypu i gotujemy do miękkości. Pijemy 2 szklanki naparu w ciągu dnia, przez 2-3 miesiące.

Zamiast całych ziemniaków, użyć można samych obierek.

  • Ziołowa mieszanka na przeziębione nerki.

100 g skrzypu polnego mieszamy z dziurawcem i liśćmi brzozy. 2 łyżki tej mieszanki zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dzielimy na 3 porcje i wypijamy każdą z nich po posiłku.

  • Napar na problemy z pękającymi naczynkami, żylakami i nieszczelnością drobnych naczyń krwionośnych.

2 czubate łyżki skrzypu zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Dolewamy wody. Napar pijemy przez 2-4 miesiące (w zależności od stopnia rozwinięcia choroby), po 2 szklanki dziennie.

  • Nasiadówka na infekcje pęcherza.

Łączymy po 50 g: skrzypu, rumianku, mącznicy oraz fiołka trójbarwnego i zalewamy 1 l wrzątku. Odstawiamy na 5 minut, pod przykryciem. Następnie gotujemy przez 2 minuty.

Źródło:

http://sekrety-zdrowia.org/skrzyp-polny-przepisy-ludowe/

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      One Comment

      1. xyz 22 września 2017 at 17:48- Odpowiedz

        Brakuje istotnej informacji, żeby nie przesadzać ze skrzypem latem (!). Skóra źle przy skrzypowych kuracjach reaguje na słońce.

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.