Zupa krem pomidorowo-marchewkowa

Składniki:

  • kasza bulgur pół szklanki
  • cebula 1
  • pomidory bez skórki 1 puszka
  • marchewka 5
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa z oliwek
  • curry
  • chilli
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • kurkuma
  • bazylia
  • oregano

Przygotowanie:

Na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek wrzuć pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Podsmaż i dodaj 2 łyżeczki curry, szczyptę chilli i pół łyżeczki soli. Zalej pomidorami w puszce bez skórki. Dodaj pokrojoną w grubą kostkę marchew. Całość gotuj do miękkości marchewki. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku a następnie łyżeczkę sosu sojowego. Wsyp pół szklanki ugotowanej kaszy bulgur. Zalej całość 1,5 szklanki wrzątku i dodaj pół łyżeczki kurkumy, bazylię i oregano. Całość blenduj na gładką masę – jeśli jest to konieczne należy rozrzedzić zupę wrzątkiem. Podajemy z grzankami i łyżką śmietany. Smacznego!

4 komentarze
Lila

2018-05-23 21:51:37 Odpowiedz

Troszkę nieprecyzyjny ten rzepis, bo jaką kaszę bulgur mamy wrzucić? Jeśli surową, to chyba tak od razu nie blendujemy, tylko czekamy, aż się ugotuje, a jeśli ugotowaną wcześniej, to trzeba to znaznaczyć… Nic, gotuję, czekam, zobaczymy, z jakim efektem:-)

    Akademia Długowieczności

    2018-05-28 10:48:42 Odpowiedz

    Dziękujemy za zwrócenie uwagi, chodziło o ugotowaną kaszę – przepis został zaktualizowany 🙂

Lila

2018-05-27 13:01:43 Odpowiedz

Wyszła-bardzo smaczna i sycąca:-)

    Akademia Długowieczności

    2018-05-28 10:48:54 Odpowiedz

    Cieszymy się i dziękujemy za komentarz 🙂

Napisz komentarz