Zupa krem pomidorowo-marchewkowa

Składniki:

  • kasza bulgur pół szklanki
  • cebula 1
  • pomidory bez skórki 1 puszka
  • marchewka 5
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa z oliwek
  • curry
  • chilli
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • kurkuma
  • bazylia
  • oregano

Przygotowanie:

Na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek wrzuć pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Podsmaż i dodaj 2 łyżeczki curry, szczyptę chilli i pół łyżeczki soli. Zalej pomidorami w puszce bez skórki. Dodaj pokrojoną w grubą kostkę marchew. Całość gotuj do miękkości marchewki. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku a następnie łyżeczkę sosu sojowego. Wsyp pół szklanki kaszy bulgur. Zalej całość 1,5 szklanki wrzątku i dodaj pół łyżeczki kurkumy, bazylię i oregano. Całość blenduj na gładką masę – jeśli jest to konieczne należy rozrzedzić zupę wrzątkiem. Podajemy z grzankami i łyżką śmietany. Smacznego!

Brak komentarzy
Napisz komentarz