Zupa Doktora Pokrywki

Składniki:

  • woda 4 litry
  • żeberka 250 gramów
  • golonka 250 gramów
  • marchewka 2
  • pietruszka z nacią 2
  • seler z nacią
  • por
  • cebula

Przygotowanie:

Do zimnej wody włóż mięso. Gotuj przez 15 - 20 minut na małym ogniu aż zacznie się zbierać szum, który należy ściągnąć łyżką. Następnie dołóż obrane, pokrojone w mniejsze kawałki warzywa.
Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotuj ok. 1 - 1,5 godziny na małym ogniu (do miękkości warzyw). Jeśli chcesz urozmaicić zupę, możesz dodać do niej fasolkę szparagową, kalafior lub inne z następujących dozwolonych składników: groszek zielony, kalafior, brokuły.

Dopraw zupę do smaku. Możesz stosować przyprawy w każdej ilości, w szczególności polecane są te pikantne. Zupę możesz też zabielić: do osobnego naczynia wlej kilka łyżek śmietany, zalej jedną chochlą wrzącego bulionu i energicznie wymieszaj, a po zdjęciu z ognia, dolej tą mieszaninę do reszty zupy. Jeśli chcesz, możesz też na koniec dodać jajko na twardo.

Nie dodawaj soli, lub ogranicz ją do minimum - poprzez umiejętną kompozycję pozostałych przypraw może okazać się zbędna. Spożywaj dużą porcję razem z mięsem w godzinach od 12:00 do 15:00. Smacznego!

2 komentarze
Piotr779

2017-10-18 19:06:08 Odpowiedz

A MIAŁO NIE BYĆ MARCHEWKI BO ZAWIERA DUZO WĘGLOWODANÓW.

Napisz komentarz