Śniadaniowa jaglanka

Składniki:

  • kasza jaglana 1/3 szklanki
  • olej kokosowy 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie garść
  • płatki migdałowe garść
  • rodzynki garść
  • banany 1
  • mleko kokosowe 2 łyżki
  • cynamon szczypta
  • gałka muszkatołowa szczypta

Przygotowanie:

Kaszę upraż na patelni (do momentu wyczucia charakterystycznego orzechowego zapachu) Wyłącz gaz i zalej uprażoną kaszę wrzątkiem. Odcedź. Wsyp kaszę ponownie na patelnię i dodaj 2/3 szklanki wody. Dodaj łyżeczkę oleju kokosowego, delikatnie zamieszaj i gotuj po przykryciem na małym ogniu przez 12-15 minut. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 2 łyżki mleczka kokosowego, pokrojone dość grubo orzechy i rodzynki, pół płaskiej łyżeczki cynamonu, pokrojonego w plasterki banana oraz szczyptę gałki muszkatałowej. Wymieszaj i podaj ciepłe. Smacznego!

Brak komentarzy
Napisz komentarz