olej lniany

Pasta dr Budwig i kwasy tłuszczowe Omega-3

Pionierką badań nad kwasami Omega-3 i olejem lnianym jest niemiecka uczona – siedmiokrotnie nominowana do Nobla – biochemik, dr Johanna Budwig. Jej odkrycia pomogły już dziesiątkom tysięcy chorych ludzi na całym świecie, nawet tym, których choroba została uznana za śmiertelną.

Nowotwory, miażdżyca, choroba Alzheimera, alergia, dermatozy, depresja i wiele, wiele innych. Osoby cierpiące na wszystkie te schorzenia mogą wspomóc swój organizm w zdrowieniu stosując się do prostych wskazówek doktor Budwig.

Dr Dan C. Roehm wyrażając się o dorobku i osiągnięciach doktor Budwig stwierdził dosadnie:

Wybaczcie niegodziwcom, którzy przez tak długi czas uniemożliwiali Wam i Waszym najbliższym dostęp do tej prostej informacji.

Dobroczynne działanie kwasów Omega-3 jest dziś powszechnie znane. Jako że są one rozpuszczalne w tłuszczach, w naturalnej postaci przyswajają się słabo. Dr Budwig opracowała jednak rewelacyjną metodę przetwarzania oleju lnianego, dzięki której kwasy Omega-3 można rozpuścić w wodzie. Umożliwia to bardzo szybkie przyswojenie ich w układzie pokarmowym oraz transport we krwi i limfie do komórek przeznaczenia.

Kim jest dr Budwig?

dr BudwigDr Johanna Budwig (1909-2003) – to niemiecka doktor biochemii oraz nauk przyrodniczych, siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla. W ramach swojej pracy w Federalnym Instytucie Badań nad Tłuszczami prowadziła rozległe badania nad wpływem nasyconych oraz nienasyconych tłuszczy na ludzki organizm.

Jest autorką wielu książek, w których dzieliła się swoimi odkryciami, wskazującymi na leczniczą naturę tłuszczów NNKT (w tym kwasów Omega-3). Ich podstawowego źródła upatrywała w oleju lnianym. To właśnie dieta oparta na tym oleju jest znana do dziś jako dieta dr Budwig.

Pomimo setek udokumentowanych sukcesów terapii z wykorzystaniem oleju lnianego, próby rozpowszechnienia informacji o niej napotykały na opór przemysłu farmaceutycznego. W związku z brakiem możliwości opatentowania oleju lnianego, szanse na stworzenie z niego dobrze zarabiającego produktu była bardzo mała.

Pomimo tych trudności, doktor Budwig założyła i przez wiele lat prowadziła własną klinikę, w której osiągała doskonałe wyniki leczenia pacjentów z nowotworami. Notowała też znaczącą poprawę u osób cierpiących na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca czy miażdżyca. Promowanie oleju lnianego, jako zdrowszej alternatywy do popularnych tłuszczy spożywczych stanowiło zagrożenie dla ich producentów.

Trudno więc dziwić się, że pomimo aż siedmiu nominacji do nagrody Nobla, nigdy jej nie otrzymała.

Dieta dr Budwig w skrócie

W przypadku tłuszczy NNKT metoda ich przyjmowania ma kluczowe znaczenie. Jeśli zostaną ogrzane lub poddane gotowaniu, ich pozytywne właściwości zostaną utracone. Fundamentem diety dr Budwig stała się więc tzw. pasta – powstaje ona dzięki zmieszaniu oleju lnianego i białego twarożku, w wyniku czego powstaje forma łatwo przyswajalna przez organizm. Spożywając tak przygotowaną pastę, gwarantujemy dostarczenie wszystkim komórkom niezbędnych kwasów Omega-3, co nie nastąpiło by w przypadku spożywania samego oleju lnianego.

W opinii Dr Budwig w wyniku nadmiernej produkcji enzymu tkankowego, zwanego oksydazą następuje zachwianie równowagi organizmu, co może powodować przewlekłe choroby, w tym niektóre nowotwory. Sposobem na wyeliminowanie nadmiaru oksydazy jest zwiększenie w organizmie nasycenia nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Te ostatnie wchodzą bowiem w skład licznych enzymów, które są w stanie ją rozłożyć.

Obserwując swoich pacjentów, Dr Budwig zauważyła, że w ich krwi występował znacznie niższy poziom fosfatydów i lipoprotein (w tym kwasów Omega-3) niż u osób zdrowych. Wśród tych osób, występujące choroby nowotworowe rozwijały się bardzo szybko. Dodatkowo, po dokonaniu analizy krwi tych pacjentów, dr Budwig zaobserwowała, że ich hemoglobina ma nienaturalny, żółto-zielony odcień. Te obserwacje popchnęły badaczkę w kierunku prac badawczych, mających sprawdzić skuteczność terapii wykorzystującej kwasy NNKT w praktyce.

Terapii poddano grupę chorujących na nowotwory pacjentów. Po upływie 3 miesięcy, podczas których u leczonych osób udało się uzupełnić brakujące substancje odżywcze oraz przywrócić naruszoną równowagę kwasów tłuszczowych, stopniowo zaczęto obserwować wycofywanie się nowotworów. Ich hemoglobina ponownie nabrała zdrowego, czerwonego koloru. We krwi ponownie pojawiły się brakujące fosfatydy i lipoproteiny.

pasta budwig składnikiDr Budwig postanowiła zatem znaleźć naturalną metodę uzupełniania kluczowych dla zdrowia fosfatydów i lipoprotein. W ten sposób powstała znana dziś na całym świecie pasta Budwig, powstająca w wyniku zmieszania oleju lnianego i twarożku. Dzięki prostemu procesowi przygotowania, polegającemu na miksowaniu ich razem co najmniej przez 5 minut, powstaje mieszanina, która pozwala na łatwe przyswojenie zdrowotnych tłuszczy NNKT.

Zastosowanie diety Dr Budwig

Rezultaty stosowania diety Budwig były studiowane przez jej autorkę przez ponad 10 lat. Udokumentowane przypadki wykazały, że w wielu przypadkach udawało się dzięki niej przynieść zdrowotny skutek nawet u pacjentów, których medycyna akademicka uznawała za chorych nieuleczalnie.
Zainteresowanie dietą Budwig wciąż rośnie, a kolejni naukowcy i lekarze, którzy zapoznają się z dorobkiem niemieckiej biochemik postanawiają wykorzystać ją w swojej praktyce. Z tego powodu coraz więcej osób ma możliwość skorzystania z tej naturalnej metody uzupełniania NNKT, a tym samym wzmocnienia swojego organizmu i przywrócenia go do stanu równowagi.

Wiele badań naukowych potwierdza zdrowotne korzyści zastosowania kwasów tłuszczowych Omega-3 w zapobieganiu chorobom serca i układu krążenia. Obok właściwości hamujących odczyny zapalne, obniżających ciśnienie krwi i usprawniające ukrwienie tkanek, na pierwszym planie znajduje się znaczne obniżanie szkodliwych dla zdrowia frakcji tłuszczowych we krwi.

Przepisy na pastę Budwig według Doktora Pokrywki

Pasta dr Budwig na słono, wg prawa pięciu smaków.

  1. Kwaśny – 12,5 grama – pół kostki chudego twarogu plus 200 ml jogurtu,
  2. Gorzki – dwie szczypty kurkumy,
  3. Słodki – 8 łyżek oleju lnianego – 100 ml. na zimno tłoczonego, teraz razem miksować koniecznie pięć minut,
  4. Ostry – 3 szczypty imbiru i 3 szczypty pieprzu, do smaku,
  5. Słony – 3 szczypty soli – lub do smaku.

Pasta dr Budwig na słodko – ostro, wg prawa pięciu smaków.

  1. Kwaśny – 12,5 grama – pół kostki chudego twarogu plus 200 ml jogurtu,
  2. Gorzki – dwie szczypty kurkumy.
  3. Słodki – 8 łyżek oleju lnianego – 100 ml na zimno tłoczonego, teraz razem miksować koniecznie pięć minut,
  4. Słodki – 5 łyżeczek miodu plus dwie szczypty cynamonu. garść wiórków kokosowych, płatków migdałowych, rodzynek, do smaku,
  5. Ostry – dwie szczypty imbiru. Ten składnik – ostry nie jest obligatoryjny.

Uwaga! Pastę stosować 3 miesiące. Jako wyłączne odżywianie do 3 tygodni. Po dodaniu każdego smaku – chwilę miksować. Ważne! Aby wystąpiło opisywane działanie profilaktyczno-lecznicze koniecznie miksować pastę pięć minut po dodaniu oleju lnianego!

Opracował lek. Jan Pokrywka w oparciu o materiały zamieszczone na stronie http://www.primanatura.pl/

Powrót do listy wykładów >

Brak komentarzy
Napisz komentarz