Czy odgrzewany ryż może nam zaszkodzić?
  • Opublikowano:

    12 kwietnia 2017

  • Komentarze:

    0

Brytyjska Narodowa Służba Zdrowa (NHS) ostrzega przed zdrowotnymi konsekwencjami nieprawidłowego przechowywania, ugotowanego ryżu.

Najbardziej narażeni na ryzyko zatrucia są ci, którzy lubują się w zamawianej na wynos chińszczyźnie. Bóle żołądka i biegunki u osób które mają wrażliwy żołądek, mogą być spowodowane działaniem bakterii. O jakich bakteriach mowa?

Zamawiane przez nas dania, w momencie dostarczenia, są zwykle lekko wystudzone. Dodatkowo, nie mamy pewności jak długo ugotowany ryż stał w wielkim, restauracyjnym garnku. I w tym tkwi problem.

W surowych ziarnach ryżu znajdują się zarodniki, których nie niszczy ani gotowanie, ani polewanie wrzątkiem. Z nich właśnie namnażają się bakterie. Przede wszystkim mowa tu o Bacillus cereus. Idealną temperaturą dla rozwoju bakterii, jest 37 stopni Celsjusza. Czasami zdarza się, że zostawimy ugotowany ryż na kuchence lub blacie. Przechowywanie go w temperaturze pokojowej, daje szansę na działanie bakteriom. Wytwarzające się toksyny powodują wymioty, biegunkę i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Bacillus cereus może zaatakować już w ciągu godziny, od spożycia ugotowanego wcześniej ryżu. Zazwyczaj objawy są łagodne i znikają w ciągu kilku godzin. Zwykle nie ma potrzeby stosowania lekarstw.

„Pozostawienie ugotowane ryżu w temperaturze pokojowej daje korzystne warunki do rozwoju patogennych bakterii Bacillus cereus” – mówi dietetyczka, Kamila Zabłocka. „Wytwarzana przez nie enterotoksyna może być przyczyną zatrucia pokarmowego, dającego objawy głównie w postaci wymiotów, nudności i skurczów brzucha. Czas „wykluwania’ bakterii wynosi średnio ok. 2h, a toksyna przez nie wytwarzana jest ciepłostała, co oznacza, że nawet powtórne podgrzanie ryżu nie usunie jej szkodliwego działania.”

Jak traktować ryż?

By nie dopuścić do wytwarzania się toksyn, warto szybko schłodzić ryż po ugotowaniu. Rekomendacją lekarzy, jest spożywanie go natychmiast po wyciągnięciu z wody. Pozostały, należy jak najszybciej po wystygnięciu, włożyć – w szczelnym opakowaniu – do lodówki.

„Potencjał chorobotwórczy jest stosunkowo mały i czas trwania dolegliwości spowodowanych zatruciem, utrzymuje się zwykle 8-10 h. Poważne powikłania są rzadkością.” – uspokaja Zabłocka.

Według Michaela Mosley`a, brytyjskiego lekarza i autora programów popularnonaukowych, nie należy demonizować i bać się tego rodzaju bakterii. Uważa on, że ryż można odgrzewać, a bardziej szkodliwe jest trzymanie go w temperaturze pokojowej, np. całą noc.

Źródło:

https://portal.abczdrowie.pl/uwazaj-na-ryz-latwo-mozesz-sie-nim-zatruc

Opracowała Ewa Wysocka

Brak komentarzy
Napisz komentarz