Zaskakujące wieści dotarły do nas z Demokratycznej Republiki Konga. W tamtejszej klinice wyleczono 18 osób, chorujących na lekooporną malarię. Wszystko za sprawą tabletek z suszonych liści bylicy rocznej (Artemisia annua). Jest to zdumiewająca informacja tym bardziej, że pacjenci znajdowali się w stanie krytycznym. Jednak zaledwie 5 dni kuracji wystarczyło, by wrócili do zdrowia. Jak mówi prof….

Errata: W poprzedniej wersji artykułu znalazła się informacja, że folia aluminiowa zawiera bisfenol A (BPA). Związek ten występuje w wewnętrznej warstwie aluminiowych opakowań (http://www.aluminum.org/bpa-aluminum-cans) oraz jest wykorzystywany w procesach produkcyjnych tworzyw sztucznych. Nie stanowi jednak składnika spożywczej folii aluminiowej. Przepraszamy za błąd i dziękujemy czytelnikowi prof. Salami za zwrócenie uwagi w komentarzu. Folię aluminiową bez…

Według Epilepsy Foundation, epilepsja (zwana również padaczką lub chorobą św. Walentego), jest czwartym najczęściej występującym zaburzeniem neurologicznym na świecie. Dotyka ludzi w każdym wieku i na każdej szerokości geograficznej. 65 mln osób na całym świecie cierpi obecnie na epilepsję. Szacuje się, że w Polsce problem ten dotyczy ok. 400 tys. ludzi. Rocznie diagnozuje się ją…

Szacuje się, że 10 mln Polaków nosi okulary korekcyjne, a 1 mln szkła kontaktowe. Problemy ze wzrokiem – niezwykle przecież istotnym zmysłem – nasilają się po 40-stce, zmuszając nas do wizyty u okulisty. Niestety okulary i soczewki to konieczność, która znacznie obciąża nasz budżet. Ponadto wielu użytkowników nigdy nie przyzwyczaja się do ich noszenia. Ale…

Istnieją badania sugerujące, że kobiety które przyjmują często – dwa dni w tygodniu lub częściej –  ibuprofen lub paracetamol, są bardziej narażone na utratę słuchu. Raport z 2012 roku, przedstawiony przez Brigham and Woman`s Hospital wykazał, że im więcej przyjmowanych leków bez recepty, tym większe jest ryzyko ogłuchnięcia. Ten sam zespół badaczy w 2010 r….

Co to jest podwyższona homocysteina? Homecysteina to aminokwas, powstający wskutek trawienia białka. W wysokich stężeniach może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Uważa się, że jej podwyższony poziom, przyczynia się do powstawania złogów miażdżycowych. Dzieje się to poprzez uszkodzenie ścian tętnic. Wpływa również na płytki krwi, zwiększając ryzyko powstawania skrzepów. Nie udało się jeszcze…

Oczywiście, że tak. Przesada i tu, jak w każdym innym temacie, jest po prostu niewskazana. Bycie świadomym – a jesteśmy coraz bardziej świadomi – co należy jeść i co robić, by cieszyć się zdrowiem, jest zawsze na miejscu. Pytanie brzmi jednak, co dzieje się wtedy, gdy poszukiwanie wiedzy na temat szkodliwość jednych produktów (czy nawyków), wypiera…

Kiedy mówimy o jedzeniu które może nam zaszkodzić, zwykle myślimy o chipsach, czy gazowanych napojach. Innymi słowy o produktach, które mają w swoim składzie całą masę brzmiących groźnie – i mało apetycznie – skrótów i nazw. I słusznie. Jednak pozory mogą mylić. O ile to, co wydaje się niezdrowym, zwykle takim jest, o tyle zdrowe…

Naukowcy mają nadzieję, że znaleźli lek który powstrzyma rozwój wszystkich neurodegeneracyjnych chorób mózgu – w tym demencję. W 2013 roku świat obiegła wiadomość, że Zespół ds. Badań Medycznych w Wielkiej Brytanii po raz pierwszy zatrzymał proces umierania komórek mózgu. Test ten został przeprowadzony na zwierzętach. Zastosowany związek nie był jednak odpowiedni dla ludzi, ponieważ powodował…

Hiperhydroza, czyli nadpotliwość to dolegliwość, która potrafi przysporzyć wielu przykrości. Nadmierne pocenie pojawia się nie tylko podczas zwiększonego wysiłku fizycznego i upałów, ale i w chwilach stresu lub pobudzenia. Cierpi na tym zwykle życie towarzyskie (a nierzadko i zawodowe), ponieważ zmagający się nadpotliwością wstydząc się objawów swojej dolegliwości, unika spotkań z innymi. Ponieważ nadchodzą (w…

1 6 7 8 9 10 16