Większość z nas słyszała o tym, że antyoksydanty chronią nas przed uszkodzeniami, jakie wywołują wolne rodniki. Jeśli w naszym organizmie poziom wolnych rodników znacznie przewyższa poziom antyoksydantów (np. z powodu niewłaściwej diety), układ odpornościowy ma problemy z wydolnością, a procesy starzenia zachodzą szybciej. Wiedza na temat tego, jak ochronić się przed działaniem wolnych rodników wydaje…

Bakteria Helicobacter pylori (H. pylori, Hp) znana jest od przynajmniej 2000 lat. Nazywana się również najbardziej skutecznym patogenem w historii ludzkości. Spora część z nas żyje z nią, nawet o tym nie wiedząc. Czym jest Helicobater pylori? Hp to bakteria, charakteryzująca się heliakalnym (spiralnym) kształtem. Powoduje przewlekłe zakażenie żołądka i dwunastnicy. Wytwarza cytotoksynę, która osadzając…

Stosowanie pestek dyni w kuchni staje się coraz popularniejsze. Nadają nie tylko ciekawego smaku potrawom, ale posiadają też wiele prozdrowotnych właściwości, m.in.: regulowanie poziomu cukru, poprawę jakości snu czy zdrowia serca. Skąd się wzięły pestki dyni? Pestki dyni pochodzą oczywiście z dyni. Ale skąd wiemy, że zamiast do kosza, warto wrzucić je na talerz? Nasiona…

Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) niedobór jodu to obecnie najpowszechniejszy (i możliwy do uniknięcia), powód upośledzenia rozwoju poznawczego u dzieci. Amerykańskie badanie National Nutritional Examination wykazało, że poziom jodu spadł w ciągu ostatnich 30 lat o 50%. W badaniu klinicznym przeprowadzonym przez specjalistę od tarczycy, endokrynologa dr. Davida Brownsteina, ponad 96% pacjentów z przebadanych 5000,…

W 2010 roku, dr Susan Reverby z Wellesley College w Massachusetts, odkryła szczegóły dotyczące straszliwego eksperymentu z lat 40. XX wieku. Informacje te wypłynęły jednak po śmierci jednego z głównych naukowców badania, Johna Charlesa Cutlera. Zostawił on po sobie wiele dokumentów, w których opisane są detale okrutnego eksperymentu. Eksperyment ten przeprowadzony został w Gwatemali i…

Nudności to nieprzyjemny stan, który powodowany może być wieloma czynnikami – zarówno fizycznej, jak i psychologicznej natury. Jak w przypadku wielu (zwykle nieprzyjemnych) dolegliwości, one również stanowią mechanizm obronny organizmu. Czym są nudności i skąd się biorą? Nudności to odczuwanie przymusu zwymiotowania, który pojawia się kiedy mózg otrzymuje informację o zagrożeniu, np.: pokarmowej blokadzie w…

Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników. I słusznie, bowiem lista jego prozdrowotnych właściwości jest bardzo ciekawa. Na przestrzeni życia nasza kondycja i stan zdrowia zmieniają się, czasami z niezależnych od nas powodów, czasami jednak z powodu zaniedbania. Zdrowa i zbilansowana dieta, w towarzystwie soku z selera, jest tym co wspomoże proces stawania…

Szacuje się, że w Polsce każdego roku dochodzi do ok. 40 000 poronień. Do 12. tygodnia ciąży przeżyje je 10-20% kobiet – często bez świadomości, że były w ciąży. Taki scenariusz dotyczy prawdopodobnie aż 50% ciąż. Choć zjawisko to jest bardzo powszechne, wciąż stanowi temat tabu. Częstość jego występowania, nie zmniejsza trudności tego przeżycia. Rodzice…

W ciągu ostatnich 50 lat w diecie współczesnego człowieka nastąpiły ogromne zmiany. Z ich powodu pojawiło się znaczące zagrożenie naszego zdrowia, widoczne wyraźnie w statystykach chorób. Przyczyn należy szukać w odejściu od tradycyjnej diety, w przeważającej ilości składającej się z gotowanych warzyw i owoców. Dieta tradycyjna pozwalała utrzymać korzystny alkaliczny (zasadowy) odczyn naszych tkanek i…

Według amerykańskiego National Ambulatory Medical Care Survey, od 1987 roku liczba zdiagnozowanych przypadków depresji wzrosła o 450%. Wśród wielu przyczyn i skutków tej choroby, znajduje się między innymi zaburzenie poziomu serotoniny. To uwalniany w podwzgórzu hormon, który przekazuje informacje między komórkami mózgowymi. Reguluje pracę układu pokarmowego, ciśnienie krwi czy miesiączkę, relaksuje i działa przeciwdepresyjnie. Na…

1 2 3 4 5 45