Szałwia libańska, zwana również gojnikiem lub herbatą górską, to skarbnica prozdrowotnych składników mineralnych. Od dawna – a nawet od wieków – cieszy się popularnością na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Dziś zyskuje również na popularności w Polsce. Znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych, szałwia libańska stała się ważnym składnikiem medycyny ludowej. Cała prawda W gojniku…

Kontrolowane i ukierunkowane oddychanie odgrywa ważną rolę w wielu istniejących metodach uspokajających – np. medytacji i jodze. Chyba każdy z nas bierze też długi i głęboki wdech – niemalże instynktownie – gdy chce się uspokoić i skoncentrować. Szczególnie w sytuacjach stresujących. Jest jasnym, że sposób w jaki oddychamy – szybko czy wolno, płytko czy głęboko…

Fasola nerkowata swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu, ze względu na kształt i kolor, do nerek. Produkowana i spożywana na całym świecie, stanowi dodatek do wielu pysznych potraw. Nierzadko również, gra w nich główną rolę. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej w: złożone węglowodany, minerały, białka i witaminy, łączona jest ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia raka, chorób serca…

O tężyczce mówi się niestety rzadko, choć dotyczy ona sporej części społeczeństwa. Uważa się, że najczęściej jej ofiarami padają młodzi, aktywni i zestresowani ludzie. Niestety jest ona wciąż bagatelizowana, a sami lekarze wiedzą o niej niewiele. Schorzenie to zostało zdiagnozowane pierwszy raz w latach 60. Pierwsza praca doktorska na temat tężyczki została napisana w Polsce…

Brytyjska Narodowa Służba Zdrowa (NHS) ostrzega przed zdrowotnymi konsekwencjami nieprawidłowego przechowywania, ugotowanego ryżu. Najbardziej narażeni na ryzyko zatrucia są ci, którzy lubują się w zamawianej na wynos chińszczyźnie. Bóle żołądka i biegunki u osób które mają wrażliwy żołądek, mogą być spowodowane działaniem bakterii. O jakich bakteriach mowa? Zamawiane przez nas dania, w momencie dostarczenia, są…

Jeżeli tłuszcz w wątrobie stanowi 5-10% jej wagi, możemy mówić o stanie chorobowym. Wyróżniamy dwa główne typy chorób wątroby: alkoholowa i niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby. Istnieje również stan zwany ostrym stłuszczeniem wątroby, który dotyka kobiet w ciąży. Jest to rzadkie schorzenie, występujące gdy w wątrobie ciężarnej kobiety powstaje tłuszcz. Wątroba jest jednym z najciężej pracujących organów. Działa niestrudzenie…

Chlorella jest słodkowodnym glonem o wyjątkowych wartościach odżywczych. Jest dobrą opcją dla wszystkich, którzy szukają naturalnego suplementu. Ten niezwykły glon nie tylko dodaje energii i wspomaga utratę tłuszczu, ale też pomaga oczyszczać organizm z ciężkich metali, takich jak ołów i rtęć. Pochodząca z Japonii i Tajwanu roślina, to prawdziwy superfood. Bogata jest w takie składniki…

Według ostatniego raportu WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) na świecie ponad 422 mln ludzie choruje na cukrzycę. W Polsce jest 2 mln 700 diabetyków. Rozróżniamy dwa rodzaje cukrzycy, jednak to ta typu I jest groźniejsza. W jej przebiegu komórki produkujące insulinę, ulegają uszkodzeniu w sposób który odbiera trzustce – nieodwracalnie – zdolność do produkcji insuliny. Tak…

Naukowcy sugerują, że sposób żywienia i styl życia obowiązujące we współczesnym świecie, mogą być klasyfikowane jako nowe czynniki ryzyka dla chorób serca. Głównymi składnikami są: wiek, palenie tytoniu, wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie krwi, brak aktywności fizycznej, otyłość, cukrzyca. „Nasze badania pokazują, że Tsimane – rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej – mają najniższy wskaźnik zachorowalności na miażdżycę, spośród…

Leczenie za pomocą pijawek – hirudoterapia (łac. hirudo – pijawka) jest jedną z najstarszych metod leczenia. Towarzyszy człowiekowi niemal od początków cywilizacji. Już starożytne egipskie malowidła datowane na 1550–1292 p.n.e. przedstawiały te zabiegi. Autorem pierwszych pisanych źródeł dotyczących medycznego stosowania pijawek jest Nikander (II wiek p.n.e.). Od I wieku n.e. zaczęło pojawiać się więcej źródeł wiedzy na temat tej metody….

1 27 28 29 30 31 36