Przez stulecia ocet używany był do różnych celów w gospodarstwie domowym. Najbardziej popularnym jeśli chodzi o kwestie prozdrowotne, jest ocet jabłkowy. Uważa się, że przynosi wiele korzyści, a niektóre z nich zostały poparte badaniami – np. zmniejszenie masy ciała, obniżenie poziomu cukru we krwi i poprawa w obszarze symptomów cukrzycy. Co potrafi ocet jabłkowy? Jakie…

Chrapanie (bezdech nocny) to nie tylko głośne oddychanie. Może pogorszyć się w miarę starzenia oraz prowadzić do niepełnego i niespokojnego snu – zarówno dla osoby chrapiącej jak i jej towarzyszącej. Dane dotyczące bezdechów na świecie są różne. W zależności od źródła podaje się, że problem ten dotyka od 2 do 5,7% kobiet i od 4…

Nadmierne zmęczenie, starzenie się czy alergia – ciemne podkowy pod oczami pojawiły się choć raz na twarzy większości z nas. Choć nie są niebezpieczne dla zdrowia, bywają zmarwieniem choćby ze względów estetycznych. Czy wiemy dlaczego tak naprawdę powstają cienie pod oczami i czy można zrobić coś, by zredukować ich powstawanie? Cienka skóra i kolor krwi Przyczyny…

Moja życiowa przygoda z Akupresurą Było to 24 lata temu. Będąc w drugim miesiącu odmiennego stanu udałam się wraz z mężem do znajomego nam jeszcze ze szkoły średniej, młodego wtedy lekarza w celu sprawdzenia receptorów stóp. Wiedziałam, że oprócz ukończonych studiów lekarskich posiadał on też umiejętności w zakresie medycyny naturalnej – akupunktury i akupresury. Do…

Pionierką badań nad kwasami Omega-3 i olejem lnianym jest niemiecka uczona – siedmiokrotnie nominowana do Nobla – biochemik, dr Johanna Budwig. Jej odkrycia pomogły już dziesiątkom tysięcy chorych ludzi na całym świecie, nawet tym, których choroba została uznana za śmiertelną. Nowotwory, miażdżyca, choroba Alzheimera, alergia, dermatozy, depresja i wiele, wiele innych. Osoby cierpiące na wszystkie…

Nasiona chia należą do najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Są naładowane substancjami odżywczymi, które mogą przynieść wiele korzyści dla naszego mózgu i ciała. Prozdrowotne właściwości nasion chia Oto lista potwierdzonych badaniami faktów, dotyczących spożywania nasion chia. Nasiona chia dostarczają ogromną ilość składników odżywczych, przy niewielkiej wartości kalorycznej Chia to maleńkie czarne nasiona pochodzące z Salvia…

Nowe badania pokazują, że „pochłanianie” jedzenia może wymusić nie tylko rozluźnienie paska. Doprowadzić może ostatecznie do jednego z trzech najgroźniejszych stanów kardiometabolicznych: choroby serca, cukrzycy lub udaru. Ponadto, szybkie jedzenie prowadzi do rozwoju wymienionych przez Medical News Today, czynników ryzyka: wysokiego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu trójglicerydów, wysokiego poziom cukru we krwi na czczo, niskiego poziomu…

Nowy rok warto jest zacząć z dobrym smakiem. Najlepiej słonecznym smakiem mango, które jest nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Co daje nam mango? Jakie korzyści zdrowotne przynosi ten pyszny owoc? Zapobiega nowotworom Badania wykazały, że związki przeciwutelniające w owocach mango mogą chronić nas przed: rakiem okrężnicy, sutka, białaczką i rakiem prostaty. Wśród związków…

Rok 2017 niemal za nami. Przez ten czas wiele dowiedzieliśmy się na temat zdrowia i sposobów dbania o nie. A co w minionym roku spędzało nam sen z powiek przede wszystkim? Okazuje się, że najbardziej zajmowała nas czkawka i sposoby na jej powstrzymanie. Na drugim miejscu plasowało się chrapanie i związane z nim niedogodności. Zagadnienie…

Suszone śliwki na przestrzeni ostatnich dwóch dekad zyskały na popularności. 40% śliwek prosto ze słonecznej Kalifornii trafia do Europy, a sprzedaż ta wzrosła w ostatnich latach nawet o 37%. Jak donosi Fresh Plaza: Trend odchodzi od tradycyjnych domowych wypieków i śniadań, w kierunku uznawania suszonych śliwek za zdrowe przekąski i uniwersalne składniki domowej kuchni. Kucharze…

1 26 27 28 29 30 48