Choć magnez jest niezbędnym składnikiem odżywczym, w naszej diecie często go brakuje. Zalecane dzienne spożycie magnezu dla osoby dorosłej to między 320 a 420 mg dziennie, podczas gdy przeciętny człowiek przyjmuje go zaledwie 250 mg. Nasi przodkowie mogli uzupełnić poziom magnezu choćby poprzez kąpiel w oceanie, my jednak nie mamy tyle szczęścia. Dziś woda pozbawiana…

W hotelu Złoty Las odbyły się styczniowe Warsztaty Zdrowotne. Była to już ich XIII edycja. Mieliśmy już okazję gościć sympatyków Doktora Pokrywki z całej Polski i różnych krajów Europy. Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy i zapraszamy na kolejne edycje! Najbliższe warsztaty obędą się w dniach 24-26 lutego 2017 r. Więcej informacji na stronie Warsztatów.

Akrylamid (akryloamid) to organiczny związek chemiczny, wykorzystywany w produkcji tworzyw sztucznych, farb, lakierów, klejów czy zapraw murarskich. W badaniach na zwierzętach wykazano, że ma działanie neurotoksyczne, genotoksyczne i rakotwórcze. Z tego powodu już w 1994 roku został wpisany na listę substancji o prawdopodobnym działaniu rakotwórczym u ludzi. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że w…

Według najnowszych badań średnio co piąty Polak cierpi na problem Zespołu Metabolicznego. Termin ten używany jest do opisania zespołu objawów, które mogą wskazywać na zwiększone ryzyko chorób serca, cukrzycy, udaru mózgu i innych chorób przewlekłych. Należą do nich: zbyt duży obwód w pasie (otyłość brzuszna), wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi, niski poziom…

Jeśli sądzicie, że temat superodpornych bakterii to nadal teoretyczny problem z którym dopiero w przyszłości będziemy musieli się zmierzyć, czytajcie dalej. Lekarze z Nevady donoszą, że w mieszkająca w Reno kobieta zmarła we wrześniu w wyniku nieuleczalnej infekcji. Testy wykazały, że superbakteria która zaatakowała jej organizm była w stanie odeprzeć 26 różnych antybiotyków. „Próbowaliśmy na…

“Praktycznie zero”. To realistyczne szanse na to, że organizacjom związanym ze zdrowiem publicznym uda się w najbliższej przyszłości zahamować epidemie otyłości i cukrzycy, przynajmniej według Margaret Chan, dyrektorki generalnej Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). „Prawdopodobieństwo, że obecna, zła sytuacja nie stanie się gorsza jest praktycznie zerowe”, powiedziała Chan podczas dorocznego spotkania National Academy of Medicine w…

Czy fruktoza, cukier powszechnie występujący w naszej diecie, wpływa na mózg? Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) postanowili przyjrzeć się sprawie. Zwrócili uwagę na to, że wiele chorób powiązanych jest ze zmianami genetycznymi w mózgu. Niestety, według kalifornijskich naukowców, fruktoza może uszkadzać setki z tych genów. Pocieszeniem zdaje się być przypuszczenie, iż kwas…

Apteki w Polsce prowadzą nieustanny bój o klienta. Konflikt dotyczy jednak nie tylko tego, którą z aptek wybierze klient. Coraz częściej najważniejszą kwestią jest zwiększenie sprzedaży. Sieci apteczne to wielki biznes, którego głównym zadaniem jest przynoszenie zysku. Jednym z poważniejszych wobec niego zarzutów jest przedmiotowe podejście do klienta. Zamiast osoby potrzebującej pomocy (a także fachowego,…

Z powodu swojej rosnącej popularności, medytacja uważności (obecności) i joga wzbudzają zainteresowanie wśród naukowców. Przeprowadzane przez nich badania pokazują, że praktyki te wpływają pozytywnie zarówno na sferę psychologiczną jak i fizyczną człowieka. Efekty są podobne do tych osiąganych przy praktykowaniu tai chi czy qi gong. Wnikliwe analizy setek badań dotyczących medytacji i jogi sugerują, że…

Dociera do nas coraz więcej informacji o tym, iż suplementowanie kwasów omega-3 pomaga zapobiegać chorobom przewlekłym. Badacze zgromadzili ponad 35 000 kobiet, wszystkie po okresie menopauzy i nie mające w rodzinie przypadków raka piersi. Każdą z nich poproszono o wypełnienie 24-stronicowego kwestionariusza, dotyczącego suplementowania. Okazało się, że regularne stosowanie olejów rybnych – bogatych w EPA…

1 20 21 22 23 24 26