Brain zaps opisywane są jako jedne z najbardziej dokuczliwych objawów odstawienia niektórych leków przeciwdepresyjnych i przeciwlękowych. Odczucia te określane są jako nagłe „zaskoki”, wstrząsy i elektryczne wyładowania w mózgu. Według analizy New York Times, lęk przed efektami odstawienia sprawia, że miliony ludzi każdego roku nie decydują się na wyciszenie ich stosowania (oczywiście pod opieką lekarza!),…

Zespół policystycznych jajników (PCOS) jest jednym z najczęściej występujących zaburzeń hormonalnych u kobiet. Wiązany jest z niepłodnością, a poza fizycznymi objawami skutkować może również poważnymi zaburzeniami emocjonalnymi. Aż 72% kobiet z PCOS doświadcza niepłodności (problem ten dotyczy 16% kobiet niecierpiących na to schorzenie). Wiąże się on również ze zwiększonym ryzykiem rozwoju: cukrzycy typu 2, zaburzeń…

Nietolerancja pokarmowa jest niepożądaną, nieimmunologiczną reakcją, zachodząca po spożyciu określonego produktu. W przeciwieństwie do niektórych alergii, nie zagraża życiu. Jednak problem ten jest coraz bardziej powszechny. Szacuje się, że nawet 20% populacji może cierpieć na nietolerancję pokarmową. Sprawę utrudnia fakt, że jest ona trudna do zdiagnozowania, ze względu na szeroki wachlarz objawów. Czy jest nietolerancja…

Jak twierdzi dr Paul Kelley z Oxford University, godziny w których rozpoczynamy pracę i szkolne zajęcia, są niezgodne z naturalnym zegarem biologicznym człowieka. Uważa, że stoimy przed koniecznością dokonania wielkiej, społecznej zmiany. Aktywność zawodowa między 9.00 a 17.00, jest całkowicie niezsynchronizowana z rytmem okołodobowym osób dorosłych, które nie ukończyły 55. roku życia. Skutkuje to obniżeniem…

Jak wykazują badania, witamina B5 odgrywa wiele ważnych ról w organizmie. Wśród najważniejszych wymienia się: przekształcanie składników odżywczych z pożywienia w energię, równoważenie poziomu cukru we krwi, obniżenie poziomu „złego” cholesterolu, obniżenie ciśnienia krwi, zapobieganie uszkodzeniom nerwów oraz niewydolności serca. A to dopiero początek. Czym jest witamina B5? Witamina B5 – kwas pantotenowy – to…

Ashwagandha/witania ospała, znana jest medycynie ajurwedyjskiej od ponad 2500 lat. W Indiach stosowana była tradycyjnie w celu wzmacniania układu odpornościowego po chorobie. To najbardziej znane i powszechnie stosowane zioło adaptogenne. Wykazuje właściwości: neuroprotekcyjne, przeciwlękowe, antydepresyjne, przeciwzapalne i modulujące na tarczycę. Pomaga organizmowi utrzymać homeostazę, nawet w chwilach psychicznego lub fizycznego stresu. Posiada również silne właściwości…

W Polsce autyzm diagnozuje się u 1 na 100 dzieci. Szacuje się, że obecnie ok. 340 tysięcy osób zmaga się z tym neurorozwojowym zaburzeniem. Mimo coraz częstszych diagnoz, wciąż znaczna jego część owiana jest tajemnicą. Choć zaburzenie to dotyczy przede wszystkim mózgu, badania z ostatnich lat wskazują na powiązania również z innymi systemami. Zaobserwowano na…

Nieprawidłowe odżywianie się, przewlekły stres, toksyny i zaburzenie równowagi bakteryjnej – wszystko to przyczynia się do upowszechnienia problemu, jakim jest zespół nieszczelnego (cieknącego) jelita. Choć medycyna konwencjonalna dopiero od niedawna przygląda się tej dolegliwości, w literaturze od ponad 100 lat pojawiają się wzmianki na jej temat. Zupełnie niedawno stan ten określony został jako ostrzeżenie dla…

Leptyna – zwana również hormonem sytości lub głodu – produkowana jest przez komórki tłuszczowe. Jej działanie odbywa się poprzez receptory leptynowe, które znajdują się w podwzgórzu. Zadaniem leptyny jest poinformować mózg, że zgromadziliśmy już odpowiednią ilość tłuszczu, nie musimy już jeść i możemy spalać kalorie w normalnym tempie. Związana jest z płodnością, odpornością, funkcjonowaniem mózgu…

Niedobór miedzi może zaszkodzić całemu naszemu ciału. Ten mikroelement ma bowiem znaczenie dla zdrowia kości i nerwów, jest istotna w procesie produkcji hemoglobiny czerwonych krwinek, a także dla prawidłowego wykorzystania żelaza i tlenu we krwi. Dzięki obecności miedzi możliwy jest prawidłowy metabolizm, a także wzrost i naprawa ciała. To niezbędne dla przeprowadzenia wielu reakcji enzymatycznych…

1 2 3 4 36