Jeżeli tłuszcz w wątrobie stanowi 5-10% jej wagi, możemy mówić o stanie chorobowym. Wyróżniamy dwa główne typy chorób wątroby: alkoholowa i niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby. Istnieje również stan zwany ostrym stłuszczeniem wątroby, który dotyka kobiet w ciąży. Jest to rzadkie schorzenie, występujące gdy w wątrobie ciężarnej kobiety powstaje tłuszcz. Wątroba jest jednym z najciężej pracujących organów. Działa niestrudzenie…

Chlorella jest słodkowodnym glonem o wyjątkowych wartościach odżywczych. Jest dobrą opcją dla wszystkich, którzy szukają naturalnego suplementu. Ten niezwykły glon nie tylko dodaje energii i wspomaga utratę tłuszczu, ale też pomaga oczyszczać organizm z ciężkich metali, takich jak ołów i rtęć. Pochodząca z Japonii i Tajwanu roślina, to prawdziwy superfood. Bogata jest w takie składniki…

Według ostatniego raportu WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) na świecie ponad 422 mln ludzie choruje na cukrzycę. W Polsce jest 2 mln 700 diabetyków. Rozróżniamy dwa rodzaje cukrzycy, jednak to ta typu I jest groźniejsza. W jej przebiegu komórki produkujące insulinę, ulegają uszkodzeniu w sposób który odbiera trzustce – nieodwracalnie – zdolność do produkcji insuliny. Tak…

Naukowcy sugerują, że sposób żywienia i styl życia obowiązujące we współczesnym świecie, mogą być klasyfikowane jako nowe czynniki ryzyka dla chorób serca. Głównymi składnikami są: wiek, palenie tytoniu, wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie krwi, brak aktywności fizycznej, otyłość, cukrzyca. „Nasze badania pokazują, że Tsimane – rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej – mają najniższy wskaźnik zachorowalności na miażdżycę, spośród…

Leczenie za pomocą pijawek – hirudoterapia (łac. hirudo – pijawka) jest jedną z najstarszych metod leczenia. Towarzyszy człowiekowi niemal od początków cywilizacji. Już starożytne egipskie malowidła datowane na 1550–1292 p.n.e. przedstawiały te zabiegi. Autorem pierwszych pisanych źródeł dotyczących medycznego stosowania pijawek jest Nikander (II wiek p.n.e.). Od I wieku n.e. zaczęło pojawiać się więcej źródeł wiedzy na temat tej metody….

O bajkalinie pisaliśmy już wielokrotnie (np. tutaj i tutaj) ale dla tych, którzy nie mieli okazji przeczytać poprzednich tekstów szybkie przypomnienie: Bajkaleina jest flawonem – rodzajem polifenolowego flawanoidu – pozyskiwanego z korzeni Tarczycy bajkalskiej i Tarczycy bocznokwiatowej. Obie mają wiele zdrowotnych korzyści. Bajkalina jest glikozydem flawonoidowym, glukuronidem bajkaleiny. Powstaje poprzez wiązanie kwasu glukuronowego z bajkaleiną….

Bakterie żyjące w naszych jelitach potrafią znacznie więcej, niż tylko wspierać proces trawienia i metabolizm. Niezliczone badania naukowe pokazują, że bakterie te są integralną częścią zdrowia i dobrego samopoczucia. Mogą również pozytywnie wpływać na aktywność setek genów i układu odpornościowego. Przyjazne bakterie, które utrzymują się w naszym przewodzie pokarmowym to probiotyki. Prebiotyki są składnikami pożywienia…

Skąd pomysł na leczniczy dotyk? Ślady początków refleksoterapii sięgają czasów starożytnych. Dowodem ma być egipski wizerunek z grobowca lekarzy w Ankhmahor w Sakkarze. Przedstawia on mężczyzn, którzy poddają się zabiegowi masażu stóp. Obraz opatrzony jest opisem, który zdaje się być dialogiem pomiędzy mężczyznami: – Nie czyń mi krzywdy. – Będę działał tak, abyś mnie chwalił. 5000…

Wzdęcia są często spotykaną i dokuczliwą przypadłością. Określanie powodu ich występowania nie zawsze jest proste. Nierzadko wyniki przeprowadzanych badań, nie dają jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, co może być nie tak. Czasami nie dają jej wcale. Ponadto niektóre z osób cierpiących z powodu wzdęć doświadczają arytmii serca – gdy wzdęcia się nasilają, serce „wali jak szalone”….

Zioła, przyprawy, warzywa i owoce są źródłem wielu fitochemikaliów (są to aktywne składniki roślin, działające np. jak hormony lub stymulująco na enzymy), które mają właściwości antyoksydacyjne i zmniejszają stany zapalne. Naukowcy wciąż próbują dowiedzieć się, jak dokładnie działają te substancje oraz jaka ich ilość jest optymalna dla zdrowia. Wyniki typowych badań randomizowanych są raczej rozczarowujące….

1 2 3 4 8