W przeprowadzonym niedawno badaniu odkryto, że istnieje związek pomiędzy ilością sodu w niektórych lekarstwach, a ryzykiem wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych (w tym nadciśnienia i udaru mózgu). Okazało się bowiem, że mimo stosowania leków zgodnie z wytycznymi, niektóre z nich mogą powodować wyższe, niż zalecane maksimum, stężenie sodu. Artykuł opublikowany w British Medical Journal wskazuje, jak wiele…

Kiełki warzyw nie były uważane za warte włączenia do diety, aż do końcówki lat 90. ubiegłego wieku. W 1997 roku, w New York Times pojawił się artykuł, który zwrócił oczy świata w ich kierunku. W konsekwencji doprowadził on do globalnego deficytu brokułów, ponieważ powstały rozmach popytu był bezprecedensowy. Choć mogą być trudniej dostępne niż (po…

Około 2010 roku współpracująca ze Stvetomirem Markovicem badaczka, zgodziła się ofiarować próbkę swojej (zdrowej) krwi, by wykorzystać ją w badaniach związku układu odpornościowego i raka. Podczas poprzednich badań jej krwi, komórki odpornościowe działały normalnie. Ale potem coś się zmieniło i nikt nie wiedział dlaczego. Myśleliśmy, że nasze testy nie działają – wspomina Markovic, hematolog i…

Biała herbata powstaje z pąków i młodych listków herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Zbierane są wczesną wiosną, jeszcze zanim w pełni się otworzą. Na tym etapie pokryte są jeszcze drobnym, białymi włoskami. To im właśnie napar zawdzięcza swoją nazwę. Biała, zielona i czarna herbata wytwarzane są z tego samego gatunku roślin. Poddaje się je jednak różnym…

Każdy kto boryka się z migreną wie, jak uciążliwym jest ona schorzeniem. To nie zwykły ból głowy, a neurologiczne schorzenie o wieloczynnikowym podłożu, któremu towarzyszy szeroki zespół objawów. Większość przewlekłe chorujących migreników próbuje wielu metod walki z bólem, często niestety bezskutecznie. W 2010 roku zatwierdzony został nowy sposób leczenia migren – botoks. Metoda ta stosowana…

Kwas foliowy (od łacińskiego folium, czyli „liść”) – znany również jako witamina B9 – należy do rodziny rozpuszczalnych w wodzie witamin. W naszym ciele przechowywana jest w wątrobie. Organizm wykorzystuje codziennie potrzebną do funkcjonowania ilość, a pozostała nadwyżka zostaje wydalona. Wśród zdrowotnych korzyści, wynikających ze stosowania kwasu foliowego wymienia się zapobieganie: zaburzeniom pracy serca, udarom,…

Zanieczyszczenie powietrza jest poważnym wyzwaniem dla naszego zdrowia. Co gorsze, to problem podróżujący między miastami, krajami i kontynentami. To problem ogólnoświatowy, któremu należy zaradzić przy pomocy rozwiązań na światową skalę. Za sprawą inicjatywy The Lancet, the Global Alliance on Health and Pollution oraz Icahn School of Medicine w Mount Sinai powstała Komisja ds. Zanieczyszczeń i…

Czy doświadczanie pozytywnych emocji może poprawić zdrowie i zmniejszyć ryzyko zachorowania? Według ostatnich badań – tak! Niektóre emocje bowiem mogą obniżać stan zapalny, a co za tym idzie poziom choroby. Płonące szczęście Wcześniejsze badania dowiodły już, że istnieje związek pomiędzy pozytywnymi emocjami, poziomem szczęścia i poziomem stanu zapalnego w organizmie. Jedno małe badanie opublikowane na…

Mizuna to warzywo z rodziny Brassica, spokrewnione z takimi roślinami jak brokuły, gorczyca czy kapusta. Znana jest pod wieloma nazwami, m.in.: musztarda japońska, kapusta japońska czy japońska zieleń, Jest stałym składnikiem kuchni japońskiej, ale zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Świetnie nadaje się do sałatek, jako dodatek do makaronów czy pizzy, a także marynowana…

W Polsce na cukrzycę typu 2 choruje ponad 2 mln osób. Dziś wiemy, że dieta bogata w cukier i białko zwierzęce w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej, to dwa typowe aspekty zachodniego stylu życia, mogące prowadzić do tej choroby. Istnieją jednak mniej znane czynniki ryzyka, których z pewnością nie należy lekceważyć. W dzisiejszych czasach jesteśmy…

1 2 3 4 25