W przełomowym badaniu naukowcy odkryli, że regularne picie herbaty może znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia Alzheimera. Ale nie tylko to. Wykorzystywanie herbaty w leczeniu tej choroby, może powstrzymać jej rozwój. To nie żart. Zgodnie z tym co mówią wyniki badania, które w tym roku (2017) przeprowadzono na National University of Singapore, popijanie herbaty może pomóc w…

Szałwia libańska, zwana również gojnikiem lub herbatą górską, to skarbnica prozdrowotnych składników mineralnych. Od dawna – a nawet od wieków – cieszy się popularnością na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Dziś zyskuje również na popularności w Polsce. Znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych, szałwia libańska stała się ważnym składnikiem medycyny ludowej. Cała prawda W gojniku…

Kontrolowane i ukierunkowane oddychanie odgrywa ważną rolę w wielu istniejących metodach uspokajających – np. medytacji i jodze. Chyba każdy z nas bierze też długi i głęboki wdech – niemalże instynktownie – gdy chce się uspokoić i skoncentrować. Szczególnie w sytuacjach stresujących. Jest jasnym, że sposób w jaki oddychamy – szybko czy wolno, płytko czy głęboko…

Fasola nerkowata swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu, ze względu na kształt i kolor, do nerek. Produkowana i spożywana na całym świecie, stanowi dodatek do wielu pysznych potraw. Nierzadko również, gra w nich główną rolę. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej w: złożone węglowodany, minerały, białka i witaminy, łączona jest ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia raka, chorób serca…

O tężyczce mówi się niestety rzadko, choć dotyczy ona sporej części społeczeństwa. Uważa się, że najczęściej jej ofiarami padają młodzi, aktywni i zestresowani ludzie. Niestety jest ona wciąż bagatelizowana, a sami lekarze wiedzą o niej niewiele. Schorzenie to zostało zdiagnozowane pierwszy raz w latach 60. Pierwsza praca doktorska na temat tężyczki została napisana w Polsce…

Brytyjska Narodowa Służba Zdrowa (NHS) ostrzega przed zdrowotnymi konsekwencjami nieprawidłowego przechowywania, ugotowanego ryżu. Najbardziej narażeni na ryzyko zatrucia są ci, którzy lubują się w zamawianej na wynos chińszczyźnie. Bóle żołądka i biegunki u osób które mają wrażliwy żołądek, mogą być spowodowane działaniem bakterii. O jakich bakteriach mowa? Zamawiane przez nas dania, w momencie dostarczenia, są…

Jeżeli tłuszcz w wątrobie stanowi 5-10% jej wagi, możemy mówić o stanie chorobowym. Wyróżniamy dwa główne typy chorób wątroby: alkoholowa i niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby. Istnieje również stan zwany ostrym stłuszczeniem wątroby, który dotyka kobiet w ciąży. Jest to rzadkie schorzenie, występujące gdy w wątrobie ciężarnej kobiety powstaje tłuszcz. Wątroba jest jednym z najciężej pracujących organów. Działa niestrudzenie…

Chlorella jest słodkowodnym glonem o wyjątkowych wartościach odżywczych. Jest dobrą opcją dla wszystkich, którzy szukają naturalnego suplementu. Ten niezwykły glon nie tylko dodaje energii i wspomaga utratę tłuszczu, ale też pomaga oczyszczać organizm z ciężkich metali, takich jak ołów i rtęć. Pochodząca z Japonii i Tajwanu roślina, to prawdziwy superfood. Bogata jest w takie składniki…

Według ostatniego raportu WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) na świecie ponad 422 mln ludzie choruje na cukrzycę. W Polsce jest 2 mln 700 diabetyków. Rozróżniamy dwa rodzaje cukrzycy, jednak to ta typu I jest groźniejsza. W jej przebiegu komórki produkujące insulinę, ulegają uszkodzeniu w sposób który odbiera trzustce – nieodwracalnie – zdolność do produkcji insuliny. Tak…

Naukowcy sugerują, że sposób żywienia i styl życia obowiązujące we współczesnym świecie, mogą być klasyfikowane jako nowe czynniki ryzyka dla chorób serca. Głównymi składnikami są: wiek, palenie tytoniu, wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie krwi, brak aktywności fizycznej, otyłość, cukrzyca. „Nasze badania pokazują, że Tsimane – rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej – mają najniższy wskaźnik zachorowalności na miażdżycę, spośród…

1 17 18 19 20 21 26