Bakterie żyjące w naszych jelitach potrafią znacznie więcej, niż tylko wspierać proces trawienia i metabolizm. Niezliczone badania naukowe pokazują, że bakterie te są integralną częścią zdrowia i dobrego samopoczucia. Mogą również pozytywnie wpływać na aktywność setek genów i układu odpornościowego. Przyjazne bakterie, które utrzymują się w naszym przewodzie pokarmowym to probiotyki. Prebiotyki są składnikami pożywienia…

Skąd pomysł na leczniczy dotyk? Ślady początków refleksoterapii sięgają czasów starożytnych. Dowodem ma być egipski wizerunek z grobowca lekarzy w Ankhmahor w Sakkarze. Przedstawia on mężczyzn, którzy poddają się zabiegowi masażu stóp. Obraz opatrzony jest opisem, który zdaje się być dialogiem pomiędzy mężczyznami: – Nie czyń mi krzywdy. – Będę działał tak, abyś mnie chwalił. 5000…

Wzdęcia są często spotykaną i dokuczliwą przypadłością. Określanie powodu ich występowania nie zawsze jest proste. Nierzadko wyniki przeprowadzanych badań, nie dają jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, co może być nie tak. Czasami nie dają jej wcale. Ponadto niektóre z osób cierpiących z powodu wzdęć doświadczają arytmii serca – gdy wzdęcia się nasilają, serce „wali jak szalone”….

Zioła, przyprawy, warzywa i owoce są źródłem wielu fitochemikaliów (są to aktywne składniki roślin, działające np. jak hormony lub stymulująco na enzymy), które mają właściwości antyoksydacyjne i zmniejszają stany zapalne. Naukowcy wciąż próbują dowiedzieć się, jak dokładnie działają te substancje oraz jaka ich ilość jest optymalna dla zdrowia. Wyniki typowych badań randomizowanych są raczej rozczarowujące….

Komu zawdzięczamy akupunkturę? Początki akupunktury przypadają na 4000 lat p.n.e., a więc na epokę neolitu. Akupunktura, jaką znamy dziś, wywodzi się z metody Tcha-Tchin, oparta jest na filozofii taoistycznej i powstała w trzecim tysiącleciu p.n.e. Ok. 400 roku p.n.e. powstało kompendium medycyny chińskiej, księga zatytułowana „Nei Ching” (Studia Cesarza nad Medycyną Wewnętrzną). Jest to traktat…

Niemal każdy wie, jak ważne jest dostarczanie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości witamin. Co jakiś czas pojawiają się nowe informacje, donoszące o rosnącym znaczeniu niektórych z nich. Zwykle ma to związek z odkryciem ich wpływu na istotne funkcje w organizmie. Dotyczy to np. witaminy B12. Nie chodzi tylko o to, że wpływa ona bezpośrednio na przemianę…

Zajmuje się Pan akupunkturą już ponad 15 lat. To bardzo długo. Proszę powiedzieć dlaczego akurat ten kierunek? Dlaczego medycyna alternatywna? Życie tak się potoczyło, że w grudniu z końcem lat 90. – biorąc kąpiel – doznałem ciężkiego zatrucia tlenkiem węgla (ponad 70% methemoglobiny). Rzekomo bez szans na przeżycie. Lekarz prowadzący stwierdził, że to czysty cud,…

Junipers L. czyli jałowiec, jest popularnym w wielu europejskich miejscach, wiecznie zielonym krzewem. Używanie olejku który się z  niego pozyskuje, niesie wiele korzyści prozdrowotnych. Olejek z jałowca otrzymuje się poprzez destylację igieł, drewna oraz sproszkowanych owoców. Ma działanie: antyseptyczne, przeciwreumatyczne, przeciwskurczowe, oczyszczające, ściągające, stymulujące trawienie, moczopędne, wiatropędne, tonizujące. Łączony jest często z innymi olejkami, np.:…

Brzoza – znane doskonale drzewo, o charakterystycznej biało-czarnej korze. Tę światłolubną roślinę spotkać możemy w każdym lesie. Rozprzestrzenia się niezwykle szybko. Jej kwiaty rozwijają się wraz z liśćmi, gdy nadchodzi wiosna. Okres kwitnienia zaś trwa od kwietnia do maja, skutkując dojrzałymi owocami między lipcem a wrześniem. Jej lecznicze właściwości znane były już naszym pradziadkom. Najbardziej popularną…

O tym jak ważna jest trzustka, nie trzeba nikogo przekonywać. O tym zaś, jak trudno jest żyć bez prawidłowo funkcjonującej trzustki, najlepiej wiedzą diabetycy. Właściwie pracująca trzustka produkuje i wydziela hormony (np. insulinę i glukagon) oraz enzymy trawienne (np. amylazę). Jeżeli poziom cukru we krwi spada, trzustka produkuje glukagon. Ten z kolei informuje wątrobę o…

1 11 12 13 14 15 19