Wiosna wygląda nieśmiało zza rogu, a wraz z nią nadejdą (miejmy nadzieję!) cieplejsze dni. Szczególnie w trakcie upałów ważne jest, by mieć przy sobie wodę, ponieważ odwodnienie bywa bardzo niebezpieczne. Zanim jednak rozpocznie się sezon na wodę, warto rozważyć kupno szklanej lub stalowej butelki wielorazowego użytku. Dlaczego? Butelkowana woda to nie tylko bezsensowne obciążanie portfela….

Większość z nas ma w sobie mniej kolagenu, niż w rzeczywistości potrzebujemy. Ten niezwykle ważny składnik potrzebny jest nie tylko naszej skórze, ale też np. stawom. Świat nauki od dawna zajmuje się badaniem jego prozdrowotnych właściwości – z pozytywnym skutkiem. Dlaczego właściwie potrzebujemy kolagenu i skąd wiadomo, że mamy go za mało? Kolagen jest ważnym…

W dniach 13-29.05.2019 w Chicago odbędzie się Festiwal Zdrowia organizowany przez firmę Calma Amish Foods z okazji 25 lecia istnienia. Doktor Pokrywka będzie gościem tej imprezy i jako propagator zdrowia i zdrowienia podzieli się swoją wiedzą oraz doświadczeniami z uczestnikami wydarzenia. Na wydarzenie składa się: 14-17.05 – Wycieczka trasą Chicago – Washington – Polska Częstochowa…

Joga to dziś jedna z najczęściej stosowanych, alternatywnych praktyk prozdrowotnych na świecie. Uważa się, że najczęstszym powodem dla którego rozpoczynamy praktykowanie jogi są: ból pleców, „krzyża”, chęć poprawienia ogólnej sprawności oraz poradzenia sobie ze stresem i jego skutkami. Czym jest joga? Joga to praktyka samodoskonalenia, łącząca w sobie trening fizyczny i mentalny. Jest jedną z…

Według Jamesa Wilsona, autora publikacji Wypalenie nadnerczy: syndrom stresu XXI wieku, nasz styl życia i przewlekły stres wpływają na zdolność organizmu do regeneracji po epizodach fizycznego, psychicznego i emocjonalnego stresu. Nadnercza mają ogromny wpływ na organizm, dlatego ich zmęczenie/wypalenie daje wiele objawów, które przypominać mogą symptomy innych problemów. Znajdują się wśród nich mi.in.: skrajne zmęczenie,…

Większość z nas słyszała o tym, że antyoksydanty chronią nas przed uszkodzeniami, jakie wywołują wolne rodniki. Jeśli w naszym organizmie poziom wolnych rodników znacznie przewyższa poziom antyoksydantów (np. z powodu niewłaściwej diety), układ odpornościowy ma problemy z wydolnością, a procesy starzenia zachodzą szybciej. Wiedza na temat tego, jak ochronić się przed działaniem wolnych rodników wydaje…

Bakteria Helicobacter pylori (H. pylori, Hp) znana jest od przynajmniej 2000 lat. Nazywana się również najbardziej skutecznym patogenem w historii ludzkości. Spora część z nas żyje z nią, nawet o tym nie wiedząc. Czym jest Helicobater pylori? Hp to bakteria, charakteryzująca się heliakalnym (spiralnym) kształtem. Powoduje przewlekłe zakażenie żołądka i dwunastnicy. Wytwarza cytotoksynę, która osadzając…

Stosowanie pestek dyni w kuchni staje się coraz popularniejsze. Nadają nie tylko ciekawego smaku potrawom, ale posiadają też wiele prozdrowotnych właściwości, m.in.: regulowanie poziomu cukru, poprawę jakości snu czy zdrowia serca. Skąd się wzięły pestki dyni? Pestki dyni pochodzą oczywiście z dyni. Ale skąd wiemy, że zamiast do kosza, warto wrzucić je na talerz? Nasiona…

Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) niedobór jodu to obecnie najpowszechniejszy (i możliwy do uniknięcia), powód upośledzenia rozwoju poznawczego u dzieci. Amerykańskie badanie National Nutritional Examination wykazało, że poziom jodu spadł w ciągu ostatnich 30 lat o 50%. W badaniu klinicznym przeprowadzonym przez specjalistę od tarczycy, endokrynologa dr. Davida Brownsteina, ponad 96% pacjentów z przebadanych 5000,…

W 2010 roku, dr Susan Reverby z Wellesley College w Massachusetts, odkryła szczegóły dotyczące straszliwego eksperymentu z lat 40. XX wieku. Informacje te wypłynęły jednak po śmierci jednego z głównych naukowców badania, Johna Charlesa Cutlera. Zostawił on po sobie wiele dokumentów, w których opisane są detale okrutnego eksperymentu. Eksperyment ten przeprowadzony został w Gwatemali i…

1 2 3 41