Nasze ciało dzielimy z miliardami mikroorganizmów, z których większość znajduje się w żołądku i jelitach. Ich obecność nie ogranicza się jednak do wpływania na proces trawienia. Te mikroorganizmy (zwane zbiorczo mikrobiomem lub mikrobiotą) wpływają na homeostazę organizmu i są misternie powiązane z innymi układami, poprzez szereg ścieżek. Jedną z nich jest oś jelita-mózg czy niedawno…

Nasze biologiczne połączenie ze słońcem i zależność od niego są naprawdę głębokie. Świadczyć może o tym choćby zróżnicowanie kolorów skóry – od bardzo ciemnej, należącej do grup etnicznych zamieszkujących bardzo nasłonecznione tereny, do bardzo jasnej, charakterystycznej np. dla mieszkańców Skandynawii. Naturalnie niższy poziom melaniny (jak w przypadku jasnej skóry) ma nieco ułatwić produkcję witaminy D,…

Witamina E to rozpuszczalny w tłuszczach antyoksydant, który zapobiega uszkodzeniu przez wolne rodniki ważnych dla naszego zdrowia tłuszczy. Korzyści wynikające ze spożywania żywności bogatej w tę witaminę, obejmują zapobieganie i wspieranie leczenia chorób serca i naczyń krwionośnych, takich jak: bóle w klatce piersiowej, wysokie ciśnienie krwi i zatkane tętnice. Źródłem witaminy E są rośliny, w…

Ozonoterapia to proces podawania do organizmu gazu ozonowego, w celu leczenia choroby lub rany. Ozon jest bezbarwnym gazem, złożonym z trzech atomów tlenu. Może być stosowany w leczeniu stanów chorobowych, poprzez stymulację układu odpornościowego. Używany jest również do dezynfekcji, a także leczenia chorób. Zobacz gdzie w Polsce oferowane są zabiegi ozonoterapii > Jak to działa?…

Biotyna (witamina B7) jest rozpuszczalną w wodzie witaminą z grupy B. Podobnie jak reszta zbioru, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, trawiennego, metabolicznego i sercowo-naczyniowego. B7 działa w organizmie jak koenzym, niezbędny do metabolizowania kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz glukozy. Innymi słowy biotyna jest nam niezbędna, kiedy spożywamy żywność bogatą w tłuszcze, białka i węglowodany….

Przeprowadzono wiele badań opisujących to, co dzieje się z mózgiem u osób długotrwale medytujących. Ale co dzieje się z tymi, którzy robią to po raz pierwszy? Sara Lazar, badaczka z Harvardu, zyskała rozgłos opisując w jaki sposób medytacja wpływa na zwiększenie objętości istoty szarej w mózgu. Inne badania z kolei wykazały, że medytacja poprawia IQ…

Badanie opublikowane na łamach BMC Complementary and Alternative Medicine, zajęło się deprywacją zmysłową w basenie flotacyjnym, jako formą profilaktyki zdrowotnej. Wyniki wykazały znaczną redukcję poziomu stresu, lęku, depresji i bólu, a także poprawę jakości snu i ogólnego nastroju u osób poddanych tej metodzie. Udowodniono, że terapia flotacyjna jest doskonałym sposobem zapobiegania i leczenia wielu dolegliwości…

Naukowcy Elisabetta Lauretti i Domenico Pratico przeprowadzili w 2017 roku eksperyment, w którym obserwowali wpływ oleju rzepakowego na zdrowie myszy, a ściślej – na ich pamięć. Jedna grupa gryzoni otrzymywała dietę rzepakową, druga zaś kontrolowaną, bez obecności rzepaku. Pod koniec badania naukowcy doszli do wniosku, że produkty rzepakowe mają niekorzystny wpływ na gryzonie, ponieważ osłabiają ich…

Witamina A to rozpuszczalny w tłuszczu przeciwutleniacz. Jest niezbędna dla zdrowego wzroku, skóry i zachowania prawidłowych funkcji neurologicznych. Podobnie jak wszystkie przeciwutleniacze, redukuje stany zapalne poprzez zwalczanie uszkodzeń, dokonanych przez wolne rodniki. Dieta bogata w witaminę A jest naturalnym sposobem na spowolnienie procesu starzenia. Przeciwutleniacze takie jak witamina A, są również odpowiedzialne za: silne kości,…

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała przegląd, dotyczących ryzyka związanego z występowaniem plastiku w wodzie pitnej. Była to reakcja na wyniki nowej analizy najpopularniejszych marek wód butelkowanych na świecie, która ujawniła, że 90% z nich zawierało mikroplastik. W badaniu poprzedzającym, wykazano również wysoki poziom mikroplastików w wodzie kranowej. Analiza dotyczyła 259 butelek, 11 różnych marek, z…

1 2 3 25