Krioterapia staje się coraz popularniejszą metodą dbania o zdrowie. Od 2011 roku na całym świecie wykonano już ponad 550 000 sesji krioterapeutycznych. Wielu znanych sportowców korzysta z nich regularnie, by odzyskać sprawność i wydajność. Choć wydawać się może, że jest to dosyć nowatorski sposób, w rzeczywistości zimne kąpiele i okłady stosowane są w celu poprawy zdrowia…

Poranki bywają wmagające, szczególnie jeśli poprzedza je trudna – lub za krótka – noc. Wiele osób sięga w takiej sytuacji po kawę, jednak nie jest to rozwiązanie dla wszystkich. Nadmiar kofeiny może ponadto wywołać niepokój, rozdrażnienie i problemy żołądkowe. Jak skutecznie się obudzić? W jaki sposób pozbyć się porannego rozbicia i obudzić w sobie energię?…

Diuretyki to inaczej środki moczopędne. Stosuje się je w celu usunięcia nadmiaru wody z organizmu,  a także przy leczeniu m.in.: niewydolności serca, chorób wątroby i wysokiego ciśnienia. Niestety specyfiki te dają często wiele skutków ubocznych, jak np. podwyższony poziom cukru czy bóle i zawroty głowy. Na szczęście istnieją naturalne metody na zwiększenie produkcji moczu. Poza…

Olejek miętowy ma szeroki wachlarz zastosowań. Może być stosowany w aromaterapii, miejscowo i wewnętrznie. Wspiera walkę z bólem mięśni i objawami alergii sezonowej, dodaje energii i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Dodatkowo, pomoże nam zadbać o piękną skórę i włosy. Według przeglądu przeprowadzonego przez USDA Human Nutrition Research Center on Aging, na Tufts University, mięta pieprzowa wykazuje…

W przypadku podejrzenia, że cierpimy na niedobór żelaza (lub jego nadmiar), możemy poprosić lekarza o wykonie specjalnego testu w którym oznacza się poziom ferrytyny. Czym jest ferrytyna? Ferrytyna to białko magazynujące żelazo i uwalniające je, gdy nasze ciało tego potrzebuje. Największe jej stężenie znajduje się zwykle w komórkach wątroby (hepatocytach) i układu odpornościowego (czyli tzw….

Przyjemności dla podniebienia – takie jak gorzka czekolada czy czerwone wino – są już dziś znanymi sprzymierzeńcami zdrowia i długowieczności. Niektóre badania dowodzą, że kilka kostek tej czekolady, czy lampka wina do kolacji mogą przynieść nam wiele zdrowotnych korzyści. Wszystko to za sprawą zawartości polifenoli – naturalnego związku roślinnego, o silnych właściwościach przeciwutleniających. Czym są…

Choć ksylitol wygląda i smakuje jak cukier, ma mniej kalorii i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Badania wskazują na wiele korzyści wynikających z jego spożywania, m.in. pozytywny wpływ na zdrowie jamy ustnej. Czym jest i jak powstaje ksylitol? Ksylitol to substancja, którą klasyfikuje się jako alkohol cukrowy (polialowy). Jego konstrukcja to połączenie cząsteczek cukru…

Mikroliście to inaczej listki danej rośliny, które zostały zebrane przed dojrzewaniem, a więc 7-14 dni po kiełkowaniu (nie są więc kiełkami). Mają znacznie mniejsze wymiary (od 2,5 do 7,5 cm), bardziej intensywny smak i wielką, skoncentrowaną moc odżywczą. Ostatnie badania pokazały, że mikroliście (microgreens) zawierają nawet więcej witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, niż ich pełnowymiarowe odpowiedniki….

Testy laboratoryjne zlecone przez  Environmental Working Group (EWG) wykazały, że w płatkach zbożowych dla dzieci, owsianych batonikach i innych produktach sporządzanych na bazie owsa, znajdują się duże dawki glifosatu. Wcześniejsze obliczenia Environmental Protection Agency (EPA) sugerowały, że dzieci w wieku 1-2 lat mogą być najbardziej narażone na kontakt z tą potencjalnie rakotwórczą substancją (stosowaną między…

Cynk to pierwiastek śladowy którego potrzebujemy każdego dnia. Wpływa na nasz organizm na wiele sposobów – wspiera produkcję hormonów, rozwój i wzrost, poprawia odporność i trawienie. Działa jak środek przeciwzapalny, dzięki czemu jest przydatnym narzędziem do walki np. z chorobami serca. Obecny jest we wszystkich tkankach, potrzebny do zdrowego podziału komórek. Spełnia funkcje przeciwutleniacza, zwalczając…

1 2 3 31