Kalafior to doskonale znana nam wszystkim roślina z rodziny kapustowatych. Spożywana już od czasów starożytnej Grecji, ma nie tylko ciekawy smak, ale i szereg wyjątkowych właściwości. Nie każdy z nas jednak wie, kalafior jest warzywem które można kisić. A proces ten wzbogaca zarówno walory smakowe, jak i te prozdrowotne. Pyszne różyczki Kalafior można jadać w wersji…

Ponieważ pogoda za oknem sprzyja spędzaniu czasu na zewnątrz, warto mieć w zanadrzu kilka sposobów na poradzenie sobie z użądleniem pszczoły. Warto pamiętać, że pszczoła a osa to różne owady, a zatem i użądlenie przez każdą z nich, jest czymś innym. Dla większości ludzi ukąszenie to tylko irytujące i bolesne w skutkach zdarzenie, które można pokonać…

Czy to prawda, że niektóre pasty do zębów mogą być groźne dla zdrowia naszej jamy ustnej, powodując np. powstawanie aft? Niestety tak. Wiele z nich zawiera składnik, który nazywa się laurylosiarczanem sodu (SLS) – bardzo silny detergent. SLS jest powierzchniowo czynnym środkiem pieniącym, znajdującym się w większości mydeł i detergentów, których używamy w naszych domach….

14 maja odbyła się kolejna edycja Święta Niezapominajki, ogólnopolskiej imprezy organizowanej przez Pana Roberta Wagnera na której gości wielu prelegentów związanych ze zdrowiem. Nie zabrakło tam również Doktora Pokrywki, który wygłosił wykład dotyczący jednego z czterech filarów długowieczności – normobarii. Doktor Pokrywka udzielił także wywiadu dla VTV1, w którym odpowiedział na dodatkowe pytania – wszystkich…

Zaskakujące wieści dotarły do nas z Demokratycznej Republiki Konga. W tamtejszej klinice wyleczono 18 osób, chorujących na lekooporną malarię. Wszystko za sprawą tabletek z suszonych liści bylicy rocznej (Artemisia annua). Jest to zdumiewająca informacja tym bardziej, że pacjenci znajdowali się w stanie krytycznym. Jednak zaledwie 5 dni kuracji wystarczyło, by wrócili do zdrowia. Jak mówi prof….

Folię aluminiową bez trudu znajdziemy w szafkach czy szufladach większości domostw. Używana do gotowania i pieczenia, przechowywania i transportowania żywności, wydaje się być niezastąpionym wyposażeniem każdej kuchni. Warto jednak przyjrzeć się konsekwencjom jej stosowania. Folia ta zawiera bowiem aluminium oraz bisfenol A (BPA) – bardzo toksyczny związek, mogący zaburzać funkcjonowanie układów: nerwowego i hormonalnego. Wróćmy jednak do…

Według Epilepsy Foundation, epilepsja (zwana również padaczką lub chorobą św. Walentego), jest czwartym najczęściej występującym zaburzeniem neurologicznym na świecie. Dotyka ludzi w każdym wieku i na każdej szerokości geograficznej. 65 mln osób na całym świecie cierpi obecnie na epilepsję. Szacuje się, że w Polsce problem ten dotyczy ok. 400 tys. ludzi. Rocznie diagnozuje się ją…

Szacuje się, że 10 mln Polaków nosi okulary korekcyjne, a 1 mln szkła kontaktowe. Problemy ze wzrokiem – niezwykle przecież istotnym zmysłem – nasilają się po 40-stce, zmuszając nas do wizyty u okulisty. Niestety okulary i soczewki to konieczność, która znacznie obciąża nasz budżet. Ponadto wielu użytkowników nigdy nie przyzwyczaja się do ich noszenia. Ale…

Istnieją badania sugerujące, że kobiety które przyjmują często – dwa dni w tygodniu lub częściej –  ibuprofen lub paracetamol, są bardziej narażone na utratę słuchu. Raport z 2012 roku, przedstawiony przez Brigham and Woman`s Hospital wykazał, że im więcej przyjmowanych leków bez recepty, tym większe jest ryzyko ogłuchnięcia. Ten sam zespół badaczy w 2010 r….

Co to jest podwyższona homocysteina? Homecysteina to aminokwas, powstający wskutek trawienia białka. W wysokich stężeniach może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Uważa się, że jej podwyższony poziom, przyczynia się do powstawania złogów miażdżycowych. Dzieje się to poprzez uszkodzenie ścian tętnic. Wpływa również na płytki krwi, zwiększając ryzyko powstawania skrzepów. Nie udało się jeszcze…

1 2 3 10