Naturalne sposoby walki z chorobami wątroby.
  • Opublikowano:

    11 kwietnia 2017

  • Komentarze:

    0

Jeżeli tłuszcz w wątrobie stanowi 5-10% jej wagi, możemy mówić o stanie chorobowym. Wyróżniamy dwa główne typy chorób wątroby: alkoholowa i niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby. Istnieje również stan zwany ostrym stłuszczeniem wątroby, który dotyka kobiet w ciąży. Jest to rzadkie schorzenie, występujące gdy w wątrobie ciężarnej kobiety powstaje tłuszcz.

Wątroba jest jednym z najciężej pracujących organów. Działa niestrudzenie nad detoksykacją krwi, wytwarzaniem żółci niezbędnej do strawienia tłuszczu oraz nad gospodarką hormonalną. Ponadto przechowuje niezbędne witaminy, minerały i żelazo. Dlatego tak ważne jest, by dbać o naszą wątrobę i uczyć się jej oczyszczania. Jeżeli nie działa ona prawidłowo, nie jesteśmy w stanie właściwie trawić – zwłaszcza tłuszczów.

Zadaniem wątroby jest przetwarzanie składników odżywczych wchłanianych przez jelita, tak by proces ten odbywał się efektywniej. Reguluje ona również skład krwi, w celu zrównoważenia poziomu białka, tłuszczu i cukru. Jakby tego było mało, usuwa toksyny z krwi i rozkłada zarówno leki, jak i alkohol.

U osób ze stłuszczeniową chorobą wątroby transportowanie tłuszczu przez komórki jest zaburzone. Więcej tłuszczu usuwane jest z krwi i produkowane przez komórki wątroby. Niewystarczająca ilość zaś, jest usuwana lub eksportowana przez komórki. W rezultacie w wątrobie gromadzi się nadmiar. Balans pomiędzy pobieraniem tłuszczu, a jego utlenianiem i eksportem, jest poważnie zaburzony.

Mamy dziś do czynienia z ogromną ilością toksyn. W naszych domach, miejscach pracy, w spożywanej przez nas żywności. Ważne jest więc dla naszego ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia, by utrzymywać wątrobę w dobrym stanie.

Rodzaje stłuszczeniowej choroby wątroby

Alkoholowa choroba wątroby jest wynikiem jego nadmiernego spożywania. Krew nie radzi sobie z jego prawidłowym rozbiciem, a to wpływa na wątrobę. Choroba ta może być również dziedziczna, jako że geny przekazywane przez rodziców, mogą zwiększyć ryzyko uzależnienia.

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) jest uważana za jedną z najczęściej występujących chorób wśród zachodnich populacji. Jest przy tym jedną z najczęstszych postaci przewlekłej choroby. NAFLD występuje zwykle u osób w średnim wieku, które mają nadwagę. Jednak od niedawna w Stanach Zjednoczonych, odnotowuje się coraz większą ilość dzieci, chorujących na NAFLD. Jest to najprawdopodobniej wynikiem tamtejszego sposobu żywienia. Ludzie cierpiący na to schorzenie, mają zwykle podniesiony poziom cholesterolu, często są też diabetykami. Zazwyczaj stan ten związany jest z niedożywieniem, przyjmowaniem lekarstw, dziedziczną chorobą wątroby, szybką utratą wagi i zbyt dużą ilością bakterii w jelicie cienkim. Wyróżniamy trzy typy NAFLD:

  • Niealkoholowe chorobowe stłuszczenie wątroby. Polega na gromadzeniu nadmiaru tłuszczu, niekoniecznie z poważnymi dla chorego konsekwencjami. Badanie przeprowadzone na University of Sydney, w Szpitalu Westmead w Australii wykazało, że na NAFLD cierpi 17-33% Amerykanów (w Polsce chorych jest ok. 6 mln osób). Ta rosnąca statystyka pokrywa się ze skalą występowania otyłości, insulinoodporności, zespołem metabolicznym i cukrzycą typu II. Niealkoholowe chorobowe stłuszczenie wątroby. Występuje u niewielkiej liczby osób z tym schorzeniem. Tłuszcz powoduje zapalenie w wątrobie, a to może pogarszać jej zdolność do funkcjonowania. Prowadzi to do zagrożenia marskością wątroby lub jej bliznowaceniem.
  • Niealkoholowe chorobowe stłuszczenie wątroby związane z marskością. Zapalenie wątroby prowadzi do bliznowacenia jej tkanki, przez co organ ten staje się cięższy, niż jakikolwiek inny w naszym ciele. Stan ten może stać się na tyle poważny, że upośledza działanie wątroby w stopniu, prowadzącym do jej niewydolności.
  • Ostre stłuszczenie wątroby ciężarnych. Poważny stan, w którym tłuszcz gromadzi się w wątrobie. Może być niebezpieczny zarówno dla matki jak i dla dziecka. Szczególnie wtedy, gdy prowadzi do niewydolności wątroby lub nerek. Choroba ta może być spowodowana również poważną infekcją lub nadmiernym krwawieniem. Kiedy u matki zostaje zdiagnozowane ostre stłuszczenie wątroby, w czasie ciąży, zazwyczaj lekarze doprowadzają do jak najszybszego rozwiązania (na szczęście objawy tej choroby dają o sobie znać zwykle w III trymestrze). Po kilku tygodniach wątroba matki powinna wrócić do normy (czasami wymagany jest pobyt na intensywnej terapii).

Objawy chorób wątroby

Często choroba wątroby nie daje o sobie znać, możemy więc żyć z tym stanem, nie zdając sobie z tego sprawy. Z biegiem czasu – może trwać to lata, a nawet dekady – mogą zacząć pojawiać się niepokojące objawy. Obejmują one:

  • uczucie zmęczenia,
  • wyczerpanie,
  • utrata wagi,
  • utrata apetytu,
  • osłabienie,
  • nudności,
  • zdezorientowanie,
  • kłopoty z koncentracją,
  • ból w centrum lub w prawej górnej części brzucha,
  • powiększenie wątroby,
  • wzdęcia i gazy,
  • ciemny mocz,
  • łatwo powstające siniaki,
  • nadmierne pocenie się,
  • zaparcia,
  • suche i ciemne plamy na szyi i pod ramionami.

Czasami chorobowe stłuszczenie wątroby prowadzi do marskości wątroby. Jak wspominaliśmy, w tym stanie wątroba waży ok. 3 kg i jest największym narządem w ciele. Jest to najbardziej niebezpieczny i zagrażający życiu rodzaj choroby wątroby. Z biegiem czasu, zdrowa tkanka organu zastępowana jest tkanką łączną, zbliznowaceniem. To uniemożliwia wątrobie prawidłowe funkcjonowanie. Blizny blokują przepływ krwi przez wątrobę i spowalniają proces przetwarzania: składników odżywczych, hormonów, leków i naturalnie produkowanych toksyn. Utrudniają również produkowanie białek i innych substancji wytwarzanych przez wątrobę. Wśród objawów marskości wątroby znajdują się:

  • gromadzenie się płynów w ciele,
  • osłabienie mięśni,
  • wewnętrzne krwawienie,
  • żółknięcie skóry i oczu,
  • niewydolność wątroby.

Często nie wiemy, że nasza wątroba choruje. Zmienia to dopiero wizyta u lekarza. Istnieją medyczne testy i urządzenia, które mogą być wykorzystane do wykrycia tworzącego się NAFLD. Dzięki niektórym z nich, lekarz może zauważyć, że wątroba pacjenta jest większa niż powinna. Choroba ta, może zostać również zdiagnozowana za pomocą badania krwi. Wysokie stężenie niektórych enzymów sugeruje, że może rozwijać się choroba wątroby. Badanie ultrasonograficzne pomoże przyjrzeć się dokładniej temu organowi, a biopsja pozwoli rozpoznać NAFLD. Lekarz pobierze mały wycinek z wątroby i zbada go na obecność zapalenia, nadmiernej ilości tłuszczu lub uszkodzonych komórek wątrobowych.

W przypadku podejrzenia ryzyka wystąpienia NAFLD – lub zauważania któregokolwiek z tych objawów – warto zwrócić się do swojego lekarza o wykonanie odpowiednich badań.

Główne przyczyny i czynniki ryzyka dla chorób wątroby

Stłuszczenie chorobowe wątroby występuje wtedy, gdy ma ona kłopot z rozbiciem tłuszczu. Powoduje to jego gromadzenie w komórkach wątrobowych. Niektórymi z przyczyn tej choroby są:

  • leki,
  • wirusowe zapalenie wątroby,
  • autoimmunologiczna lub dziedziczna choroba wątroby,
  • szybka utrata wagi,
  • niedożywienie.

Istnieje wiele czynników ryzyka, zwiększających szansę na zachorowanie. Wśród nich znajdują się:

  • otyłość,
  • chirurgia obwodowa żołądka,
  • wysoki cholesterol,
  • wysoki poziom trójglicerydów we krwi,
  • cukrzyca typu II,
  • zespół metaboliczny,
  • bezdech senny,
  • zespół policystycznych jajników,
  • niedoczynność tarczycy,
  • niedoczynność przysadki.

Badanie przeprowadzone w Washington University School od Medicine, w St. Louis wykazało, że otyłość związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Główna cecha NAFLD – steatoza – ma miejsce wtedy, gdy szybkość pobierania kwasu tłuszczowego w wątrobie, jest większa, niż szybkość utleniania i odprowadzania kwasów tłuszczowych. Ta nierównowaga metaboliczna jest istotnym czynnikiem odpowiedzialnym za powstawanie NAFLD.

W 2006 na łamach Journal od Clinical Gastroenterology, opublikowano raport na temat NAFLD. Podano w nim, że wśród pacjentów poddawanych zabiegowi chirurgii bariatrycznej, 84 do 96% cierpiało na NAFLD. Stwierdzono również, że choroba ta wydaje się dotykać częściej mężczyzn, a wraz z wiekiem  –  oraz po menopauzie – ryzyko jej wystąpienia wzrasta również u kobiet.

Żywność niewskazana dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby

  • Alkohol

Chorujący na stłuszczenie wątrobowe, który nadużywa alkoholu, w pierwszej kolejności powinien przestać pić. To najważniejsze. Alkohol jest winowajcą. To on wywołuje chorobę, ponieważ wątroba nie nadąża z jego rozbiciem. Według raportu, który powstał w Bronx Veterans Affairs Medical Center w Nowym Jorku, choroba wątroby jest częstą przypadłością u alkoholików. Składają się na to: niedożywienie, wysoka toksyczność i stan zapalny. Nawet jeżeli typ stłuszczenia wątroby nie jest wywołany alkoholem, najlepiej wykluczyć go z diety całkowicie.

  •  Żywność o wysokiej zawartości węglowodanów

Należy unikać: chleba, ryżu, kaszy i kukurydzy. Białe pieczywo i węglowodany powinny zostać wyeliminowane z diety – lub znacznie zredukowane. Niektóre pełnoziarniste produkty również nie są rekomendowane chorym. Gdy spożywamy zbyt dużo rafinowanych węglowodanów, wzrasta poziom insuliny. Wrażliwość na insulinę jest głównym czynnikiem powodującym choroby wątroby. Warto zwrócić uwagę na etykiety produktów pełnoziarnistych i wystrzegać się tych, które oznaczone są jako „wzbogacone”.

Jeżeli od czasu do czasu musimy zjeść chleb (są pragnienia niemożliwe do powstrzymania), kupujmy świeży, najlepiej z piekarni. Warto spróbować chleba z mąki bezglutenowej. Jeśli wybieramy ryż, warto zdecydować się na brązowy.

  • Napoje słodzone

Napoje dla sportowców, gazowane, energetyczne i soki są pełne cukru i sztucznych substancji słodzących. Wtłaczane bezustannie w nasze ciała, powodują choroby wątroby. Mała puszka napoju gazowanego, ma ok. 10 łyżeczek cukru! Nasze ciało nie jest w stanie rozbić takiej jego ilości, jaką przeciętny Amerykanin konsumuje każdego dnia. To oczywiście wpływa bardzo na wątrobę. W Polsce problem ten jest nieco mniejszy, jednak nie należy tracić czujności – jeszcze kilka lat temu przeciętny Polak w ciągu roku spożył 39 kg cukru.

Według badania przeprowadzonego w Emory University School od Medicine, w Atlancie, cukry – zwłaszcza fruktoza – przyczyniają się do rozwoju NAFLD. Zauważono istotne powiązania, między zwiększoną konsumpcją fruktozy a otyłością, dyslipidemią (odbiegającym od normy stężeniem lipidów i lipoprotein w osoczu) oraz insulinoodpornością.

  • Przetworzona żywność

Oleje utwardzone, rafinowany cukier, ciepłe przekąski dostępne w sklepach i na stacjach benzynowych oraz mięso – to wszystko jest toksyczne dla naszego systemu. Azotany i azotyny stosowane powszechnie w przetworzonej żywności i mięsie, powiązane są z występowaniem poważnych chorób. W tym nowotworów. Kukurydziany syrop fruktozowy znajdujący się w naszym jedzeniu, jest jedną z głównych przyczyn stłuszczeniowej choroby wątroby. By nie doprowadzać do rozwoju choroby, należy wykluczyć z diety produkty przetworzone.

Żywność która wspomaga walkę z chorobą wątroby

  • Surowe warzywa

Raport opublikowany w European Journal od Medicinal Chemistry podaje, że składniki jakie można znaleźć w warzywach (oraz owocach), ekstraktach roślinnych i ziołach, są zazwyczaj stosowane podczas leczenia chorób wątroby. Bardzo ważnym jest, by uwzględniać warzywa w codziennej diecie.

Prostym sposobem na to, jest robienie soków z warzyw. Dla osób z zaburzonymi czynnościami wątroby, soki są łatwiejsze do strawienia. Dużo łatwiej też się wchłaniają. Warzywa idealne do detoksykacji wątroby to m.in.:

  • kapusta,
  • jarmuż,
  • sałata,
  • kalafior,
  • brokuł,
  • brukselka,
  • szparagi,
  • buraki,
  • seler.

Na początek warto wypróbować sok z buraka.

  • Imbir

Bogata w błonnik żywność pomaga zachować zdrowie układu pokarmowego. Przyśpiesza również eliminację toksyn z organizmu. Korzeń imbiru wpływa korzystnie na układ trawienny. Dobrym pomysłem jest herbata imbirowa – plastry imbiru zagotowane w wodzie lub zielonej herbacie. Imbir można również dodać do sałatki, surówki czy koktajlu.

  • Bataty

Tzw. słodkie ziemniaki są bardzo pomocne w oczyszczaniu wątroby, ponieważ posiadają wysoką zawartość potasu. Jeden słodki ziemniak zawiera niemal 700 ml potasu! Bataty są bogate w witaminy: B6, C i D, oraz magnez i żelazo. Są łatwe do spożywania, ze względu na swoją naturalną słodycz. Cukry te są powoli uwalniane do krwiobiegu przez wątrobę, dzięki czemu poziom glukozy we krwi nie wzrasta. Istnieje mnóstwo zdrowych i łatwych przepisów na bataty, które z powodzenia można przygotować w domu.

  • Banany

Zawierające średnio ok. 470 mg potasu, świetnie nadają się do oczyszczania wątroby. I walki z niedoborem potasu. Ponadto banany wspomagają trawienie, pomagają oczyścić ciało z toksyn i metali ciężkich.

  • Mniszek lekarski

Witaminy i składniki odżywcze obecne w mniszku, pomagają oczyścić wątrobę i wspomóc jej prawidłowe funkcjonowanie. Zioło to wspomaga również nasz system trawienny, utrzymując prawidłowy przepływ żółci. To naturalny lek moczopędny, pomagający wątrobie szybko wyeliminować toksyny. Herbatka z mniszka lekarskiego, jak i jego łodygi, również posiadają wysoką zawartość witaminy C. Pomaga ona w absorpcji minerałów, zmniejsza stan zapalny i zapobiega rozwojowi choroby.

  • Ostropest plamisty

To potężny detoksykujący wojownik. Pomaga odbudować komórki wątroby, usuwając jednocześnie z organizmu toksyny, które są przetwarzane przez nasz niestrudzony organ. Według badań opublikowanych na łamach Digestive Diseases and Sciences, ostropest zmniejsza śmiertelność wśród pacjentów z niewydolnością wątroby. Jest w stanie naturalnie odwrócić szkodliwe skutki: spożycia alkoholu, pestycydów zawartych w żywności, metali ciężkich w wodzie pitnej czy powietrzu których oddychamy. Może odwrócić nawet skutki trucizny.

Zgodnie z badaniami z 2010 r., ostropest wspomaga walkę z alkoholowym stłuszczeniem wątroby, ostrym i przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby oraz chorobami wątroby wywołanymi toksynami.

Najlepsze suplementy i naturalne wspomagacze walki z chorobami wątroby

  • Witamina E

Badania przeprowadzone na University of Florida sugerują, że zmiana stylu życia, wraz z suplementowaniem witaminy E, mogą pomóc osobom z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Witamina E to silny przeciwutleniacz, który zmniejsza stany zapalne. Ponadto zwiększa odporność organizmu i wspomaga jego walkę z poważanymi stanami.

  • Kurkuma

Dodawanie kurkumy do swojej diety (lub suplementowanie jej codziennie), zmniejsza stany zapalne w organizmie i wspomaga leczenie problemów z trawieniem. W przypadku stosowania suplementu, warto przyjmować codziennie 450 mg.

  • Olej z czarnuszki

Ten niesamowity olej, może znacznie przyśpieszyć proces zdrowienia u pacjentów ze stłuszczeniem wątroby. Podczas badań opublikowanych w European Review for Medical and Pharmaceutical Sciences, sprawdzano wpływ oleju na wątrobowe markery stresu oksydacyjnego. Wyniki wykazały, że olej z czarnuszki jest w stanie zmniejszyć powikłania i rozwój stłuszczenia chorobowego wątroby.

Najlepszą rzeczą jaką można zrobić w przebiegu leczenia, jest zachowanie zdrowej diety. Wiele spośród chorujących osób jest niedożywione lub ma nadwagę. Dieta obfita w witaminy i składniki odżywcze potrzebne organizmowi, jest bardzo ważna. Stosowaną najczęściej metodą leczenia, jest utrata wagi i zachowanie zdrowej diety. Ważne jest, by utrzymywać zbilansowaną, opartą głównie na roślinach dietę. Należy również regularnie ćwiczyć – celować w aktywność fizyczną, przynajmniej 30 minut każdego dnia. Nawet jeśli miałby to być tylko spacer.

Źródło:

https://draxe.com/liver-disease/

Opracowała Ewa Wysocka

Brak komentarzy
Napisz komentarz