MSM, czyli siarka organiczna.
  • Opublikowano:

    22 lipca 2017

  • Komentarze:

    0

MSM kryje w sobie wiele niezwykłych właściwości profilaktycznych i leczniczych. Odkrycie to jest jednym z najważniejszych sukcesów medycyny ortomolekularnej. MSM bowiem posiada cechy odtruwające, anaboliczne, detoksykujące i odbudowujące.

Istnieją badania sugerujące, że obniżone do pewnego poziomu stężenie MSM w naszym organizmie, może być związane z chronicznym zmęczeniem, obciążeniem fizycznym oraz psychicznym, depresją, zaburzeniem czynności narządów, a także dużą liczbą chorób degeneracyjnych. Poziom siarki w organizmie wynosi średnio 0,2 mg/kg, dorosła osoba wydala z moczem od 4 do 11 mg MSM dziennie.

Siarka jest trzecim (po wapniu i fosforze) najszerzej występującym minerałem w naszym organizmie. Dla dorosłego mężczyzny o średnim wzroście, ważącego 70 kg, będzie to 140 g. Mięśnie, skóra i kości noszą w sobie prawie połowę tego stężenia.

Zaraz zaraz, ale czym jest MSM?

MSM (biały, bezwonny proszek rozpuszczalny w wodzie), czyli metylosulfonylometan to po prostu siarka organiczna. Znaleźć można ją w świeżych warzywach i owocach, herbacie czy produktach zbożowych. Jest niestety dosyć delikatny, a tym samym podatny na zniszczenie poprzez gotowanie, pasteryzację, zamrażanie lub naświetlanie. Proces konserwacji hodowanych dziś warzyw i owoców, redukuje zawartość MSM niemal do zera.

Na początek słowo na temat białka

Ok. 80% aminokwasów których potrzebujemy, produkowanych jest przez nasz organizm. Pozostała część powinna zostać dostarczona przez nas z pożywienia. Wśród tych aminokwasów jest też metionina i cysteina – tworzące grupę aminokwasów siarkowych.

Na każdy typ białka składa się określone połączenie aminokwasów. Jeśli jest ich za mało – lub nie ma ich wcale – organizm nie może wytworzyć białek, hormonów itp. W takiej sytuacji, by wspomóc wytwarzanie, niezbędne jest zadbanie o prawidłowe stężenie siarki. Np. paznokcie i włosy zbudowane są z białka o wysokim stężeniu siarki (bardzo wytrzymałego), znanego jako keratyna. Bez optymalnej ilości MSM włosy i paznokcie nie będą ani zdrowe, ani mocne.

Podobnie sprawa ma się z kolagenem. Często powtarza się, że dla jego wzmocnienia potrzebna jest witamina C, lizyna i prolina. I jest to prawdą. Zwykle jednak zapomina się o znaczącej roli siarki. By kolagen był mocny, potrzeba mu siarki. Ta wraz z wodą, jest również niezbędna wszystkim stawom, chrząstkom, ścięgnom.

Konsekwencją niedoboru siarki może być też zesztywnienie mięśni i stawów, zmarszczenie skóry oraz zmniejszona elastyczność tkanek płuc i naczyń krwionośnych. Niedobór MSM jest prawdopodobną przyczyną utraty sprężystości skóry.

MSM wspiera transport i dostawę wielu substancji odżywczych z i do komórek.

Wszystkie one otoczone są błoną, której wytrzymałość ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia każdej komórki. Słaba błona może skutkować np. niemożnością odpowiedniego nawodnienia się. Stworzona jest ona tak, by przepuszczać do środka niezbędne składniki komórkowe, a wydalać odpady. Pozbawione odpowiedniej ilości siarki połączenia międzykomórkowe, stają się mniej elastyczne, a błona mniej przepuszczalna i twarda.  Siarka (wraz z innymi składnikami odżywczymi, np. kwasami omega-3) jest niezbędna, by temu zapobiec.

Przeprowadzone przez dr. Budwig badania pokazały, że aminokwasy w błonach komórkowych – zawierających aminokwasy – rezonują z podwójnymi połączeniami kwasów tłuszczowych. Skutkuje to uwalnianiem się elektronów. Powstała w ten sposób energia wykorzystywana jest do prawidłowego bicia serca, stymulacji nerwów i skurczy mięśni.

Dodatkowe eksperymenty z MSM, które zawierały znakowany radiologicznie związek siarki wykazały, że spożycie MSM wpływa na błonę śluzową. Istnieje podejrzenie, że związek ten wiąże się z receptorami na powierzchni błony śluzowej w jelitach, układzie moczowo-płciowym oraz oddechowym. Wzmacnia tym samym naturalną ochronę przed alergenami, pasożytami i toksynami zawartymi w powietrzu i pożywieniu. Wolne rodniki są eliminowane, toksyny zaś utleniane.

Ciekawostką jest fakt, że pochodna cysteiny, N-acetylocysteina, wykorzystywana jest w medycynie przy zatruciach paracetamolem.

MSM z odsieczą

Przez dr. Stanleya Jakoba opisane zostały przypadki pacjentów, którzy otrzymywali 5, 10 i 30 g MSM dziennie. Efektem było zniknięcie lub znaczna redukcja zmęczenia i bólu w przypadkach fibromialgii, a także innych stanach chronicznego zmęczenia.

Kolejne badanie, przeprowadzone na grupie 18 000 pacjentów cierpiących na przewlekły ból, również dało korzystne wyniki. Ok. 70% chorych doświadczyło redukcji lub ustąpienia bólu.

MSM wspiera walkę z różnego rodzaju bólem, m.in.:

  • bólem pleców,
  • bólem głowy i migreną,
  • bólem mięśni,
  • zapaleniem kaletki,
  • fibromialgią,
  • chorobą zwyrodnieniową stawów i reumatoidalnym zapaleniem stawów,
  • łokciem tenisisty i innymi urazami sportowymi,
  • zespołem cieśni,
  • bliznami pooperacyjnymi, z powodu oparzeń, wypadków itp.,
  • uszkodzeniami ciała będącymi skutkiem wypadków, skaleczeń, oparzeń.

MSM jest również niezbędny w procesie budowy mięśni, paznokci, włosów czy skóry. Sprawia, że ściany komórek stają się bardziej elastyczne, dzięki czemu wzmacnia osłabione komórki. Ponadto stymuluje odbudowę uszkodzonej skóry, np. w wyniku oparzeń lub po operacji. Stosowanie MSM na blizny nierzadko skutkuje ich całkowitym zniknięciem.

Osoby borykające się z „pajączkami” powinny stosować połączenie MSM i witaminy C. Zdarza się, że 2-tygodniowa kuracja likwiduje zupełnie pajączki, dzięki czemu laserowe zamykanie naczynek nie jest już konieczne.

Związek ten to również doskonały środek na łagodzenie bólu nerwu trójdzielnego, innych nerwobóli czy przy artrozie.

MSM w naturalny sposób ogranicza ból i zapalenia, nie wywołując skutków ubocznych. Może przynieść ulgę równie skutecznie – a czasami skuteczniej – jak dostępne na rynku środki przeciwbólowe. Nie działa jednak tak szybko. Wzbogacenie tkanek siarką przynosi rezultaty w ciągu kilku dni. W tym czasie wyraźnie odczuć można spadek poziomu bólu i przyrost energii.

MSM wespół w zespół

MSM uważany jest za wzmacniacz wielu witamin i składników odżywczych, m.in.:

  • witaminy C,
  • koenzymu Q10,
  • wszystkich witamin z grupy B,
  • witaminy A,
  • witaminy D,
  • witaminy E,
  • aminokwasów,
  • selenu,
  • wapnia,
  • magnezu i innych.

Znany niemiecki biochemik Walter Last uważa, że połączenie MSM i witaminy C w postaci askorbinianu sodu, może wspomóc poprawę – a zatem oczyszczanie – krwi. Porównuje skuteczność tej mieszanki do działania ozonowania krwi. Wszystko dzięki temu, że witamina C i MSM tworzą pary redukcyjno-utleniające, tzw. pary redoks.

Dla uzyskania najlepszego efektu, należy przyjmować witaminę C i MSM razem, np. w dawkach po 10 g. Warto rozpuścić je w 1 l wody i popijać małymi łyczkami przez cały dzień. Nie należy używać do tego jednak plastykowych butelek. W domu mogą być to dzbanki lub słoiki, poza domem szklane butelki.

Powodem dla którego warto jest stosować askorbinian sodu, jest więcej korzyści ze stosowania formy buforowanej, w przypadku:

chorób nerek, problemach z krążeniem, nadciśnieniem czy retencji wody w organizmie. Można jednak jako alternatywę stosować L-askorbinowy.

Schorzenia neurologiczne

Mózg jest niezwykle wrażliwy na toksyny, takie jak np. metale ciężkie. Wiele z nich gromadzi się w komórkach nerwowych, w których to mogą wywoływać poważne uszkodzenia. Konsekwencją tego mogą być zaburzenia neurologiczne. MSM to jedne z tych przeciwutleniaczy, które łatwo przechodzą przez barierę krew-mózg. Naprawia powstałe uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki, zapobiega powstawaniu nowych, przywraca elastyczność i przepuszczalność błon komórkowych. Dzięki temu komórki mogą rozpocząć proces wydalania odpadów.

MSM to związek który wspomaga:

  • zatrzymywanie impulsów bólowych wzdłuż włókien nerwowych,
  • łagodzenie stanów zapalnych,
  • zwiększanie objętości krwi,
  • redukowanie skurczy mięśni,
  • regenerację uszkodzonej skóry,
  • chelatację metali ciężkich,
  • działanie przeciwpasożytnicze (np. wobec giardia lamblia czy rzęsistek pochwowych),
  • gojenie ran,
  • poprawę elastyczności skóry,
  • poprawę stanu włosów i paznokci,
  • walkę z trądzikiem i wysuszoną skórą,
  • walkę ze zmarszczkami,
  • usuwanie skutków nadmiernego stresu,
  • poprawę koncentracji,
  • redukowanie nerwobóli,
  • łagodzenie migreny,
  • poprawę odporności,
  • walkę z alergiami,
  • budowanie ochrony przed rakiem piersi i jelit,
  • zwalczanie insulinooporności,
  • wzmacnianie błony śluzowej jelit i ochronę przed wnikaniem antygenów w krwiobieg,
  • aktywność jelit,
  • cyrkulację krwi,
  • usuwanie skutków zapalenia ścięgien,
  • gojenie ran i złamań,
  • walkę z osteoporozą,

Ponadto:

  • zwalcza osteoporozę,
  • wzmacnia tkankę łączną,
  • wspomaga odporność na stany zapalne,
  • pomaga przy artretyzmie,
  • zwalcza bóle mięśni, stawów i poprawia ich działanie,
  • jest inhibitorem cholinoesterazy, enzymu który jest odpowiedzialny za nadmierny transfer impulsów nerwowych z jednej komórki do drugiej,
  • przechodzi przez membrany komórek ciała,
  • osłabia impulsy bólowe,
  • rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu zwiększa przepływ krwi,
  • jest analgetykiem – środkiem który uśmierza ból.

Środki ostrożności i bezpieczeństwo

MSM pozbawiony jest skutków ubocznych. Bezpieczeństwo jego przyjmowania porównywane jest z ryzykiem wynikającym z wypicia szklanki wody. Dawka nie przekraczająca 40 g na dobę nie wykazuje żadnych objawów toksyczności. W ciągu 24 h po zażyciu dociera do niemal wszystkich tkanek ciała. Część nie poddana procesowi przemiany materii jest wydalana po 96 h.

Śmiertelna dawka w testach na myszach wyniosła ponad 20 g na kg masy ciała. U człowieka więc byłoby to ok. 1,5 kg MSM przyjętego w ciągu doby. Dawka ta przekracza 6-ciokrotnie śmiertelną dawkę soli (ok. 200 g).

Przeciwwskazania:

  • stosowanie leków takich jak: warfaryna czy aspiryna, bowiem MSM ma naturalne właściwości rozrzedzające krew. W takiej sytuacji konieczna jest konsultacja z lekarzem,
  • biegunka lub dyskomfort jelitowy – badania pokazują że MSM może wywołać podobne reakcje jak w przypadku przesycenia witaminą C. W takiej sytuacji należy zmniejszyć dawkę,
  • wrażliwość na siarczyny – osoby wrażliwe na te substancje mogą reagować na MSM, co zwykle spowodowane jest niedoborem molibdenu,
  • wysypka na skórze – rzadka ale możliwa reakcja na MSM, spowodowana detoksykacją którą związek ten przyśpiesza. Należy odstawić na 1-2 dni siarkę, a następnie ponownie rozpocząć suplementację, począwszy od małych dawek.

Dawkowanie zależy od indywidualnych potrzeb i warto by skonsultować je ze specjalistą. Z pewnością suplementowanie warto zaczynać od małych dawek (np. 1 g) i obserwować czy organizm nie reaguje na MSM negatywnie. W przypadku braku takich reakcji można zastosować 4-tygodniową kurację nasycającą, przyjmując 3 razy dziennie po 5g siarki. Po miesiącu warto zacząć stosować dawkę podtrzymującą, czyli 3-5 g na dobę.

Źródło:

http://sygnaturazdrowia.pl/msm-po-prostu-siarka/

Opracowała Ewa Wysocka

Brak komentarzy
Napisz komentarz