kurkuma

Zdrowsze serce, mózg, stawy i inne powody dla których warto spożywać kurkumę

Kurkuma to jeden z najwspanialszych darów natury. Ta należąca do rodziny imbirowatych, pradawna przyprawa odpowiada za żółty kolor potraw zawierających curry i jest jedną z nalepiej przebadanych roślin w historii. Eksperci sugerują, że kurkuma może mieć nawet ponad 600 potencjalnych ochronnych i terapeutycznych zastosowań oraz może wpływać pozytywnie na ludzki organizm nawet na 175 różnych sposobów.

Pochodząca z Indii, gdzie jest powszechnie używana w lokalnej kuchni, kurkuma ma zastosowania zarówno kulinarne, jak i medyczne. W jej skład wchodzi wiele silnych substancji, takich jak kurkumina, które są wykorzystywane w leczeniu cukrzycy, stanów zapalnych, depresji oraz wielu innych dolegliwości.

Badania wykazały, że kurkumina może zmniejszać ryzyko wystąpienia zawałów dzięki działaniu przeciwzapalnemu i przeciwutleniającemu. W badaniach na zwierzętach, naukowcy zaobserwowali też, że kurkumina niszczy komórki nowotworowe, zmniejsza rozmiary guzów i zwiększa skuteczność chemioterapii. Dodatkowo, badacze udowodnili, że może ona skutecznie leczyć pewne poważne choroby, z których część zagraża życiu.

Poniżej znajdziecie cztery dodatkowe powody, dla których warto wprowadzić kurkumę do swojej diety.

Chroni Twój mózg

Turmeron, kolejny z ważnych składników kurkumy jest powiązany z dobrym stanem zdrowia mózgu. W badaniu opublikowanym niedawno na łamach naukowego czasopisma Stem Cell Research and Therapy uzyskano wyniki sugerujące, że kurkuma może wspierać mózg w procesie samonaprawy odniesionych uszkodzeń. Dodatkowo ma potencjał w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych. To ważna informacja dla osób, które cierpią na dolegliwości powstałe po przebytym udarze. Stosowanie kurkumy mogłoby pozwolić im na wsparcie procesu naprawczego neurologicznych uszkodzeń, które powstały w ich mózgach.

Opóźnia cukrzycę

W badaniu przeprowadzonym w 2012 roku wykazano, że pacjenci przedcukrzycowi którym podawano suplementy z kurkuminą skutecznie opóźnili wykształcenie się cukrzycy typu drugiego, w porónaniu z pacjentami którzy spożywali placebo.

Zmniejsza ból stawów

Kurkuma ma udowodnione działanie jako środek zastępczy względem wielu leków farmaceutycznych, takich jak ibuprofen. Jej działanie przeciwzapalne skutecznie pomaga zwalczać bóle stawów oraz wspiera leczenie artretyzmu. W porównawczym badaniu z 2012 roku, kurkuma okazała się skuteczniejsza w walce z bólem i puchnięciem stawów od niesterydowego środka przeciwzapalnego o nazwie diclofenac.

Wcześniejsze badania sugerują też, że kurkuma może być przydatna w walce z bólem oraz przywracaniu ruchliwości wśród pacjentów cierpiących na artretyzm kolan.

Leczy niestrawność, wrzody i syndrom drażliwego jelita

Wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Maryland sugerują znaczącą rolę kurkumy w stymulowaniu produkcji żółci w woreczku żółciowym, co wspiera proces trawienny i eliminuje stan dyskomfortu w żołądku. Kurkuma może być także skuteczna w leczeniu zgagi, wrzodów, choroby Leśniowskiego-Crohna oraz syndromu drażliwego jelita.

Narodowy Instytut Zdrowia (National Health Institute) zaleca stosowanie kurkumy w leczeniu bólów głowy, zapalenia oskrzeli, przeziębień, infekcji płuc, fibromialgii, gorączki, problemów menstruacyjnych, problemów z zatrzymywaniem wody w organiźmie i problemów z nerkami.

Można również znaleźć doniesienia osób, które stosują kurkumę zewnętrznie, by zmniejszać ból, siniaki, infekcje oczu, ból w ustach i leczyć zainfekowane rany.

Ekstrakt z kurkumy jest w stanie zastąpić wiele leków farmaceutycznych

Jak donosi serwis Natural News, badacze z GreenMedInfo twierdzą, że kurkuma jest w stanie zastąpić co najmniej 14 leków farmaceutycznych, do których zaliczają leki obniżające cholesterol, sterydy, antydepresanty, leki rozcieńczające krew, leki przeciwzapalne, leki przeciw cukrzycy i leki wykorzystywane w chemioterapii. Przykładem może być badanie porównawcze kurkuminy i metforminy, popularnego leku stosowanego w leczeniu cukrzycy. Po jego przeprowadzeniu okazało się, że kurkuma działa od 500, do nawet 100,000 razy silniej, niż metformina.

Ogromną zaletą kurkumy jest łatwość z jaką można wprowadzić ją do swojej diety. Prostym działaniem, które może prowadzić do poprawy zdrowia będzie już dodanie szczypty kurkumy do potraw takich jak sałatki, zupy, ryż, jajka, warzywa czy herbata. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że kurkuma w standardowej postaci dość słabo wchłania się z przewodu pokarmowego. Dla osób, które walczą z poważniejszymi dolegliwościami i chcą uzyskać większe stężenia kurkuminy w organiźmie, konieczne jest przyjmowanie dużych dawek, co może obciążać przewód pokarmowy. Problem ten będzie większy u osób schorowanych, których wydolność układu pokarmowego jest już znacząco obniżona. Dla tych osób najlepszym rozwiązaniem może być wybór suplementu o wysokiej wchłanialności, na przykład preparatu liposomalnego. Spożywanie kurkumy niesie ze sobą wiele zdrowotnych korzyści, więc jeśli do tej pory nie wykorzystywaliście jej w swojej diecie, warto to zmienić!

Powrót do listy wykładów >

Brak komentarzy
Napisz komentarz