Jakie są właściwości prozdrowotne rybiego kolagenu?
  • Opublikowano:

    31 marca 2019

  • Komentarze:

    0

Uznaje się, że najlepszym źródłem kolagenu są ryby. Peptydy rybiego kolagenu mają odznaczać się najlepszą absorpcją i biodostępnością, z powodu mniejszych cząsteczek. Dzięki temu wchłania się lepiej przez barierę jelitową do krwiobiegu. To bardzo ważne, bowiem biodostępność ma wpływ na przydatność i skuteczność każdego składnika odżywczego, który spożywamy.

Jak podają niektóre źródła, rybi kolagen wchłaniany jest przez organizm nawet 1,5 razy skuteczniej. Jego biodostępność jest też lepsza niż wołowego czy wieprzowego, ponieważ szybciej i efektywnie przedostaje się do krwiobiegu.

Czym jest rybi kolagen?

Kolagen jest złożonym białkiem strukturalnym, pomagającym utrzymać napięcie i elastyczność: skóry, więzadeł, stawów, kości, mięśni, ścięgien, naczyń krwionośnych, dziąseł, oczu, paznokci i włosów. W rybach występuję kolagen typu I, będący jednocześnie najobficiej występującym kolagenem w ludzkim ciele.

Peptydy tego białka charakteryzują się wyjątkową kompozycją aminokwasów, o wysokim stężeniu glicyny, hydroksyproliny i proliny. W czasie przyjmowania kolagenu rybiego, peptydy hydroksyproliny nie zostają całkowicie strawione do wolnych aminokwasów, mogą więc zostać wykryte we krwi. Do ich właściwości należy stymulowanie komórek stawów, skóry i kości, a także doprowadzenie do syntezy kolagenu, poprzez aktywację i wzrost komórek.

Do produkcji suplementów rybiego kolagenu wykorzystuje się przede wszystkim: łuski, skórę, kości oraz płetwy ryb słodkowodnych i morskich. Uważa się, że pomaga to zmniejszyć zanieczyszczenie środowiska, jako że części te uważane są za odpadki przemysłu rybnego.

Kolagen rybi po raz pierwszy wyodrębniony został przez chemików ze skóry ryb, w 1985 roku. Bywa nazywany kolagenem morskim, choć ten pozyskiwany jest również ze skorupiaków i meduz. Rybi kolagen pochodzi z: łusek, skóry, kości i płetw ryb.

Czym różni się rybi kolagen od pozostałych rodzajów?

Wołowy kolagen tworzy się przede wszystkim ze skóry, kości i mięśni. Składa się przede wszystkim z kolagenu I i III typu, których z ludzkim ciele jest najwięcej. To bogate źródło glicyny i proliny, pomaga więc w produkcji kreatyny, budowania mięśni, a także wspiera organizm w tworzeniu własnego kolagenu.

Kolagen drobiowy jest najbardziej obfity w kolagen typu II, który jest najlepszym budulcem do odbudowy chrząstki. Jest więc szczególnie korzystny dla zdrowia stawów. Zawiera siarczan chondroityny i siarczan glukozaminy, które mają przeciwstarzeniowe działanie. Białko to jest składnikiem większości suplementów kolagenowych.

Kolagen z błony jajecznej, znajdujący się w skorupkach i białkach, zawiera przede wszystkim typ I. Jest źródłem siarczanu glukozaminy, siarczanu chondroityny, kwasu hialuronowego oraz różnego typu aminokwasów, które potrzebne są do budowania tkanki łącznej i masy mięśniowej, a także gojenia ran, zmniejszenia bólu i sztywności.

Rybi kolagen łatwo się wchłania, zawiera przede wszystkim kolagen typu I, a także glicynę, prolinę i hydroksyprolinę (aminokwasy). Ponieważ ten typ kolagenu występuje w ciele w największej ilości, jest korzystny dla: skóry, kości, trawienia, organów czy naczyń krwionośnych. Hydroksyprolina to ważny składnik potrójnej helisy kolagenu. Jej niski poziom powiązany został z degradacją stawów, a więc oznakami starzenia. Aminokwas ten potrzebny jest również do stabilności kolagenu, a powstaje poprzez modyfikację aminokwasów proliny, po zbudowaniu łańcucha kolagenu. Reakcja ta wymaga również witaminy C. Dlatego jej prawidłowy poziom konieczny jest dla utrzymania optymalnego stężenia kolagenu.

Prozdrowotne właściwości rybiego kolagenu

Czym charakteryzuje się rybi kolagen?

  • Ma przeciwstarzeniowe działanie

Rybi kolagen ma korzystny wpływ na skórę, ponieważ jest to ten sam typ białka, który w niej występuje. Pomaga zapobiegać pojawianiu się oznak starzenia oraz spłycać powstałe już zmarszczki. Dzięki spożywaniu kolagenu skóra staje się gładsza, zatrzymuje on również wilgoć w jej wnętrzu.

Hydrolizowany kolagen rybi składa się z małych peptydów, o niskiej masie cząsteczkowej. Są łatwo trawione, wchłaniane i rozprowadzone w ludzkim organizmie. Badanie z 2015 roku, opublikowane w Open Nutraceuticals Journal wskazuje, że wiele badań klinicznych wykazało skuteczność peptydów kolagenu w redukcji zmarszczek oraz poprawie elastyczności i nawodnienia skóry. Jak uważają naukowcy, hydrolizowany kolagen to skuteczna broń w codziennej walce, z widocznymi oznakami starzenia.

  • Wspomaga regenerację kości

Jak wykazano, rybi kolagen zwiększa zdolność do naturalnej produkcji kolagenu w organizmie. Badania ujawniły również, że peptydy kolagenowe znajdujące się w skórze ryb, mogą mieć pozytywny wpływ na kości, zwiększając ich gęstość mineralną i działając przeciwzapalnie wobec choroby zwyrodnieniowej stawów.

W badaniu z 2013 roku, starano się określić jaki wpływ mają peptydy kolagenu na syntezę, mineralizację i jakość kolagenu. Jak pokazały wyniki, białko z ryb ma pozytywny wpływ na wszystkie te aspekty. Choć badanie dotyczące mineralizacji odbyło się metodą in vitro, pokazało że rybi kolagen może być składnikiem wspierającym gojenie i regenerację kości.

Naukowcy z NC Oral Health Institute, na University of North Carolina w Chapel Hill’s School of Dentistry, zbadali wpływ tego białka na system hodowli komórek osteoblastycznych. Jak odkryli, suplementowanie rybiego kolagenu wywiera pozytywny wpływ na komórki osteoplastyczne, pod względem syntezy kolagenu, jakości i mineralizacji, co sugeruje jego potencjalną użyteczność, w inżynierii tkanki kostnej.

  • Pomaga goić się ranom

Kolagen rybi może przyśpieszyć gojenie zadrapań i ran. Zdolność ta oparta jest na kolagenie, ponieważ pomaga on organizmowi tworzyć nową tkankę. Kolagen typu I to najobficiej występujący składnik strukturalny matrycy skórnej.

Niegdyś uważano, że kolagen to jedynie strukturalna podpora. Dziś wiadomo już, że zarówno on, jak i fragmenty z niego pochodzące, kontrolują wiele funkcji komórkowych – w tym kształt i różnicowanie komórek, migrację komórek oraz syntezę wielu ważnych białek. Kolagen potrzebny jest również na każdym etapie gojenia ran: hemostazie, zapaleniu, proliferacji oraz przebudowie.

  • Zwiększa spożycie białka

Kiedy przyjmujemy kolagen, spożywamy wszytko to, co ma do zaoferowania. Rybi kolagen zawiera ponad 97% białka bez tłuszczu, cukrów i węglowodanów. Z tego względu jest jednym z najlepszych źródeł białka.

Ma również charakterystyczny profil aminokwasowy. To związki organiczne, które tworzą białka, wraz z którymi stanowią budulec naszego ciała. Kiedy zwiększamy spożycie kolagenu, poprawiamy również przyrost masy mięśniowej. Treningi przynoszą więc szybsze i wyraźniejsze efekty. Więcej białka kolagenowego pomaga również kontrolować wagę.

  • Ma właściwości antybakteryjne

Kanadyjskie badanie z 2016 roku wykazało, że rybi kolagen zawiera peptyd o antybakteryjnym działaniu. Jak wykazały ostatnie badania, hamuje on wzrost Staphylococcus ureus, czyli gronkowca złocistego.

Gronkowiec to poważna i zaraźliwa infekcja, wywołana przez bakterie występujące powszechnie na skórze czy w nosie. Morski kolagen jest potencjalnym źródłem peptydów drobnoustrojowych, mogących przysłużyć się naszemu zdrowiu i bezpieczeństwu żywności.

Wartości odżywcze kolagenu rybiego

Szacuje się, że porcja 10 g hydrolizowanego kolagenu rybiego, zawiera około:

Jak znaleźć i stosować dobry kolagen?

Suplementy kolagenu rybiego dostępne są w większości sklepów ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak i online. Występuje w postaci tabletek, płynu lub proszku. Należy wybierać produkty rzetelnych i sprawdzonych marek, najlepiej bez GMO i glutenu. Nie powinny zawierać również wypełniaczy, cukru, sztucznych aromatów i konserwantów.

Do suplementów tych dodawany jest również często kwas hialuronowy i witaminę C, ponieważ wspomagają wchłanianie kolagenu.

Lepiej unikać produktów powstałych w krajach, w których nie stosuje się ścisłej kontroli produkcji (jak np. niektóre kraje azjatyckie).

Hydrolizowany kolagen posiadania białka rozbite na mniejsze cząsteczki. Dzięki temu jest łatwiej trawiony i wchłaniany.

Kolagen rybi to nie to samo, co kolagen morski. Ten drugi produkowany bywa również ze skorupiaków oraz meduz i nie jest szczególnie polecany.

Kolagen należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Wbrew pozorom, rybi kolagen nie musi posiadać charakterystycznego, wyraźnego zapachu, ani smaku. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które zostały ich pozbawione. Dzięki czemu mogą być z powodzeniem dodawane do: zup, sosów, koktajli, kawy, herbaty czy wody.

Możliwe efekty uboczne i środki ostrożności

Kolagen rybi dostępny na stronie www.red-ox.pl

Osoby uczulone na ryby mogą być zmuszone unikać kolagenu rybiego. Jednak wielu producentów suplementów kolagenowych które pochodzą z ryb, usuwa rozpuszczalne w wodzie alergeny. Dzięki temu ryzyko wystąpienia reakcji niepożądanej jest mniejsze.

W przypadku wystąpienia łagodnej reakcji alergicznej, należy przerwać stosowanie suplementu.

Jeśli doświadczamy poważnej reakcji alergicznej, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.

Należy pamiętać, że zamiar stosowania wszelkich suplementów powinien zostać skonsultowany z lekarzem, szczególnie jeśli cierpimy na schorzenia lub przyjmujemy leki.

Źródło:

https://draxe.com/fish-collagen/

Opracowała Ewa Wysocka

Brak komentarzy
Napisz komentarz