Jak pozbyć się Helicobacter pylori?
  • Opublikowano:

    13 marca 2019

  • Komentarze:

    0

Bakteria Helicobacter pylori (H. pylori, Hp) znana jest od przynajmniej 2000 lat. Nazywana się również najbardziej skutecznym patogenem w historii ludzkości. Spora część z nas żyje z nią, nawet o tym nie wiedząc.

Czym jest Helicobater pylori?

Hp to bakteria, charakteryzująca się heliakalnym (spiralnym) kształtem. Powoduje przewlekłe zakażenie żołądka i dwunastnicy. Wytwarza cytotoksynę, która osadzając się może formować wrzody w układzie pokarmowym.

Helicobacter pylori umiejscawia się w komórkach nabłonkowych śluzówki, która pokrywa i chroni żołądek oraz jelito cienkie. Jeśli wywoła stan zapalny wyściółki żołądka, może doprowadzić do powstania wrzodów. Szacuje się, że bakteria ta odpowiedzialna jest za ponad 90% wrzodów dwunastnicy i 80% żołądka.

Według amerykańskich CDC, ok. 66% populacji zakażonych jest Hp. W krajach rozwijających się dotyczy to 80% dorosłych i 10% dzieci. Choć infekcja ta nie daje zwykle objawów, zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu żołądka nawet 6-krotnie. Ponadto bakteria ta jest często źródłem takich problemów trawiennych, jak zapalenie żołądka, czy wrzody w przełyku i jelicie cienkim.

Wygląda na to, że zakażenie H. pylori jest zaraźliwe. Niektórzy specjaliści uważają, że wystarczy dzielić napój lub naczynia z kimś, kto jest jej nosicielem. Nie jest to jednak do końca jasne. Wiadomo jednak, że zakażenia występują w rodzinach, co mogłoby wskazywać, że dla jej rozwoju korzystne jest zatłoczenie i niehigieniczne warunki bytowania.

Czynniki ryzyka i objawy zakażenia

Zarazić się Hp można przede wszystkim od innej osoby, poprzez bezpośredni kontakt z jej śliną, wymiocinami lub odchodami. Ryzykowne będzie więc dzielenie się naczyniami czy całowanie (niestety!). Bakteria ta może dostać się do naszego układu poprzez zakażone jedzenie lub wodę.

Najbardziej narażone na infekcje są dzieci. Sprzyjające zakażeniu okoliczności to:

  • mieszkanie z zakażoną osobą,
  • mieszkanie z wieloma osobami na małej przestrzeni (zatłoczonej),
  • brak dostępu do czystej wody,
  • mieszkanie w krajach rozwijających się, na zatłoczonych obszarach i bez zachowania podstawowych zasad higieny.

Helicobacter pylori zwykle nie daje objawów. Czasami jednak na jej obecność wskazują:

Do poważniejszych objawów należeć mogą:

  • ból brzucha,
  • zmęczenie,
  • zgaga,
  • nudności i wymioty, w których może znajdować się krew,
  • ciemne lub smoliste stolce,
  • biegunka,
  • nieprzyjemny oddech,
  • anemia,
  • zmniejszenie lub utrata apetytu,
  • wrzody trawienne.

Jak zapobiegać zakażeniu?

Co więc zrobić, by zminimalizować ryzyko infekcji Hp?

  • Pić czystą wodę

W Polsce dostęp do czystej wody pitnej jest niemal powszechny. Nie należy jednak tego tematu bagatelizować w odniesieniu do dzieci (kto choć raz w życiu nie napił się wody z kałuży lub „czystego” strumyczka?) oraz w trakcie zagranicznych podróży do krajów rozwijających się. Należy zawsze pić wodę z czystego i bezpiecznego źródła.

  • Dbać o higienę

Należy zawsze myć ręce przed jedzeniem oraz po wyjściu z toalety. Jeśli to możliwe, unikajmy dzielenia się naczyniami, szczególnie z osobami których nie znamy. Dotyczy to jednak nawet najbliższych, ponieważ zarówno my jak i oni, możemy nie być świadomi tego, że są nosicielami H. pylori.

  • Przygotowywać należycie posiłki

Ponieważ jedzenie również może być skażone Hp, należy starannie myć i gotować produkty, a także przygotowywać posiłki w czystych warunkach.

Kiedy dojedzie już do zakażenia – co mówi medycyna konwencjonalna?

Diagnozowanie infekcji Hp następuje w oparciu o test oddechowy, badanie stolca oraz krwi.

Leczenie obejmuje zwykle podawanie kliku leków, m.in. antybiotyków, które mają zabić bakterie. Zwykle stosuje się ich dwa rodzaje, z obawy że jeden nie zabije bakterii. Podawane są również środki zmniejszające kwasowość, jak: esomeprazol, lanzoprazol, omeprazol lub pantoprazol, w przypadku objawów wrzodów lub zgagi. Poleca się również salicylan bizmutu. Lekarz może podawać również leki blokujące histaminę, by zmniejszyć kwas żołądkowy.

Wszystko to oznacza w najgorszym wypadku, że w ciągu kilku tygodni będziemy musieli przyjąć ok. 14 leków.

Po 7-14 dniach od zakończonego leczenia, lekarz prawdopodobnie zaleci testy, by sprawdzić czy udało się pozbyć Hp. Jeśli nie, przyjmowanie leków kontynuuje się zwykle kolejne 2 tygodnie. Szacuje się, że nawrót występuje u 20% pacjentów.

Naturalne sposoby na pozbycie się H. pylori

Ponieważ Hp staje się coraz bardziej odporna na antybiotyki, naturalne metody walki z tą bakterią są nam potrzebne.

Poniżej lista najbardziej skutecznych i popartych badaniami sposobów na to, by pozbyć się Helicobacter pylori.

  • Probiotyki

Badanie pilotażowe z 2012 roku, opublikowane na łamach Inflammation and Allergy Drug Targets, skupiło się na wpływie probiotyków na zdrowie osób z niestrawnością, u których znaleziono Hp. Odkryto, że u 13 z 40 pacjentów, podawanie suplementu probiotycznego z 8 szczepami doprowadziło do wyeliminowania bakterii.

Badanie z 2017 roku wykazało, że stosowane zwykle w leczeniu Hp antybiotyki nie przynosiły często rezultatu, u osób opornych na ich działanie. Oznacza to więc, że stosowanie antybiotyków u niektórych z nas nie tylko nie pomaga pozbyć się H. pylori, ale zabija dobre bakterie. Jeśli jednak decydujemy się przyjmowanie antybiotyków, powinny być one wspierane przez probiotyki. Dzięki temu zwiększamy szansę na powodzenie terapii, zmniejszając jednocześnie ryzyko efektów ubocznych stosowania antybiotyków.

Szczepy na które warto zwrócić uwagę w czasie walki z Hp to: Lactobacillus fermentum, Lactobacillus casei oraz Lactobacillus brevis.

  • Czarnuszka

Badanie z 2010 roku wykazało, że podawanie pacjentom 2 g czarnuszki dziennie, wraz z omeprazolem (blokerem kwasu), okazało się skuteczniejsze w walce z Hp, niż standardowa, konwencjonalna terapia. Jednak dawka wynosząca 2-3 g/dobę samej czarnuszki była mniej skuteczna. Okazuje się więc, że czarnuszka ma porównywalną zdolność do obniżania poziomu kwasu, jak terapia antybiotykami.

  • Kiełki brokułów

Kiełki brokułów zawierają dużo sulforafanu, który znany jest ze swoich właściwości przeciwutleniających i odtruwających. Z kiełków tych wytwarza się olej stosowany zewnętrznie, jak i suplementy. Badanie opublikowane w Digestive Diseases and Sciences wykazało, że 78% osób spożywających 14 g, 28 g lub 56 g kiełków 2 razy dziennie przez tydzień, pozbyło się Hp po zakończonej terapii. Bakterii nie znaleziono również w teście kontrolnym, po 35 dniach od zakończenia leczenia.

Jak czytamy w Current Pharmaceutical Design, badanie z 2017 pokazuje, że pochodzący z brokułowych kiełków sulforafan walczy z Hp oraz zapaleniem błony śluzowej żołądka, który wywołuje ta bakteria. Może również ochronić przewód pokarmowy przed efektami ubocznymi stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

  • Zielona herbata

Jak wykazano w badaniach in vitro, zielona herbata może hamować rozwój Helicobacter pylori, a także zapobiegać zapaleniu błony śluzowej żołądka jaki powoduje. Napój ten stanowi naturalne remedium zapobiegające zapaleniu żołądka i walczące z nim.

Inne badanie ujawniły, że znajdujące się w zielonej herbacie katechiny mają silne właściwości przeciwbakteryjne wobec H. pylori. Katechiny wykazują przeciwutleniające, przeciwwirusowe, przeciwpłytkowe i przeciwnowotworowe właściwości.

  • Czosnek

Czosnek to naturalny środek przeciwzapalnym i antybiotyk. Spożywanie go (zarówno w wersji surowej, jak i ugotowanej) może pomóc wyeliminować bakterię Hp. Badanie z 2016 roku wykazało, że osoby zakażone Helicobacter pylori, które stosowały 2 średnie ząbki (ok. 3 g) czosnku, 2 razy dziennie, miały znacznie niższą aktywność H. pylori.

Propolis dostępny na stronie www.red-ox.pl

  • Propolis

Naukowcy badający dokładny skład propolisu stwierdzili, że zawiera on ponad 300 naturalnych związków, m.in.: aminokwasy, kumaryny, aldehydy fenolowe, polifenole, chininy sekweniterowe i steroidy. Wykazano, że ekstrakt propolisowy (dostępny również w formie suplementu), ma właściwości hamujące rozwój bakterii Hp, dzięki wysokiej zawartości składników fenolowych.

  • Dieta

By poradzić sobie z Hp warto stawiać na: pokarmy probiotyczne (np. kefir), źródła kwasów tłuszczowych omega-3 (np. olej lniany), siemię lniane, surowy miód, owoce jagodowe (maliny, truskawki, jeżyny, jagody), warzywa kapustne.

Należy zrezygnować z: kofeiny, napojów gazowanych, marynowanych produktów, pikantnych potraw i ziaren o niskiej zawartości błonnika.

  • Zioła

Jak wykazują badania, w zahamowaniu rozwoju H. pylori pomóc mogą: rzepik pospolity, gorzknik kanadyjski, wiązówka błotna oraz szałwia lekarska.

  • Redukcja stresu

Stres nasila objawy Helicobacter pylori. Wykazano również, że u osób z wysokim poziomem lęku i stresu układ odpornościowy funkcjonuje gorzej, a wskaźniki zakażeń H. pylori, zapalenia żołądka/wrzodów żołądka jest wyższy. Warto zadbać o codzienne rytuały pomagające złagodzić stres, np.: joga, medytacja, akupunktura itd.

Środki ostrożności

W przypadku podejrzenia zakażenia Helicobacter pylori, należy jak najszybciej wykonać testy diagnostyczne.

Należy niezwłocznie sięgnąć po pomoc lekarską, w przypadku wystąpienia poniższych objawów:

  • problemów z połykaniem,
  • stały lub ostry ból brzucha,
  • krwawe lub czarne wymioty,
  • wymioty wyglądające jak fusy kawowe,
  • krwawe lub smoliste stolce,
  • uporczywy, gryzący lub palący ból poniżej żeber, występujący po jedzeniu, piciu mleka lub przyjmowaniu leków zobojętniających kwas żołądkowy.

W przypadku braku objawów zakażenia Hp, ale pozytywnego wyniku testu na jej obecność, temat podjęcia leczenia jest kwestią sporną.

Jeśli cierpimy na jakieś schorzenie lub przyjmujemy leki, należy skonsultować z lekarzem zamiar stosowania nowych suplementów lub żywności terapeutycznej.

Źródło:

https://draxe.com/h-pylori/

Opracowała Ewa Wysocka

Brak komentarzy
Napisz komentarz