Jakie igły wybrać do akupunktury?
  • Opublikowano:

    10 lipca 2017

  • Komentarze:

    0

Wstęp

Akupunktura to ciesząca się coraz większą popularnością metoda leczenia, w największym stopniu rozwinięta w ramach systemu wiedzy tradycyjnej medycyny chińskiej.W Chinach przez wieki wykorzystywana była jako podstawowa forma leczenia przeróżnych dolegliwości. Współcześnie na całym świecie akupunktura wykorzystywana jest jako uzupełnienie konwencjonalnych sposobów leczenia w ramach medycyny integracyjnej, łączącej wiedzę medyczną Zachodu i Wschodu. Poszukiwanie igieł do akupunktury dobrej jakości nie jest rzeczą trudną odkąd internet jest naszą codziennością, można je zakupić na przykład w TCMsklep.pl – tutaj można znaleźć rozmaite igły do akupunktury.

W poniższym artykule podzielimy się naszą wiedzą dotyczącą podstawowego narzędzia akupunktury, jakim są igły do akupunktury. Jakie igły wybrać: krótkie czy długie, stalowe czy miedziane, typu chińskiego czy typu koreańskiego? Najpierw jednak trochę historii…

Skąd wzięła się akupunktura?

W chińskiej legendzie akupunktura odkryta została na jednym z pól bitewnych starożytnego świata. W trakcie walki jeden z żołnierzy został ranny – strzała utkwiła w jego barku. Medycy udzielili mu pomocy, ale odtąd żołnierzowi zaczął towarzyszyć dokuczliwy ból braku. Pewien czas później, ten sam żołnierz, ponownie został ugodzony strzałą, która utkwiła w jego nodze. Choć postrzał był bolesny, żołnierz spostrzegł, że jednocześnie ból w barku ustąpił, o czym też niezwłocznie powiadomił jednego z wojskowych medyków. Traf chciał, że ich rozmowę podsłuchał drugi żołnierz, sam zmagający się z podobnym bólem barku, jaki dręczył rannego. Ponieważ w przypadku jego dolegliwości lekarze byli bezsilni, gotowy na wszystko żołnierz zaproponował, aby lekarz wbił mu strzałę w to samo miejsce, gdzie ugodziła ona jego kompana, licząc, że i w jego przypadku ból barku ustąpi. Medyk ostatecznie przystał na to i wbił strzałę, tam gdzie ugodziła ona pierwszego żołnierza – ból barku ustąpił! Żołnierz był bardzo szczęśliwy, że pozbył się dolegliwości, która męczyła go od lat, a lekarz natychmiast rozpoczął badania nad zależnością pomiędzy określonymi punktami na ciele pacjenta a funkcjonowanie poszczególnych części ciała i organów wewnętrznych.

Opowieść ta jest zapewne w większym stopniu legendą, niż przekazem faktycznych zdarzeń, niemniej jednak to właśnie w Chinach powstał pierwszy traktat mówiący o akupunkturze – powstający przez prawie 500 lat „Kanon medycyny chińskiej Żółtego Cesarza”. W rzeczywistości zabiegi przypominające akupunkturę wykonywane były już od tysiącleci, a do ich przeprowadzania wykorzystywano kamienne ostrza lub wykonane z kamienia lub kości igiełki.

Współcześnie na szczęście nie musimy do zabiegów akupunktury używać strzał, ani kamieni! Do dyspozycji mamy cały szereg solidnie wykonanych, sterylnych igieł do akupunktury wykonanych z hartowanej stali.

Typy igieł do akupunktury: chińskie, koreańskie i japońskie

Igły do akupunktury można podzielić na trzy główne typy: chińskie, koreańskie i japońskie. Poszczególne typy różnią się budową, a konkretnie rodzajem uchwytu, w jaki są wyposażone, ich nazwy natomiast nie oznaczają miejsca ich produkcji, ponieważ współcześnie igły wszystkich typów produkowane są w wytwórniach na całym świecie.

Igły typu chińskiego posiadają uchwyt zakończony pętelką. Sama rękojeść uchwytu jest owinięta drutem – stalowym, miedzianym lub srebrnym (a czasami także złotym). Znajdująca się na czubku igły pętelka wykonana jest z tego samego materiału co uchwyt. Taka budowa igły ma sprawiać, że Qi, która wydostaje się z ciała pacjenta przepływa wzdłuż igły, a na jej szczycie zawraca z powrotem przenikając wgłąb ciała.

Igły typu koreańskiego posiadają taki sam uchwyt jak igły typu chińskiego, ale bez zwieńczającej go pętli, co z kolei ma powodować rozpraszanie się Qi, a nie jej powrót do organizmu.

Igły typu japońskiego posiadają odmienny od powyższych rodzaj uchwytu. Nie jest on wykonany z ciasno owijającego igłę drutu, ale ze stalowej rurki spłaszczonej i zaciśniętej na igle.

 

Długość ostrza

Długość ostrza igły to druga najważniejsza cecha igieł akupunkturowych. Warto w tym miejscu zauważyć, że zazwyczaj na opakowaniach igieł, gdy podaje się ich długość, podaje się jedynie długość samego ostrza igły, a nie długość całej igły wraz z uchwytem.

Długość ostrza igły może być w istocie bardzo różna, zależna od producenta, ale można je podzielić na trzy generalne rodzaje: igły klasyczne, igły krótkie oraz igły długie.

Igły klasyczne, to standardowe i jednocześnie najczęściej spotykane igły o długości ostrza wynoszącej około 40 mm. Igły tej długości wykorzystuje się do stymulowania punktów akupunkturowych na rękach, nogach oraz na ciele, szczególnie w miejscach gdzie tkanka tłuszczowa pozwala na łatwe dostanie się do poszukiwanego punktu. Do takich zabiegów równie dobrze nadają się igły o długości ostrza wynoszącej pomiędzy 25 a 50 mm.

Igły krótkie mają ostrza o długości od 3 do 15 mm. Nazywa się je także igłami kosmetycznymi, sujok lub igłami do aurikuloterapii (czyli igłami do nakłuwania punktów usznych). Krótkie ostrza tych igieł nadają się do nakłuwania delikatnych punktów akupunkturowych w takich miejscach jak twarz czy uszy. Krótkie igły do akupunktury stosuje się także do zabiegów akupunktury kosmetycznej i aurikuloterapii.

Długie igły do akupunktury mają ostrza o długości między 50 a 100 mm, czasem nawet 150 mm. Stosuje się je do nakłuwania punktów na ciele, gdzie tkanka tłuszczowa lub mięśniowa jest wyjątkowo gruba. Punkty takie mogą być umiejscowione na przykład na udach lub pośladkach. Igły o długim ostrzu można stosować także na innych punktach, w przypadku osób cierpiących na otyłość.

Będąc w temacie ostrzy igieł do akupunktury warto nadmienić, że współcześnie zaczęły pojawiać się igły o silikonowych ostrzach. Ostrza tych igieł pokryte są cieniuteńką warstwą silikonu, która powoduje, że igły te gładko i bezboleśnie wbijają się w skórę, ułatwiając tym samym pracę akupunkturzysty i zwiększając komfort pacjenta.

Materiał

Uchwyty igieł do akupunktury, zarówno typu chińskiego jak i koreańskiego, mogą być wykonane z różnych materiałów. Zazwyczaj uchwyty wykonuje się ze stali lub miedzi, a ich wybór zależy od preferencji akupunkturzysty lub zaleceń szkoły akupunktury, na której naukach się opiera. Występują jednak również igły srebrne lub złote. Ich wybór również może być podyktowany własnymi upodobaniami, ale igły te, ze względu na aseptyczne właściwości srebra i złota, szczególnie nadają się dla alergików i osób uczulonych na poszczególne metale. Występują również igły o plastikowych uchwytach, przeznaczone przede wszystkim do akupunktury kosmetycznej, akupunktury twarzy i akupunktury weterynaryjnej.

Pakowanie

Wybierając odpowiednie dla nas igły powinniśmy zwrócić uwagę na sposób ich pakowania. Igły mogą być pakowane w blistrach pojedynczo lub po kilka sztuk w jednej komorze blistra. Pojedyncze pakowanie ma tę zaletę, że każdą z igieł otwieramy osobno, a jako że igły są sterylizowane i zapakowane hermetycznie po otwarciu blistra należy zużyć je wszystkie w jednym zabiegu. Korzystając z igieł pakowanych pojedynczo możemy zużyć ich dokładnie tyle ile potrzebujemy.

Prowadnice

Igły do akupunktury często pakowane są razem z prowadnicami. Prowadnica to plastikowa tubka, sprawiająca, że igła nie wygina się w trakcie wbijania, co ułatwia precyzyjne nakłuwanie punktów akupunkturowych. Z tego powodu igły z prowadnicami są szczególnie przydatne dla osób rozpoczynających naukę akupunktury lub do długich igieł.

O autorze

Wpis opracował Jacek Furgalski – jeden z autorów TCMblog.pl, na którym znajdą Państwo więcej artykułów na temat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i Medycyny Naturalnej.

Brak komentarzy
Napisz komentarz